Anız yakmak yarınları yakmaktır

Anız yakmak yarınları yakmaktır
Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, sürekli gelişen ve değişen dünyada Türk çiftçisinin de bu değişim ve gelişim sürecine ayak uydurması gerektiğini söyledi

Konya Önder Çiftçiler Derneği, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen projenin tanıtım toplantısını dernek binasında gerçekleştirdi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğuru Kaleli, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Erol Sözen ve çok sayıda çiftçi katıldı. Toplantıda Konya’da çiftçinin genel durumu, üretim, üretimi artırmanın yolları ve kaliteli üretimin nasıl yapılacağı konusundaki sorunlara değinildi.

ÇİFTÇİ KENDİSİNİ ÇAĞA GÖRE YENİLEMELİ
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, eskiden hiçbir bütçenin Ankara’nın onayını almadan hayata geçmediğini, günümüzde ise bölge ihtiyaçlarına göre şekillenen, verimli ve akıllı projelerin bölge kaynaklarıyla daha çabuk destek bulup faaliyete geçtiğini ifade etti. Dünyanın büyük bir gelişim ve değişim içinde olduğunu söyleyen Kaleli,  bu durum nedeniyle eskiden kalma yöntemlerle tarımsal faaliyetlerin sürdürülemeyeceğine ve Konyalı çitçilerin de buna ayak uydurmaları gerektiğine vurgu yaptı. Avrupa Birliğine üyelik sürecinde Türk çiftçisini en çok zorlayacak olan sektörün tarım sektörü olacağını söyleyen Kaleli, ürünlerin serbest dolaşacağı bir ortamda rekabete hazır olmak gerektiğini dile getirdi. Bu nedenlerden dolayı çiftçilerin planlı çalışması gerektiğini belirten Muhammet Uğur Kaleli, sektörde kalitenin de ön planda tutulmasının önemli olduğun dile getirdi. Kaleli, “Tarımda rekabet varsa da biz maliyeti azaltıcı yöntemler kullanıp bunun yanında da kalitemizden ödün vermeden çalışmalıyız. Ancak bu şekilde tarımda dünyayla rekabet edebilir hale gelebiliriz. Aksi takdirde bu olmaz. Bunun içinde sürdürülebilir tarımsal faaliyetler getirmeliyiz” diye konuştu. Tarım kenti olan Konya’nın tarımsal geleceği açısından ürün çeşitliliğinin tarımsal verim ve kalitesinin artırılması için ihtiyacı olduğunu ifade eden KTB Başkanı Kaleli, bu amaçla Önder Çiftçi Derneğini kurduklarını belirtti.
ANIZ, HAYVANCILIK İÇİN BULUNMAZ NİMET
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz ise projenin Konya’ya fayda sağlayacağını, bu çalışmalarla Konya çiftçilerinin bilinçleneceğine ifade etti. Oğuz, projenin öncelikli alanını şöyle anlattı: “İnsan kaynaklarını ve yeni teknolojilerin benimsenmesine yönelik yaklaşımların geliştirilmesi ve bölgedeki hassas guruplardan nihai faydalanıcıya kaliteli hizmetler verilmesidir.” Çiftçilerin anızı yakmadan değerlendirerek hayvan barınaklarında altlık olarak kullanmaları, altlığı organik gübre olarak kullanmaları gerektiğini kaydeden Oğuz, bunları uygulayarak çiftçilerin gelişmesi daha da kolaylaşacağını belirtti. Anız yakılmasının tarlalara zarar verdiğini söyleyen Oğuz, Konyalı çiftçilerin bilgilendirilmesine rağmen az bir kısım çiftçinin bu uygulamayı devam ettirdiğini söyledi. Anızın yakılmasıyla ekim alanlarını organik olarak yoksun düştüğünü söyleyen Oğuz, bunun sonucunda çölleşmenin geleceğini vurguladı. Hayvanların durumunu da ele alan Oğuz hayvanların çoğu zaman ıslak zeminde yattığını süt veren hayvanların memelerini yıkanmadığını bunu sonucunda ise kalitesiz sütlerin ortaya çıktığını kaydetti.Anızların değerlendirilip kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Oğuz, anızın hayvan yetiştiricileri ve Çiftçiler için bulunmaz bir nimet olduğun ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.