Ayçiçek yağı fiyatı zirveyi gördü

Ayçiçek yağı fiyatı zirveyi gördü

Ayçiçek yağı fiyatında son günlerde afaki bir artış oldu. 37 ile 39 TL arasında satılan yağ, 44, 45 TL'ye çıktı.

Piyasada en ucuz yağ, 42-43 TL'den satışa sunuluyor. Vatandaş, gizli artışlara tepki gösterdi. Ayçiçek yağı fiyatının önümüzdeki günlerde de sistematik olarak artması bekleniyor.

KONYA'DA DA EKİM AZALDI

Konya'da yağlık ayçiçek ekimi, geçen yıla oranla yüzde 15 ile yüzde 20 arasında azaldı. Ekim alanının daralmasıyla beraber bu yıl yağlık ayçiçek konusunda ülkeyi zorlu bir sürecin beklemesi de öngörülüyor. Koronanın yaşandığı şu süreçte dışarıdan da ürün gelmeyecek. Bu durum, ayçiçek yağında ciddi problem yaşatacak.

ZORLU BİR SÜREÇ BİZİ BEKLİYOR

Türkiye'nin ayçiçek üretiminin önemli bir kısmının karşılandığı Konya Ovasında ayçiçek ekiminde bu yıl gözle görülür oranda bir azalma yaşandı. Ekimin azalmasına gerekçe olarak ise çiftçinin geçen yıl hasat mevsiminin ortasında yaşadığı mağduriyet gösterildi. Geçen yıl ayçiçek üretiminin bol olduğu Konya'da hasat döneminin ortasında bazı gerekçelerden dolayı ürün fiyatı 2 bin 850'lerden 2 bin 200'lere kadar düştü. Konya'da ayçiçek için lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütülmediğinden çiftçi, elindeki ürünü düşük fiyattan vermeye mecbur kaldı. Gırtlağına kadar borçlu olan, ağır girdi maliyeti altında ezilen ve ektiği üründen de istediği karşılığı alamayan üretici, bu yıl ayçiçek üretiminden kaçtı. Konya'da yüzde 20'lere varan ayçiçek ekiminde azalma oldu. Bu yıl yağlık ayçiçek konusunda ülkeyi zorlu bir sürecin beklemesi de öngörüldü.

ADIMLAR ATILDI AMA FİYAT ARTIŞI ÖNLENEMEDİ

Ayçiçeği üretiminde kendine yeterli olamayan Türkiye, ithalat için Nisan ayında 15 günde ikinci kez vergi indirimi yapmıştı. Ham ayçiçeği yağında uygulanan gümrük vergisi 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 Şubat'tan 30 Haziran 2020'ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 36'dan yüzde 30'a düşürülmüştü. 18 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ham yağ için uygulanan gümrük vergisi 31 Mayıs 2020'ye kadar (bu tarih dahil) yüzde 30'dan yüzde18'e düşürülmüştü. 1 Haziran-30 Haziran 2020(bu tarihler dahil) tarihleri arasında ham yağ gümrük vergisi yüzde 30 oldu. Ham yağ ithalatındaki gümrük vergisi 30 Haziran'dan sonra yüzde 36 olarak uygulanmaya devam edildi.. Kosova'dan yapılacak ham yağ ithalatında gümrük vergisi sıfır oldu. Vergi indirimi ile iç piyasada ayçiçeği yağı ve ayçiçeği küspe fiyatlarının düşürülmesi hedeflense de, uygulama öyle olmadı.

MUSTAFA ÜNÜVAR merhaba

fotoğraf: Stupnik

haberfark.net

Bu haber toplam 6473 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.