Bereket yorganı örtüldü

Bereket yorganı örtüldü

Hafta sonundan itibaren etkili bir şekilde yağan kar, uzun zamandır yağış bekleyen çiftçiyi sevindirdi. Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Çöklü, “Bereket yorganı örtüldü” dedi

RASİM ATALAY

Geçtiğimiz hafta sonu başlayan ve ilçelerin yanı sıra şehir merkezinde de etkili olan kar yağışı, başta uzun süredir yağış bekleyen çiftçiler olmak üzere hemen herkesi sevindirdi. Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü önceki gün yağışların etkisini yitirmesi ile güneşin sıcak yüzünü yeniden gösterdiğini fakat, dün geceden itibaren bölgenin yeniden yağışlı bir sürece girdiğini belirtti. Konya ve bölgesinde bugünden itibaren hafta sonuna kadar yeniden yağışlı bir süreç bekleniyor.
KAR EN ÇOK SEYDİŞEHİR’E, EN AZ CİHANBEYLİ’YE DÜŞTÜ
Şehir merkezinden daha çok ilçelerde etkili olan kar yağışının ardından gazetemize değerlendirme yapan Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Erol Aydın “Dün sabah itibariyle yaptığımız ölçümlerde Konya şehir merkezine 4 santimetre kar düştüğünü tespit ettik. En çok kar yağışı 38 santimetreyle Seydişehir’e düşerken, en az yağış ise 3 santimetreyle Cihanbeyli’ye düştü. Kar yağışı Akşehir’de 21, Beyşehir’de 26, Hadim’de 28, Karapınar’da 18, Karaman’da 11, Ulukışla ve Yunak’ta 30, Kulu’da 6, Ilgın’da 9 santimetre olarak ölçüldü” dedi.
Önümüzdeki günlere ilişkin de değerlendirmede bulunan Erol Aydın, ülkenin Güney Ege’den gelen yağışlı bir sistemin etkisine girdiğini, Konya ve çevresinde de bu yağışlı hava kütlesinin etkili olacağının tahmin edildiğini bildirdi. Yağışların yüksek kesimlerde kar ve karla karışık yağmur şeklinde görüleceğini söyleyen Erol Aydın, şehir merkezinde yağışların daha çok yağmur şeklinde olmasını tahmin ettiklerini bildirdi. Yağışlı hava kütlesinin hafta sonuna kadar etkili olmasını beklediklerini bildiren Aydın, bu süreçte hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyredeceğini ifade etti. Hava sıcaklığı bugün gündüz 7, gece -2, çarşamba günü gündüz 9, gece -2, perşembe günü gündüz 10, gece 1 derece civarında olacak. Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Erol Aydın ayrıca, buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olmaları yönünde halkı uyardı.
BEREKET ZAMANINDA YAĞDI
Kar yağışının tam zamanında geldiğini ve tarlalar için büyük bir bereket oluşturduğunu söyleyen Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü de uzun süredir yağış bekleyen çiftçinin nihayet yüzünün güldüğünü ifade etti. Ekim ayında yağışların mevsim normallerinin üzerinde düşmesine rağmen, kasım ayında yağışların mevsim normallerinin çok altında olduğunu söyleyen Çöklü, “Kasım ayı, daha önce ekilen hububat tohumunun çimlenme dönemiydi. Bu dönemde yağışların az düşmesi nedeniyle çimlenme gecikti. Tam endişelenmeye başladığımız sırada şükür ki beklenen kar yağışı düştü. Yağışların bundan sonra da aralıklarla devam edeceğini öğrendik. Çoğu bölgemizde daha ekinler çıkmamıştı. Susuzluk nedeniyle toprak çalışamamıştı. Tam ihtiyaç duyulan dönemde kar yağışının etkili olması bereketli geçecek bir mevsimin habercisidir diyebiliriz” dedi.
DON OLAYI SÖZ KONUSU DEĞİL
Yağışlarla birlikte hava sıcaklıklarının da düştüğünü fakat bunun tarlalarda don olayına neden olamayacağını söyleyen Çöklü, “Bu mevsimde hububatı etkileyecek düzeyde soğuk olmaz. Hububat nasıl ki neme ihtiyaç duyuyorsa belli bir seviyeye kadar soğuk havaya da ihtiyaç duyar. Hububat için don olayı oluşturabilecek en tehlikeli dönem ocak ayının ortaları ve şubat dönemidir” dedi. Ziraatın uzun soluklu bir süreç olduğuna da vurgu yapan Çöklü, önlerinde yaklaşık 8 ay gibi uzun bir süreç bulunduğunu belirterek, şartların iyi olması için çiftçilerin dua ettiğini sözlerine ekledi. merhaba

Bu haber toplam 1282 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.