Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Beyşehir'de şiddetli soğuklardan dolayı kıyı kesimleri buzla kaplanan Beyşehir Gölü'nde balıkçılar buzları kırarak açtıkları yolda avlanmaya çalışıyor.

Beyşehir Gölü'ne kıyısı bulunan Çiftlik Mahallesinde geçimini balıkçılıkla sağlayan avcılar, bir süredir etkili olan dondurucu soğuklar ile kıyı kesimlerde kalınlığı 10-12 santime ulaşan buza ve zorlu doğa şartlarına rağmen avlanmaya çalışıyor. Balıkçılar, Çiftlik Mahallesi limanında bulunan tekneleriyle liman ile göl açıkları arasında kalan buz tabakasını kırarak buzlar arasında yol oluşturdu.

Balıkçı Hasan Yılmaz, Beyşehir Gölü kıyılarının donmasının ardından balıkçılık faaliyetlerinin durmadığı nadir yerleşim merkezlerinden birisi olduklarını kaydederek, "Göl dondu, işimiz zorlaştı" diye konuştu. Kıyıların donup buzla kaplanmasının ardından köyden açıklara av için çıkabilmek amacıyla teknelerle bir araya gelip el birliği ile buzları kırarak yol açtıklarını belirten Yılmaz, "2-3 tekne birleştik, daha da kalınlaşmadan daha gölün donduğu ilk günlerden itibaren kırdık buzu. Tek tekne olarak kıramazdık bu buzu. O şekilde şu anda aynı yerden, aynı istikametten her gün açıklara gidip gelebiliyoruz. Bu şekilde açıklara teknelerimizle gidip avlanabilmek için ağlarımızı serebiliyoruz. Gölde bugünlerde balıkçıların neredeyse tamamına yakını mesaiye ara verdi. Ama sayılı kişi kaldı. Gölde bu zorlu şartlarda av yapmayı sürdüren nadir köylerden birisidir Çiftlik Mahallemiz" dedi.

Yılmaz, "Risk var, böyle havalarda buzdan tekne delinebilir. Oldu da yani birkaç sefer başımıza geldi. Allah korusun ne olacağı belli olmaz. Kış günü tabi. Sis de basabilir, kar yağabilir, şu anda teknoloji geliştiği için cep telefonlarıyla yolumuzu bulabiliyoruz. Eskiden böyle bir şey yoktu, çok sıkıntılıydı. Yine hala akıllı telefon kullanmayanlar da var. Ağlar buza denk gelebilir, parçalanabilir. O yüzden korkumuzdan şu an ağlarımızın yarısını çıkarıyoruz. Gidip geliyoruz avlanmaya ama balık da çok az çıkıyor. Kadife balığı ve 3-5 de sazan var. Ağ serdiğimiz yerler limanımıza yaklaşık 5-6 kilometre mesafede." diye konuştu.

Buz tutan kıyılarda zorlu koşullarda yürütülen avlanma faaliyetleri fotoğraf sanatçıları ile fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Fotoğraf makinelerinin yanı sıra dronla da bölgeye gelen fotoğrafçılar, balıkçıları hem yerden hem de yükseklerden fotoğraf karelerine yansıtabilmek için çekim yapıyorlar.

Fotoğraf sanatçısı Seyit Konyalı, Beyşehir Gölü kıyılarının donmasının ardından buz kütleleri arasında fotoğraf mesaisinin yeniden başladığını belirtiyor, "Uzun bir yağışsız dönemden sonra karın yağmasıyla birlikte gerçekten ortalık şenlendi. Biz de gölün donmasını fırsat bildik ve fotoğraf çekmeye geldik. Balıkçılar, buzları kırarak balığa çıkıyor. Burada insan oğlunun balıkçıların, doğayla mücadelesine şahit oluyoruz. Zor şartlarda, evlerine ekmek götürebilmek için buzları kırıyorlar, avlanıyorlar. Balık dolu kasalarla kıyıya yanaştıklarında ise onların sevincini görmek gerekiyor" diye konuştu. haberfark.net

Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Beyşehir Gölü’ndeki balıkçıların buzla çetin mücadelesi

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 791 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.