Biçerdövercilerin zorlu mesaisi başladı

Biçerdövercilerin zorlu mesaisi başladı

Biçerdövercilerin zorlu mesaisi başlarken, Eskilli biçerdöverci Menderes Noyan memleketinden yüzlerce kilometre uzakta sezonu başlatan isimlerden birisi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tahıl ürünleri hasadının başlamasıyla birlikte geçimlerini biçerdövercilik yaparak kazanan operatörlerin yaklaşık 6 ay süren zorlu ekmek mücadeleleri başladı. Şehir şehir dolaşan ve günün yaklaşık 16 saatini toz içinde tarlalarda geçiren biçerdöverciler, ailelerinden uzakta geçimini sağlamak için alın teri döküyor. 
Eskil'den çok uzaklarda Harran Ovası'nda bu yılın ilk biçim faaliyetlerine başlayan isimlerden birisi de Eskil Zafer Mahallesi Muhtarı Menderes Noyan.

Noyan, "Geçtiğimiz pazartesi günü 810 KM yol katederek Şanlıurfa'ya geldik. Biçerdöverimizi özel tırla buraya getirdik. Yaklaşık 20 gün burada kalacağız. Buradan da Eskil'e gideceğiz ve orada önce arpalardan başlayarak ekinleri biçeceğiz. Oradan Seydişehir Akçalar'da ekin biçeceğiz. Ardından 20 günlük bir aradan sonra yağlık ayçiçeği hasadı ve muhtemelen 15 Aralık gibi danelik mısır hasadıyla sezonu kapatacağız. Burada Akçakale İlçesi'nin yanı sıra Keskin Mahallesi'nde ve Suriye sınırında biçim yapıyoruz. 07.00 ile gece 02.00 saatleri arasında çalışıyoruz. Burada Adana 99 buğdayı ekiliyor, ekinler çok güçlü ancak herhalde iklim özelliklerinden verim düşük. Dekarda 400 ile 700 KG arasında verim elde ediliyor ve hububat fiyatları 1.500-1.650 TL arasında." diye konuştu. 

Menderes Noyan, "Kendimiz de tarımla uğraştığımız için buradaki çiftçiyle empati kurabiliyor ve hem onların emeklerinin zayi olmaması için hem de aldığımız parayı kuruşuna kadar helal kılmak adına sonuna kadar özen gösteriyoruz." dedi.

Şanlıurfalı insanların çok hürmetli olduğunu kaydeden Noyan, bu süreçte muhtarlık vekaletini birinci azası Zeki Noyan'a bıraktığını sözlerine ekledi.

bicerdover.jpg64253.jpg

haberfark.net

 

Bu haber toplam 4491 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.