Bu uygulama ile çiftçi elektriği daha ucuza kullanacak!

Bu uygulama ile çiftçi elektriği daha ucuza kullanacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Kapalı Havzasındaki (KKH) çiftçilerin enerji ve su maliyetlerini en aza indirecek akıllı pompa projesini hayata geçiriyor.

KOP Bölgesinde ‘Yer Altı Suyu (YAS) sahalarında suve Enerji Kullanımının Araştırılması ve Verimliliğinin Artırılması Projesi’ kapsamında Konya Kapalı Havzasını (KKH) oluşturan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’de, tarımsal üretim yapan çiftçilerin su ve enerji maliyetini azaltmak ve mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile kazanç oluşturacak akıllı pompa projesinin saha ölçümleri başladı.

Saha ölçüm uygulamalarını yerinde kontrol eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’ya, Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, KOP İdaresi uzmanları ve proje yürütücüsü firmanın teknik personeli eşlik etti.

Saha Ölçümleri Başladı

Saha ölçüm işlemlerinin tamamlanmasının ardından proje kapsamında yapılacak örnek uygulama ile çiftçilerin üzerindeki su ve enerji maliyetlerini hafifletmeyi amaçladıklarını belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, projenin birden çok amaca hizmet edeceğine değinerek, “Su, bizim gelecek nesillerden emanet altığımız önemli bir yaşam kaynağımızdır. Dolayısıyla bu proje ile bir taraftan yeraltı su kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlayarak gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlanacağız, bir taraftan da tarımsal üretimde verim artışı ve tarımsal faaliyetlerin cazip hale getirilmesi ile kırsaldan kente göçün azaltılması, kentten kırsala tarım göçünün ivme kazanmasına destek vereceğiz.” dedi.

“KOP Akıllı Pompa Projesi” ile Test Kuyuları Kurulacak

KKH alanındaki YAS Kooperatiflerinin su ve enerji kullanım durumlarını tespit etmek adına mevcut pompa türleri, kuyu sayısı, derinlik ve sondaj yılı bilgileri, yeraltı su seviyeleri, ekilen bitki türleri, arazi büyüklüğü, toplulaştırma durumları, geçmiş su ve enerji kullanımları gibi veriler elde edilerek, bölgenin mevcut YAS Kooperatiflerin mevcut durumlarına ışık tutacaklarını kaydeden Başkan Bostancı, “Konya ve Karaman için 1, Niğde ve Aksaray için 1 olmak üzere toplam 2 adet YAS Kooperatifinde detaylı ölçümler yapılacak. Ölçümü yapılan kooperatiflerimizdeki birer adet kuyuda ise sistem tamamıyla revize edilerek uzaktan izlenebilir ve yönetilebilir hale getirilecek ve ‘KOP Test Kuyusu’ olarak bölge çiftçilerimize hizmet edecek”

Projenin çiftçiler tarafından benimsenmesi adına kuyu alanlarında gerçekleştirilecek saha çalıştaylarının ilki ise 15 Ekim 2018 Pazartesi günü Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Mahallesindeki Kısıkyayla Mevkii, DSİ Regülatörü yanında kurulan KOP Test kuyusunda gerçekleştirilecek. Katılımcılara burada akıllı pompa sistemleri ile enerji tasarrufu ve YAS sahalarındaki verim sürekliliği konularında önemli bilgilendirmeler yapılacak.

 

Bu haber toplam 1932 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.