Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Savaşı'nda verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi gezerek, bugüne değin gündeme gelmeyen ve...

Çanakkale Savaşı'nda verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi gezerek, bugüne değin gündeme gelmeyen ve bilinmeyen materyalleri ziyaretçilere sunan Çanakkale Gezici Müzesi; Konya'nın Akşehir İlçe Belediyesi'nin katkıları ile şehre getirilerek ziyarete açıldı.

Akşehir Zekai Baloğlu Kapalı Spor Salonu'nda 15 Nisan'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan müze için bir açılış töreni yapıldı. Törende bir konuşma yapan Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan "İçişleri Bakanlığının destekleriyle birlikte bu Müze; Türkiye'nin dört bir yanına Çanakkale'yi ulaştırmayı çalışıyor. Buradaki amaç Çanakkale'ye gidemeyen, oraları görme imkânı olmayan, özellikle öğrencilere Çanakkale ruhunu anlatmaktır. Çanakkale Müzemiz; bugün Çanakkale'de dahi olmayan malzemelerden oluşuyor ve o bakımdan da çok önemlidir. Çanakkale'ye her Türk evladı mutlaka gidecek ki, biz hemen hemen her hafta Akşehir Belediyemizin otobüslerini Çanakkale'de görüyoruz. Çanakkale'de "Nasreddin Hocanın torunları diye önümüzden geçiyorlar ve bundan da çok büyük keyif almaktayız. Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sağ olsun çok güzel bir planlama yaptı, ilçe genelindeki tüm öğrenciler müzemizi gezecek. Akşehir Belediyemiz ve Belediye Başkanımız Dr. Salih Akkaya, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz de gayet güzel bir organizasyon yürütüyor. Ziyaretçilerimizi 1 hafta boyunca burada ağırlayacağız" dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya'da yaptığı konuşmada bu müzeyi Akşehir'de ağırlamaktan şeref ve gurur duyduklarını belirterek "Akşehir Belediyesi olarak 4 yıldır "Nasreddin Hoca Torunları Ecdadıyla Buluşuyor" projemiz kapsamında tüm 11'nci sınıflarda okuyan öğrencilerimizi Çanakkale'ye gönderiyoruz. Biz gerçekten bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü tarihini bilmeyen milletler geleceğe emin adımlar atamazlar. Tarih geleceğin aynasıdır ve adeta projektördür. Bizde Elhamdülillah şanlı bir tarihe sahibiz ve bu şanlı tarihimizi emanet eden ecdadımızı rahmetle yad ediyoruz. Çanakkale'de Türk Milleti; bir var oluş mücadelesi vermiş, bu mücadelede destan yazmıştır. Çanakkale'yi çocuklarımıza gezdiriyoruz ki; ecdadımız, atalarımız, dedelerimiz, canları pahasına nasıl bir mücadele sergilemişler, o imanın vermiş olduğu güçle, şehitlik bilinci, gazilik bilinci ve inançlarıyla nasıl mücadele vermişler öğrensinler. Biz onların çektikleri bu zahmeti, gösterdikleri bu şanlı mücadeleyi bilirsek, bizde o düzeyde ülkemize ve memleketimize sahip çıkarız. Bizden sonraki nesillerimize, en güzel şekilde emanet ederiz. Bu Çanakkale müzesinin şehrimizde sergilenmesi bu anlamda da çok önemli. Oraya gidemeyenler için Çanakkale'yi biz buraya getirdik. Katkılarından ötürü Akşehir Kaymakamlığımıza, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Akşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğüne teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Acı keçeleri ve taş düğmeler yürekleri dağlıyor

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan tarafından açılışa katılan protokole müze gezdirilerek bilgi verildi. Savaşta cephelerde sürünerek ilerlemek zorunda kalan Türk askerlerinin kıyafetlerindeki düğmelerin sıklıkla koptuğunu anlatan Yürükaslan, kahraman Türk askerinin kopan düğmeler yerine ince taşları delerek el yordamıyla düğme imal ettiğini söyledi. Yürükaslan; düşman uçakları tarafından havadan atılan ve yere düştüğünde sivri ucu havada kalan "zehirli yıldız" adı verilen silahın da, ayağına saplanan askeri savaştan bertaraf ettiğine değinerek paslı ve ucu zehirli olan demirin saplandığı bacağın kangrene dönüşmemesi için kesildiğini, bu ameliyat sırasında ise acıya katlanamayan askerin ağzına ısırması için keçe konulduğunu aktardı. Yürükaslan, "Acı keçesi, pek bilinmeyen ve duyulmayan bir malzeme. Zehirli yıldız denilen metal parçaları havadan uçakla atılırdı. Bastığında tabandan giren bu metalin ucundaki zehir nedeniyle kangren sonucu ölüme yol açmaması için o bacak kesilirdi. Uyuşturucu, sakinleştirici ilaçlar olmadığı için, bacağı kesilirken acıdan dilini yutmasın diye askerlerimizin ağzına bu keçeler konulurdu" dedi.

15 Nisan akşamına kadar açık kalacak müzeyi ilçe genelindeki tüm öğrencilerin gezeceği öğrenildi. Müzenin açılış törenine; Garnizon Komutanı Albay Orkun Turaçlı, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, bazı kamu kurum müdürleri, belediye meclis üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Çanakkale Gezici Müzesi Akşehir’de

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1970 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.