Çiftçinin yüzü güldü

Çiftçinin yüzü güldü

TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, önceki gece yağmaya başlayan ve etkili olan karın, uzun zamandır yağış bekleyen çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, önceki geceden itibaren tüm yurtta etkile olan kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, nem oranlarının toprağın 20-30 santimetre altına kadar ulaşacağını bildirdi. Hepokur, ''hububat ambarı'' olarak bilinen Konya, başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin tahıl ürünlerinde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. İç Anadolu Bölgesi'nde çiftçilerin topraklarını Eylül-Ekim ayından itibaren ekmeye başladığını ve dört gözle kar yağışı beklediklerini dile getiren Hepokur, ''Ekim yapıldıktan sonra mahsul toprakta olgunlaşmaya başlar. Mahsul toprakta olgunlaşınca çimlenme aşamasına geçer. Çimlenince karın yağması gerekir ki yeni olgunlaşan mahsul kendini koruyabilsin. Aksi takdirde ürünler kaliteli olmaz olgunlaşmaz, kendini soğuğa karşı koruyamaz. Kar ürünün üzerini kapatarak yorgan görevi görür. Karın yağmaması ürünün tarlada yok olmasına yol açabilir. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur. Nem oranı artar. Gelişimini kar altında rahatça tamamlar. Yılın ilk karının yağmasıyla birlikte oluşabilecek sıkıntılardan kurtulduk. Ürünlerimizin üzeri karla kaplandı. Çiftçilerimiz bugünden itibaren rahat uyku uyuyabilecek'' dedi. Çimlenme ve kardeşlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu anlatan Hepokur, yurt genelinde yağışların bu yıl biraz geciktiğini söyledi.

SADECE ÇİFTÇİ DEĞİL, SANAYİCİ DE SEVİNDİ

Karın yağmasının çiftçiyle birlikte hububat sanayisinin de yüzünün güldürdüğünü anlatan Hepokur, mahsulün kalitesinin kar yağışına bağlı olduğu vurguladı. Kar yağmasının sadece çiftçiyi mutlu etmediğini, aynı zamanda hububat sanayisini de sevindirdiğini ifade eden Hepokur, şöyle devam etti: ''Gıda sanayisinde kullanılacak olan ürünlerin çok kaliteli,hastalık kapmamış ve gelişimini tam tamamlamış olması gerekiyor. Bunun içinde kar yağması gerekiyordu. Gecikmeli de olsa gelen kar ürünü koruma altına aldı. Özellikle toprağın 20-30 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları ürünlere battaniye göreviyle hastalıklara karşı koruyacak ve kalitesini artıracaktır. Sanayiye verilecek olan ürünler karın altında olgunlaşır. Ürünlerin gelişememesi, hastalık kapması durumunda sadece çiftçiler değil vatandaşlarda çok zor günler geçirir. Buğday ambarı olan Konya'da sanayiye verilen ürünler evlerimize makarna, şehriye, un gibi değişik yiyecekler olarak dönüyor. Yılın ilk karı çiftçilerimizi, vatandaşlarımızı ve mahsul sanayisini çok mutlu etti.'' Kar yağmasının sadece mahsul açısından düşünülmemesi gerektiğini de bildiren Hepokur, kar yağışıyla birlikte barajlardaki, yer altı sularındaki su oranlarının da artacağını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1417 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.