Çiğ Süte Zam Geldi Ama Üreticiye Yansımadı: "Sisteme Umudumuz Kalmadı"
Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatını litre başına 18,35 TL olarak açıkladı. Mevcut 17,15 TL’lik fiyata göre 1 lira 20 kuruşluk artış yapıldı. Ancak artış, üretici kesimi tarafından yetersiz ve işlevsiz bulundu.
USK’nın yaptığı açıklamada, %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ süt için üreticinin eline geçecek net fiyatın (çiftçiye verilen çiğ süt desteği hariç) 18,35 TL olduğu bildirildi. Fiyat artışı, 16 Temmuz 2025 tarihindeki Yönetim Kurulu toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca, yağ ve protein oranlarındaki her 0,1'lik değişim için ±27 kuruşluk fiyat farkı uygulanacağı da duyuruldu.
"Sanayici USK Fiyatına Uymuyor"
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, açıklanan fiyatın üreticiye yansımadığını söyledi. Ceran, “Ulusal Süt Konseyi her 3 ayda bir fiyat açıklıyor ama bu fiyat üreticinin eline bir türlü geçmiyor. Sanayici, ‘Bu fiyat bizim değil, Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatı’ diyerek zamlı fiyattan süt almıyor. Üreticiden ne fiyata isterse alıyor. Böyle olunca suçlu biz oluyoruz,” dedi.
Sanayicilerin açıklanan fiyata uymadığını vurgulayan Ceran, yaşanan sorunların üreticiyi çaresizliğe sürüklediğini belirtti:
“Personel gideri, elektrik, mazot, yem derken maliyetler katlanıyor. Buna rağmen sanayici hâlâ düşük yağ oranı bahanesiyle kesinti yapıyor. USK’nın fiyatına uyan kimse yok. Sistem böyle gelmiş, böyle gidiyor. Açıkçası artık umudumuz kalmadı.”
“Dolar 40 Lira Oldu, Sözünüze Ne Oldu?”
Artan yem fiyatlarının üretimi sürdürülemez hale getirdiğini ifade eden Ceran, döviz kuruna endeksli verilen sözleri de hatırlattı:
“Üç ay önce sanayiciler, ‘Dolar 40 TL olursa, sütü açıklanan fiyattan alırız’ dediler. Bugün dolar 40 lirayı geçti. Ama o sözü tutan yok. Süt yeminin torbası 700 liraya dayandı. Bir kilo sütle artık bir kilo yem bile alınamıyor. Bu şartlarda üretici nasıl ayakta kalacak?”
Ceran, çiftçilerin hızla üretimden çekildiğini vurgularken, şu ifadeleri kullandı:
“Her gün bir işletme kapanıyor, çiftlikler boşalıyor. Üreten kalmadı ama kimsenin umurunda da değil. Bu film nereye varacak, hep birlikte göreceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.