Darılmaz Yeşiltepe’de üreticilerle buluştu: “Ayçiçeği üreticisi sahipsiz bırakılmamalı”

Aksaray Ticaret Borsası Başkan Adayı Hakan Darılmaz, Aksaray’ın Yeşiltepe beldesinde ayçiçeği üreticilerini ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinledi.

Üreticiler, artan girdi maliyetlerine rağmen ürünlerine düşük fiyat verildiğini belirterek yetkililerden çözüm istedi.

Üreticilerden biri, geçtiğimiz yıl kilogramı 70-80 liradan satılan çerezlik ayçiçeğine bu yıl 30-37 lira arasında fiyat verildiğini ifade etti. Gübre ve mazot maliyetlerinin yükseldiğini kaydeden üretici, bazı komisyoncuların birlikte hareket ederek fiyatları aşağıya çektiğini öne sürdü.

Ürünlerin üreticiden düşük fiyatla alınıp büyük firmalara çok daha yüksek rakamlardan satıldığı iddiasında bulunan üreticiler, Ticaret Borsası ile Ziraat Odası yöneticilerine sahaya gelmeleri çağrısı yaptı.

“ÜRETİCİ OLMAZSA BORSA DA OLMAZ”

Üreticilerin açıklamalarının ardından konuşan Hakan Darılmaz, çiftçinin emeğinin korunması gerektiğini belirterek, “Üreten sizler olmadığınız sürece biz borsa olarak yokuz. Üreticimizi hiçbir zaman sahipsiz bırakmayacağız” dedi.

Darılmaz, ayçiçeği alımlarının Ticaret Borsası üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğini savunarak, kayıt dışı alım ve satımların hem üreticiyi mağdur ettiğini hem de devleti vergi kaybına uğrattığını söyledi.

Bazı komisyoncuların üreticilerden topladıkları ürünleri borsaya girmeden ve fatura düzenlemeden farklı şehirlere sevk ettiğini öne süren Darılmaz, bu yöntemin çiftçinin ürününü gerçek değerinden satmasını engellediğini ifade etti.

BORSA VE ZİRAAT ODASINA ÇAĞRI

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ile Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’a çağrıda bulunan Darılmaz, yöneticilerin üreticilerin bulunduğu alanlara gelerek sorunları yerinde görmesi gerektiğini söyledi.

Darılmaz, göreve gelmeleri durumunda üreticilerle birlikte bir kriz masası oluşturacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Çerezlik ayçiçeği fiyatının borsa tarafından açıklanmasını sağlayacağız. Şehir dışından gelen tüccarlar borsaya uğramadan ve faturasını kestirmeden ürün alamayacak. Üretici ürününü borsa üzerinden satacak. Böylece hem devlet kazanacak hem de çiftçinin ürünü değerinin altında gitmeyecek.”

Üreticilerin günlerdir ürünlerinin başında beklediğini dile getiren Darılmaz, ayçiçeği üreticisinin emeğinin korunması ve komisyoncuların oluşturduğu iddia edilen fiyat baskısının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.