Desteklemeler amacına ulaşmıyor

Desteklemeler amacına ulaşmıyor
Hükümetin çiftçilere verdiği destekleme ücretleri çiftçilerin de tarlaya inmesini engelliyor. Yaklaşık 5 ayrı destekleme primi alan çiftçi, aldığı destekleme parasıyla tarla ekmek yerine geçimini sağlamaya çalışıyor.

Destekleme primleri ile geçiniyorlar

Hükümet tarafından üretimin artırılması ve çiftçilerin kazanç sağlaması için verilen desteklemeler çiftçilerin tarlaya inmesini engelliyor. Kimi çiftçi aldığı paranın az olduğundan yakınırken, kimisi de aldığı destekleme primleri ile geçimini sağlamaya çalıştığını söylüyor. Başta mazot olmak üzere çiftçilere toprak, toprak analizi, gübre, mısır ve yonca gibi birçok destekleme primi verildiğini ifade eden Aksaray Ziraat Odası Başkanı İsmet Demir, verilen tüm desteklemeler toplandığı zaman yaklaşık 25 bin liraya tekabül ettiğini belirterek, “Kimi çiftçimiz aldığı prim ödemeleri ile tarlasını ekiyor, kimisi de ödemelerin az olduğu gerekçesi ile o parayla geçinmeye çalıyor” şeklinde konuştu.

Üretimde yüzde 20 düşüş

Çiftçinin toprak başına gitmediğini, çiftçinin çalışmadığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsmet Demir, bu nedenle üretimde de düşüş olduğunu söyledi. Üretimdeki düşüşün de vatandaşlara yansıdığına dikkat çeken Demir, “Üretim az olunca üründeki fiyatlar yüksek oluyor. Dolayısı ile tüketici biraz daha yüksek fiyata tüketmek zorunda kalıyor” dedi. Çiftçilerin tarlaya indirilmesi gerektiğine önemle vurgu yapan Demir, üretimde yaklaşık yüzde 20 civarında düşüş olduğunu kaydetti.

Yasin CAN Egemen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.