Domates yakıyor!

Domates yakıyor!
Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde görülen bol yağış ve aşırı sıcaklıklarla birlikte sebzede verim düştü. Verim düşüklüğüne bağlı olarak domatesin kilosu pazarda 3 TLye kadar yükseldi

BOL YAĞIŞ VE SICAKLIK VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve bu yıl görülen bol yağış nedeniyle sebze fiyatlarında geçen yıllara oranla yükseliş görülüyor. Geçtiğimiz yıl bu aylarda 25-30 kuruş olan domates 2-3 TL’den satılmaya başlandı. Sebze fiyatlarında görülen bu yükseliş nedeniyle vatandaşlar turşuluk ve salçalık hazırlığı yapmaktan ya vazgeçiyor, ya da alternatif çözümlere yöneliyor.

 

EN FAZLA VERİM DÜŞÜŞÜ DOMATESTE GÖRÜLDÜ

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, bu yıl iklim şartlarının etkisiyle görülen bol yağış ve aşırı sıcaklık nedeniyle sebzede mantarı hastalıkların görüldüğünü bu durumunda verimi düşürdüğünü söyledi. Taşpınar, domates güvesi hastalığı nedeniyle verimde en fazla düşünün domateste yaşandığını da belirterek, çiftçileri önümüzdeki yıl benzeri hastalıklara karşı bilinçli olmaya çağırdı. 

 

HALDE DOMATESİN KİLOSU 2,50 TL

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan da sebzelerde bol yağış ve sıcaklıklar nedeniyle verimde düşme görülmesiyle fiyatların yükseldiğini kaydetti. Aslan, şuanda halde bursa domatesinin kilosunun 1-1,10 TL, yayla domateslerin de kilosunun da 2,50-2,60 TL arasında halde satıldığını dile getirdi.



Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve bu yıl görülen bol yağış nedeniyle sebze fiyatlarında geçen yıllara oranla yükseliş görülüyor. Geçen yıl bu aylarda 25-30 kuruş olan domates bu yıl 2-3 TL’den satılmaya başlandı. Pazarda en pahalı sebzeyi 2,5 TL’yle fasulye oluştururken, fasulyeyi 1,5-2 TL’yle salatalık ve 1,5 TL’yle patlıcan takip ediyor. Sebze fiyatlarında görülen bu yükseliş nedeniyle vatandaşlar turşuluk ve salçalık hazırlığı yapmaktan vazgeçiyor. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, bu yıl iklim şartlarının etkisiyle görülen bol yağış ve aşırı sıcaklık nedeniyle sebzede mantari hastalıkların görüldüğünü bu durumunda verimi büyük ölçüde düşürdüğünü aktardı. Hastalıktan en fazla etkilenen ürünün domates olduğunu aktaran Özkan Taşpınar, “Domateste bu yıl domates güvesi bir böcek hastalığı görüldü. Bu böcek sayesinde domateste verim çok düştü. Çünkü zarar potansiyeli çok yüksektir. Bu nedenle fiyatlardaki yükselme verim azlığından kaynaklanmıştır. Önümüzdeki haftalarda Akdeniz bölgesinden gelecek olan sera domatesleri de fiyatları yükseltmeyecek daha da arttıracaktır. Çünkü açıkta yetişen domatesle serada yetişen domatesin maliyeti bir değildir” diye konuştu. Diğer sebzelerde de bol yağışlardan dolayı çok fazla mantari hastalığın görüldüğünü dile getiren Taşpınar, şunları kaydetti: “Bol yağış ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle sebzelerin uç kısımları yandı. Susuz alanlarda bu yanma etkisini daha fazla gösterdi. Rutubetin al olduğu yerlerde verim yarı yarıya düştü.” Önümüzdeki yıl aynı durumla karşılaşmamak için çiftçilerin bilinçli olması gerektiğini ve çiftçilerin sürekli olarak iklim koşullarını takip etmeleri gerektiğini bildiren Taşpınar, çiftçilerin duruma göre sıcaklıklarda sebzelerin yanmasını engellemek için zirai maddeler kullanabileceklerini bildirdi. Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan da bu yıl sebzelerde aşırı yağışlar ve sıcaklıklar nedeniyle verimde düşme görüldüğünü ve bu durumun fiyatları yükselttiğini söyledi. Hastalıktan en fazla etkilenen ürünün domates olduğunu kaydeden Seyit Aslan, “Domateste hastalık nedeniyle aşırı derecede verim düşüklüğü görüldü. Aynı hastalık Akdeniz bölgesindeki bahçelerde de görüldü. Hastalıkla birlikte görülen verim düşüklüğü ister istemez domatesin fiyatını yükseltti. Şuanda halde bursa domatesinin kilosu 1-1,10 kuruş arasında satılıyor. Yayla domateslerin de kilosu 2,50-2,60 TL arasında değişiyor. Hastalık nedeniyle Akdeniz bölgesinde ikinci ekimde de domates çok fazla ekilmedi. Dolayısıyla bu bölgeden gelen domateslerde fiyatı düşürmeyecek” dedi. Sebzenin arz talep dengesine göre fiyatının da değişebileceğine dikkat çeken Aslan, domateste rağbet artmazsa fiyatının ister istemez düşebileceğini de söyledi.
HASAN AYHAN Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.