Ekmeklik Buğday İthal Edeceğiz!

Ekmeklik Buğday İthal Edeceğiz!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fiyat artışlarının sürdüğünü ifade ederek 250 bin ton ek ekmeklik buğday ithal edileceğini duyurdu.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, döviz spekülasyonu sonucu fiyat artışının sürdüğünü, 250 bin ton ek ekmeklik buğday ithal edeceklerini açıkladı.

Karadeniz Un Sanayicileri Derneği tarafından Samsun'da düzenlenen toplantıda konuşan TMO Genel Müdürü Güldal, 2018 yılının özellikle buğday ve arpa üretimi bakımından biraz problemli geçtiğini söyledi.

Dünyada da Üretim Azaldı
Özellikle mevsimsel olumsuz şartların yaşanması dolayısıyla kalite probleminin de ortaya çıktığını belirten Güldal, şöyle konuştu:
"Türkiye'de TÜİK verilerine göre buğday üretimimiz yıllık 21 milyon ton, arpa üretimimiz 7.4 milyon ton, mısır üretimimiz ise 5.7 milyon ton olarak tahmin edildi ancak hasat döneminde bunun biraz daha altında gerçekleştiğini hepimiz yakinen biliyoruz. Tabii TMO olarak arpa, buğday, mısır, nohut, mercimek alımı yaptık. Yaklaşık 2.5 milyon ton alım gerçekleştirdik ve stoklarımızı takviye ettik. Dünya hububat üretiminde de Türkiye'de yaşadığımız benzer sorunlar yaşandı. Buğday üretimi 42 milyon ton azaldı, 716 milyon tona düştü. Arpa üretimi 140 milyon tona düştü, mısır üretimi ise geçen yılın 19 milyon ton daha üzerinde gerçekleşti, 1.07 milyar tona ulaştı. Ancak mevsimsel nedenlerle kalite problemleri ortaya çıktı. Buğday fiyatlarında yüzde 20 artışların yaşandığını da hepimiz biliyoruz. Ülkemizde çiftçilerimizin önemli bir kısmı hububat üretimi yapıyor. Hububat 81 milyon insanımızın ekmeği, hayvanlarımızın ana yem kaynaklarından bir tanesidir. Asla vazgeçemeyeceğimiz tarım, en stratejik alanı hububat üretimidir."

Kaynak: Sputnik

Bu haber toplam 3087 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum