Eskil'de çiftçilere "sarı pas" hastalığı uyarısı

Eskil'de çiftçilere "sarı pas" hastalığı uyarısı
Ekin tarlalarında ilkbahar aylarındaki sıcaklık ve yüksek nemden kaynaklanan sarı pas hastalığı, yapraklarda oluşan kabarcıklar nedeniyle bitkinin gelişmesini engelleyerek, yaprakların kurumasına neden oluyor.

Tarım Danışmanı ve Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri Vedat Belgemen, son günlerde yağışların artması, sıcak ve nemli havanın etkisiyle sarı pas hastalığının salgın yapma riskinin arttığını kaydetti.

Belgemen, "Bugün yaptığımız kontrollerde Eskil'deki bir çok ekin tarlasında pas hastalığına rastladık. Yağışlı periyodun devam edeceği öngörüsü de dikkate alarak çiftçilerimiz, bir an önce tarlalarını kontrol etmeli. Hastalık riski olan arazilerde çiftçilerimizin zaman geçirmeden kimyasal mücadeleye başlamaları gerekmektedir." diye konuştu.

Hastalık görülmeyen yerlerde de koruma amaçlı ilaçlama tavsiyesi

Belgemen son dönemdeki yağışların hububata oldukça faydalı olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü, "Yağışlar hububat alanları için çok önemli. Bu yağışlar, bazı hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. Havaların ısınmasıyla birtakım hastalıklar görülüyor. Şu anda Eskil ve bölgesinde yoğun olarak 'sarı pas' dediğimiz hastalık belli olmaya başladı. Özellikle hububat alanlarında çok yoğun denk geliyoruz. Bu hastalıkla ilgili çiftçilerimizin erken dönemde ilaç yapmaları tavsiye ediyoruz. Bitki, olgunlaşma dönemine girene kadar bu ilaçlama yapılabilir. Hastalık görülmeyen yerlerde de bu ilaçlamayı çiftçilerimizin koruma amaçlı yapmasını tavsiye ediyoruz. Bu dönemlerde çiftçilerimizin arazilerini daha sık kontrol etmeleri gerekiyor. dedi. haberfark.net

415782439-18408388678034673-5516118367171382791-n.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.