Gürer: Arpa üreticisini kuraklık vurdu
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer farklı iller ve bölgelerle de görüşüyorum. Sulama suyu olmayan ve iklim ile oluşan yağmurlar ile üretim sağlanan bölgelerde kuraklık nedeniyle üretimde önemli kayıplar var.” dedi. Gürer, Ulukışla ilçesinde de tarım alanlarında kuraklık nedeniyle verimin düşük olduğunu, özellikle hububat üretiminde ve arpada istenen randımanın sağlanamadığını belirtti.
KURAKLIK ETKİLİ OLDU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetinde artış çiftçiyi kredi ile ekim yapmak zorunda bırakıyor. Üretici ürettiği ürüne düşük alım fiyatı veriliyor. Arpada TMO bir yıllık fiyat alım artışı %3 oldu. Düşük alım fiyatı yanında çiftçiyi kuraklık da vurdu. Çiftçi beklediği ürünü alamadı. Bölgede arpa üretiminde ciddi verim kaybı var.” dedi. Gürer’in görüştüğü çiftçi Murat Dündar, “Verim bu sene aşırı düşük. Mevsimin kurak geçmesi, Nisan ve Mayıs yağmurlarının düşmemesi, rekolteyi %50-60 oranında düşürdü. Geçen yıla göre %50’nin üzerinde zararım var.” dedi. Dündar, 150- 200 dönüme arpa ektiğini, geçen yıl dönüm başı 250-300 kg arasında rekolte gerçekleşirken bu sene 100-180 kg aralığında rekoltenin gerçekleştiğini belirtti.
VERİM DÜŞTÜ, ÜRÜN TÜCCARA GEÇİNCE FİYAT ARTABİLİR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Arpanın az olması, tüccarın eline arpa geçtikten sonra fiyatın artacağını gösteriyor. Üreten değil, aracılar bu işten para kazanıyor. Şu anda arpa rekoltesi düşükken, fiyatı düşük tutmak arpa üreticisine bir darbe daha vuruyor. Çünkü arpayı tüccar aldığı zaman, Eylül-Ekim aylarında fiyat artacak. Bu sefer hayvancılık yapıp da kendi arpasını üretmeyenler daha pahalı arpa almak durumunda kalacaklar. Arpa rekoltesinin düşmesi kuraklıkla ilgili ve farklı bölgelerden de bu konuda bizlere ulaşanlar oluyor. Rekolte düşüklüğü, önümüzdeki süreçte arpanın ithalatının daha da artacağının bir göstergesi.” şeklinde konuştu.
PET SU 7,5 TL, ARPA 7,25 TL
Açıklanan arpa alım fiyatına tepki gösteren üretici Murat Dündar, süt yemi olarak hayvanlara arpa vermek zorunda olduğunu ve yemin içine 1 kilo arpa karıştırdıklarını ifade ederek, “Arpa yetiştiremediğimiz sürece dışarıdan alacağız. Bu sefer ne yapacağız? Kilosunu 12 liraya, 15 liraya arpa alacağız. Şu anda 500 miligram içme suyu 7,5 lira, bir kilo arpa 7,25 TL devletin açıkladığı, 50 kuruş da destek veriyor, 7,75 TL. 1 litre dağdan oluşan pet şişeye giren su 7,5 lira, bakkaldan alıp içtiğimiz su 7,5 lira. 1 kilo arpa üreteceksin, yarım litre su alacaksın.” diye konuştu.
SÜTTE TAVSİYE FİYATININ ALTINDA ALIM YAPILIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt ile ilgili durumu sorması üzerine Murat Dündar, “Sütte de şöyle bir sorun var: 14,75 lira süt fiyatı, süt konseyinin açıkladığı fiyat. Bana ödedikleri fiyat 14 lira. Bana resmi rakamlara göre ödemesi gereken 14,75 lira. Her şeyi çiftçinin sırtına vuruyorlar. Biz sanayiciye çalışıyoruz. Sanayiciler 35-40 liraya süt satıyorlar. Ben 14 liraya veriyorum, süt para etmiyor. Biz 2021-22'de hep içeri girdik, şu anda da içeri giriyoruz." dedi.
Gürer ise, “Enflasyonu çiftçinin sırtından halletmeye çalışıyorlar. Böylece çiftçiyi bitiriyorlar.” diyerek duruma tepki gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.