Hiç Çivi Kullanmadan Şaheser Yaratıyor

Hiç Çivi Kullanmadan Şaheser Yaratıyor
Geleneksel Türk el sanatlarında önemli bir yere sahip olan ağaç oymacılığın son temsilcilerinden Eskilli Zeki Satıcı’nın ortaya koyduğu eserler büyük ilgi görüyor.

Hilmi YOL

 Özellikle tek bir çivi bile kullanmadan yaptığı mihrap ve mimberlerle sanatına bir ayrıcalık kazandıran 57 yaşındaki Zeki Satıcı Eskil’deki küçük atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Satıcı, ağaç oymacılığının bir dalı olan 'oyma kuntekari' alanında halen çalışmalar yapıyor. Çalışmalarına farklı bir boyut katarak dünyaca ünlü Mevlana Müzesi, Sultanhamet Camii gibi eserlerin makatlerini yaparak alanında farklı olduğunu kanıtlayan Çıracı eserlerini hiç çivi kullanmadan yaptığını ifade etti. Çıracı,” Maketini yapmayı planladığım eserin sadece resmini görmem yeterli. Bir eser için yaklaşık 3 yıl çalışmama gerekiyor. Eser tamamen parça parça yapılmaktadır. 40 yıldır bu işi yapmaktayım ve beni üzen tek taraf bu güzel sanata hiç kimsenin ilgi göstermemesi. Yaptığım eserleri birkaç kez sergiye çıkardım. Eserler benim gözümde paha biçilmez. Bu sanat ağaç oymacılık sanatında bir dal olup, birbirine geçmeli ve herhangi bir çiviye bile ihtiyaç duyulmadan yapılan ürünleri kapsar. Çalışmam esnasında tamamıyla işime odaklanırım. Eserin manevi boyutuna kendimi kaptırdığım zaman daha kaliteli bir eser ortaya çıkarıyorum. Ülkemizde bu sanatı yapan sayılı kişiler var ama ben iddia ediyorum ki, büyük yapıtların maketinin yapımı konusunda tek olduğumu söyleyebilirim. Eserlerimde birden fazla ağaç türü kullanırım. Küçük bir dal parçasıyla büyük bir eser çıkartmak oldukça zevk veren bir iş. Yapacağım eserin özelliğine göre ağaç türü kullanmak gerekir. Özellikle dut ve kayısı bu sanat için ideal ağaç türlerindendir. Eğer yapacağınız eserin minaresi renkliyse renk adetine göre farklı ağaç türleri kullanmak gerekir. İnşallah ileriki bir zamanda sergi açmayı planlıyorum. Bunun yanında camilere yaptığım eşsiz güzellikte minber ve mihraplar görülmeye değer. Her ne kadar mermer sanatı camilerimize girsede hiçbir şey ata yadigarımız agaç sanatının önüne geçemez” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum