Hiç kimse dine müdahale edemez

Hiç kimse dine müdahale edemez
Konya İnanç Özgürlükleri Platformu 196. Hafta Basın Açıklamasını yaptı.

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu 196. Hafta Basın Açıklamasını yaptı. Kayalıpark Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasının bu haftaki sözcülüğünü Abdurrahman Akcan yaptı. Yaşanan çağa modern çağ adın verildiğini belirten Akcan, “Bu modern çağın pek çok problemi var fakat problemlerin en büyüğü din alanında yaşanan problemler. Modernitenin ortaya çıkarttığı dinle alakalı problemlerin en başında, dinin sahibine ve dînî olana, karşı çıkış gelmektedir. Bu, modern dönemin başlangıç yıllarının en büyük sorunu ve o yıllardaki dine ve dindarlara yönelik baskıların ana sebebiydi. Dine, dini alana ve dindarlara, modern dünya görüşüne muhalefet ediyor iddiasıyla bir savaş başlatılmış ve bu savaşta hiçbir insaf sınırı da gözetilmemiştir. Tamamen yok edemediği dine ait olanı dönüştürmek, kendi dünya görüşüne uygun hale getirmek için yeni stratejiler belirlemiş yeni anlayışlar geliştirmiştir” dedi.

‘LAİK DÜNYA GÖRÜŞÜ KENDİNİ DİNİN ÜZERİNE HAKİM SAYMIŞ’

Modernizmin bir gereği olarak kabul edilen laik ve seküler dünya görüşünün dini alan üzerinde kendini hakim saymış olduğunu dile getiren Akcan, “Laik ve seküler dünya görüşü dinin üzerinde baskı kurmayı ve dönüştürmeyi bir hak iddia etmiştir. Aslında dini alanın dışında duracağını ve dinlerin, diğer dinler üzerinde ve dindar olmayanların dindarlar üzerindeki baskısına mani olacağını iddia etmiştir. Bu anlayış, kendisi bir baskı unsuru olarak çıkmakta gecikmemiş ve kendi tabiatı gereği dine müdahale edip, dini hayatı sekülerleştirmek ve dini değerlerli seküler dünya görüşlerinin çerçevesi içerisine sığdırmak çabası içerisine girmiştir” diye konuştu.

‘KİMSENİN DİNİ DÖNÜŞTÜRMEYE HAKKI YOKTUR’

Ülkemizde ‘Türk tipi İslam’ adı altında ülkenin seküler tarihine eşit zamandır yapılan müdahalelerin onlarcasının en belirgin olanı, Türkçe ibadet dayatmasında bulunmak ve ezanı Türkçeleştirmek olduğunu da belirten Abdurrahman Akcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulusalcı, seküler, siyaset ve toplum anlayışına sahip olan her düşünce de benzeri uygulamaları yapmakla birbirinin aynısı olduklarını ortaya koymaktadır. Ülkemizin son günlerde gündeminde olan Kürtçe ezan tartışmaları, tüm ulusalcı hareketlerin esasta birbirlerinden bir farklarının olmadığını ortaya koymuştur. Din kendi değerleri içerisinde ve kendi görüşleriyle dindir. Başka ideolojilerden ve başka dayatmalardan münezzeh ve korunmuştur. Kimsenin de ona müdahale etmeye, onu dönüştürme çabası içerisinde bulunmaya hakkı yoktur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.