İlçelerde hazine var

İlçelerde hazine var

İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantılarının 4’üncüsünde Konya’nın sahip olduğu turizm potansiyelini kullanarak turizm gelirlerini artırmasına yönelik çalışmalar ele alındı

TURİST KONYA’DA KONAKLAYACAK
Konya İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 4. birleşimini İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Konya’ya gelen milyonlarca turistin büyük bir bölümünün konaklamadan Konya’dan ayrıldığına dikkat çeken Selvi, “Konya’ya gelen turistin konaklamasını sağlamak için ilçelerdeki turizm potansiyelini de harekete geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İLÇE GELİRLERİ DE ARTACAK
İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Faruk Koç da ilçelerdeki turistik faaliyetleri artırmaya yönelik olarak ilçelerin turizm potansiyelini belirlemeye çalıştıklarını ve sırası ile 31 ilçe için envanter hazırlamaya başladıklarını bildirdi. İlk etapta Meram, Ereğli, Güneysınır, Kadınlanı ve Çeltik ilçelerindeki turizm potansiyelini belirlediklerini bildiren Koç, “İlçelerimizde büyük bir hazine yatıyor” dedi.

TURİSTİ ‘SEMAZEN’ KARŞILAMALI
Toplantının görüş ve temenniler bölümünde meclis üyeleri Meram’ın Konya için önemine dikkat çekti. Meclis üyelerinden Süleyman Selçuk her ilin ve birçok ilçenin girişinde o ilin değerini belirten bir amblem bulunduğuna dikkat çekerek, “Konya’nın sembolü de Mevlana’dır. Hz. Mevlana’yı sembolize etmek üzere Konya’nın girişlerine semazen anıtları yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 4. birleşimini İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda gündemin 7. maddesi olan ‘Konya genelinde merkez, ilçe, belde ve köyler dahilinde turizm envanteri oluşturulmasına yönelik olarak turizm değerinin tespiti, turistlerin ziyaret ve konaklama ile bölge ekonomisine katkısı kapsamında Meram, Ereğli, Kadınhanı, Güneysınır ve Çeltik’te yapılan çalışmaya ilişkin Turizm Komisyonu Raporu sunuldu.
PROJELER TURİSTİ KONYA’DA KONAKLATACAK
İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, özellikle Hz. Mevlana’yı ziyaret etmek için Konya’ya her yıl milyonlarca turistin geldiğini ve gelen turistin genellikle Mevlana’yı ziyaret ettikten sonra Konya’da konaklamadan ayrıldığını belirtti. Konya’nın bu büyük turizm potansiyelinden yeterince faydalanamadığını gördüklerini ve bunu önlemek için 31 ilçede turizm değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlattıklarını ifade eden Ali Selvi, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde oluşturacağımız turizm envanterini turizm şirketlerine ve turizm rehberlerine ulaştıracağız. Konya’ya gelen turistlerin burada konaklamasını sağlayacağız. İlçelerimizde bulunan turizm hazinesini gün yüzüne çıkaracağız. Bu sayede il merkezinin yanı sıra ilçelerde de turizm hareketlenecek” ifadelerini kullandı.
İLÇE GELİRLERİNE DE KATKI SAĞLAYACAK
Ali Selvi’nin yaptığı açış konuşmasının ardından Turizm Komisyonu Başkanı Faruk Koç, ilçelerdeki turizm envanterleri kapsamında 5 ilçede inceleme yaptıklarını bildirdi. Meram, Ereğli, Güneysınır, Kadınhanı ve Çeltik ilçelerindeki turizm potansiyeli ile ilgili bilgi veren Faruk Koç, “Gittiğimiz ilçelerin belediye başkanları ve kaymakamları, belde belediye başkanları, köy muhtarları ve halkla yaptığımız görüşmeler neticesinde bu 5 ilçenin turizm envanterini belirledik. Gittiğimiz ilk ilçe Güneysınır oldu. Güneysınır’da kültür ve din turizmi üzerine araştırma yaptık. Bin yıllık tarihi çınar ağacı, Güvercinlik Mağarası, Yerköprü Şelalesi burada keşfedilmiş olan kültürel değerler arasında yer alıyor. Güneysınır’ın keşfedilmemiş daha çok tarihi ve kültürel değerleri var. Şu anki turizm potansiyeli 1,5 milyon TL’dir” dedi.
MERAM’A GEREKEN DEĞER VERİLMELİ
Araştırma kapsamına alınan ilk ilçeler arasında yer alan Meram’ın da turizm açısından önem taşıyan değerleri masaya yatırıldı. İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Faruk Koç, “Din turizmi açısından bakıldığında Meram’ın sahip olduğu değer oldukça büyük. İlçede İplikçi Camii, Kapı Camii, Sahibi Ata Camii, Şeyh Sadrettin Konevi Türbesi, Tavusbaba, Ateşbazı Veli Türbeleri gibi inanç turizmine değer katan önemli yerler bulunuyor. Bu değerleri ilçemize gelen turist rehberlerine ve turizm firmalarına tanıtmalı ve Konya’nın sadece Mevlana’sı ile değil her yeriyle tam bir turizm merkezi olduğunu ortaya koymalıyız” diye konuştu. Meram’ın turizm potansiyelinin yıllık ortalama 10-15 milyon TL olduğunu ifade eden Faruk Koç, Çeltik, Kadınhanı ve Ereğli’deki turistik değerleri de anlattı.
Toplantının görüş ve temenniler bölümünde söz alan Meram İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Güçlü ise Meram’ın bağları ile bilindiğini, Mevlana’nın ardından Konya’da en çok tanınan yerlerden birinin de Meram Bağları olduğunu ifade ederek, bu bağların korunması gerektiğine vurgu yaptı. Meram’da yapılaşmanın her geçen gün arttığını ve Meram’ın bu yeşil kimliğini korumakta zorlanmaya başladığını dile getiren Güçlü, “Şimdilerde taşınan Şükrü Doruk İlköğretim Okulu binasının otel olarak değerlendirilmesi yönünde talepler var. Fakat bu arsa Meram’ın yeşil kimliğini korumak adına park olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu.
Bir diğer Meram İl Genel Meclisi Üyesi Süleyman Selçuk da her ilin ve hatta ilçelerin girişinde o ilçenin değerini anlatan bir amblemin yer aldığına dikkat çekerek, “Konya’nın çevre yollarından girişlerine Hz. Mevlana’yı temsil eden birer semazen anıtı yapılmalı ve bu anıt ışıklandırılarak hem gece, hem de gündüz güzel bir görüntü oluşturulmalıdır” dedi. Meclis üyelerinin görüşlerinin alınmasından sonra raporda görüşülen maddeler kabul edildi.

Bu haber toplam 1242 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat