Karasuya talip olduk.

Karasuya talip olduk.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Konya'nın su sıkıntısının çözülmesi için Erzincan'daki Karasu'ya talip olduklarını belirtti

Konuk, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan öncülüğünde kurulan ''Konya Önder Çiftçi Derneği''nin Çumra Şeker Fabrikası’nda düzenlenen ilk eğitim programında, Konya'nın çalışan, gayret eden, zor olan işlere el atan bir vilayet anlayışını yaşamaya başladığını söyledi.

Üreticinin daha çok kazanacağı, daha çok tasarrufta bulunacağı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Konuk, daha önce uygulanan bölgelerde, bu çalışmanın sonucunda yüzde 16 verim artışı, yüzde 15 tohum ve ilaç tasarrufu sağlandığını ifade etti. Konuk, sadece üretici çalışmalarının, girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesinin, kısmen üretim miktarının arttırılmasının üreticinin problemlerini çözmediğini belirterek, ''Çözüm üretmekten geçiyor. İş üretmemiz lazım. Tarımın ayağa kalkmasında sektörün rekabetçi yapısının kurulmasında mutlaka ilgililerin tümü yerini almalı'' dedi. Dünyada suyun olmadığı yerde tarım yapılmadığını dile getiren Konuk, bazı ülkelerde 2 bin metre derinlikte elektrikle 60 milyon dolar harcanarak su çıkarıldığını örnek gösterdi. Konuk, 1985 yılında Konya Ovası ile ilgili projeler başlatıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Yıl 2010. 25 yıl geçmiş, 15 hükümet değişmiş, 8 kilometre tünel açılmış. Susuz tarım yapmak mümkün değil. Suyu bulmamız lazım. Biz 3 milyar 600 milyon metreküp hacme sahip Göksu'yu Konya Ovası'na döndüremedik. Bu suyu elektrik enerjisi kullanmadan alacağız. Suyun olmadığı yerde tarım yapılmaz. Kazanamayan çiftçi göç eder, güvenlik problemleri baş gösterir. Devletimiz bu imkanları yarın bizim güvenliğimizi sağlamada değil, bugün bizim suyumuzu bulmada, buğdayımızı geliştirmede kullanmalı. Bunları yapmadığımız zaman çok fazla şansımız yok. Konya'nın su sıkıntısının çözülmesi için Erzincan'daki Karasu'ya talibiz. Suyun havzaya taşınmasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Konya'nın kalkınmasında kaynağı nasıl bulduysak, Karasu'yun getirilmesinde de kaynağı buluruz.''
Konya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, Konya'da 1 milyar metreküp suyun israf edildiğini belirterek, ''Eğer bu israf edilen suyu havzada kullanabilirsek, KOP'tan gelecek suyun iki misli suyu havzada tutabiliriz'' diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cennet Oğuz, çiftçilere eğitim verdi.
Programa Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli ve çiftçiler katıldı. Dernek üyeleri, Çumra Şeker Fabrikası'nı gezdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.