Kartal neler kaçırdı

Kartal neler kaçırdı
Konyaspor Yönetimlerin transfer acizliği nedeniyle bir çok ünlü futbolcuyu kaçırdı. Yeşil-beyazlı takımda, 2007 yılında izleme komitesi tarafından gerçekleştirilen futbolcu izlemeleri ne yazık ki havada kaldı.

Yeşil-beyazlı takımda, 2007 yılında izleme komitesi tarafından gerçekleştirilen futbolcu izlemeleri ne yazık ki havada kaldı. İzlemelerin Almanya ayağını gerçekleştiren teknik direktör Haldun Üstel’in verdiği klasörler dolusu raporlar yöneticilerin aymazlığı sonucu bugün rafa kalktı. Ama, izlenen o futbolcular bugün Süper ligde bir çok takımda top koşturmakta. Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Üstel, o dönemleri şöyle anlattı.  

“Konyaspor kamuoyunun bildiği üzere 2007 yılında Konyaspor bünyesinde skouting (izleme gurubu) oluşturuldu ve nihayet bu sezon başında  sayın yönetim  maalesef tüm futbolculara ait dökümanları adeta çöpe atarcasına gözardı ederek değerlendirmedi. Bilindiği gibi uzun yıllar Almanya’da yaşamam nedeniyle izlemenin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin sorumluluğu Sayın Ahmet Şan tarafından şahsıma verildi, 4 yıl boyunca Konyaspor’a en az maliyeti oluşturmak adına aylarca aşağıda belirteceğim ve hepimizin tanıdığı futbolcuları izlerken, arkadaşlarımın, akrabalarımın, hatta diyanetin lojmanlarında kalarak bu izlemeleri gerçekleştirdim. Sezon başında bu klasörler dolusu izleme dosyalarının yönetici Abbas Kılınç aracılığıyla tarafıma verilmesinden sonra bazı Gazeteci dostlarımın bu izlemenin böyle heba edilmesini basın toplantısıyla kamuoyuna açıklamamı istediler ancak, gerçek bir Konyasporlu olarak formasını giydiğim, yıllarca teknik adam olarak hizmet ettiğim kulübüme zarar verir düşüncesiyle açıklamadım. Son zamanlarda hiçte hak etmediğimiz ön yargılı yaklaşımların bu açıklamayı yapmaya beni zorunlu kılmıştır.”

Teknik direktör Haldun Üstel’in izlediği ve rapor ettiği futbolcuların başında Barış Özbek(GS), Serkan Çalık(Gençlerbirliği), Barbaros Barut (Konyaspor) gelmekte. Bu futbolcuların oynadıkları takım: Almanya 2. liginden Rot Weiss Essen.. İzleme tarihi: 01 Nisan 2007. Barış Özbek ve Serkan Çalık bu maçta oynamış olumlu rapor verilerek alınmaları istenmiş hatta menajerleri ile görüşülmüş ancak geç kalındığından Galatasaray takımına gitmişlerdir.

Aynı tarihlerde izlenen ve bugün Süper ligini yıldızları arasında yer alan Hurşut Meriç (Gençlerbirliği). Üstel, bu futbolcuyla ilgili şunları söyledi.  Oynadığı ilk takım: FC Türkiyemspor Amsterdam Hollanda 3. ligi. İzleme tarihi: 29 nisan 2007 Pazar. Hurşut Meriç ve babası ikna edilerek Konyaya gönderilmiş o dönemin Hocası Nurullah Sağlam bu arkadaştan topçu olmaz deyince, adı geçen futbolcu Hollanda’ya geri gönderilmiştir. Hurşut Meriç, aynı yıl Hollanda 1. ligi takımlarından Ado den Haaga transfer olmuş daha sonrada bilindiği gibi Ankara Gençlerbirliğin’e geldi.. İnternete girilerek Hurşit Meriç Konyaspor yazarak detayı görülebilir.

İzleme komitesinde yer alan Haldun Üstel’in Almanya’da yaptığı izlemeler sonucunda haklarında olumlu rapor verdiği gurbetçi futbolcular Mehmet Kara (Hamm SV), Fatih Yenişen (Freiburg) ve Hurşit Meriç (Türkiyemspor) Konya’ya gelerek bir s üre çalışmalara katılmışlar ve o dönemin teknik adamları tarafından geri gönderilmişlerdir.

Tekniki direktör Üstel tarafından izlenen ve bugün Türkiye liglerinde oynayan ve daha önce izlenen diğer futbolcular ise şöyle. Ceyhun Gülselam (Trabzonspor). Oynadığı takım: SpVgg Unterhaching Regionalliga Süd (3.lig) İzleme tarihi: 25 aralık 2007. O dönemde Konyaspor’da çalışan Ünal Karamanın da Türk milli takımından talebesi olan Ceyhun’la bizzat görüşerek, kendisinin Konyaspor’da devam etmesi halinde Konyaspor’a gelecekti. Ancak Trabzonspor yönetimi daha çabuk davranarak bu futbolcuyu renklerine bağladı.

Furkan Özçal (Kayserispor). Ailesi Konya Ereğlili olan bu futbolcu ile ailesi Konyasporu tercih edeceklerini söyledil. Ömer Şişmanoğlu (Kayserispor) Oynadığı takım: int Pauli (Almanya 2. ligi). İzleme tarihi: 14 Ekim 2008 Duisburg. Hasan Ali Kaldırım (Kayserispor). Oynadığı takım: 1. FC Kaiserslautern U23 Regionalliga west (3.lig). İzleme tarihi: 14 ekim 2008 Duisburg. Serdar Kesimal (Kayserispor). Oynadığı takım: 1. FC Köln U23. İzleme tarihi: 13 Eylül 2008. Adı geçen futbolcu, izlediğimiz maçta sağbek oynadı ve buna göre değerlendirme yapılarak olumlu görüş bildirildi. Bu 3 Futbolcuyu izleyip olumlu görüş belirttikten sonra, her üç oyuncuda U20 Türk Milli takımına seçilerek Konya’da 25-27 Kasım 2008 de oynanan Finlandiya maçı kadrosuna alınarak Konya’ya geldiler. O dönemde Konyaspor’da sorumlu olan Giray Bulak ve teknik ekibinin de izlemesiyle takımın kümede kalması halinde ilk alınacak futbolcular olarak rapor edildi.

Tekniki direktör Haldun Üstel’in izlediği ve rapor ettiği diğer futbolcularla ilgili açıklamaları şöyle.

“Hamza Çakır (Kayserispor). Oynadığı takım:Fortuna Duesseldorf  Regionalliga Nord (3.lig). İzleme tarihi: 17 mart 2007. Bu oyuncu birçok kez izlendi olumlu görüş belirtildi. Cenk Tosun (Gaziantepspor). Oynadığı takım: Eintracht Frankfurt U19. İzleme tarihi: 28 eylül 2008. Bu oyuncu izlenen maçta sadece 67 dakika oyunda kalmış tam bir kanaat oluşamamasına rağmen, alt yapısının çok iyi olması nedeniyle izlemenin devamına ve Konyaspor’a kazandırılmasının iyi olacağı doğrultusunda rapor verilmiştir. Mehmet Akgün (Gençlerbirliği). Oynadığı takım: Borussia Dortmund II Regionalliga nord (3.lig). İzleme tarihi:  30. Mart 2007. Bu futbolcu hakkında süper lig için yetersiz ancak olası bir pilot takımda değerlendirilebilir raporu verildi. Yasin Öztekin: (Gençlerbirliği). Oynadığı takım: Borussia Dortmund II II Regionalliga nord (3.lig). İzleme tarihi: 30 Mart 2007. Bu oyuncu hakkında olumlu rapor vererek, Konyaspor’un sağ kenarında oynayabileceğini belirtmiştim. Alper Akçam (Gaziantepspor). Oynadığı takım: 1. FC Kaiserslautern II regionalliga süd (3.lig). İzleme tarihi: 4 Mayıs 2007. Bu futbolcu hakkında hemen alınması noktasında ısrarım oldu. Zira, Sivasspor’lu Mehmet’e benzer özellikleri ile beni etkilemişti. Ayrıca Amcası ile konuşarak ileriye dönük planlar dahi yapılmıştı.”

Almanya’da yapılan izlemeler sonucu listede gurbetçi futbolcularla birlikte yabancı futbolcularda yer aldı. Üstel bu konuda da şönleri söyledi.

“Ayrıca Türkiye’ye gelmeyip ancak izlenip olumlu bulunan; İlkay Gündoğan: FC Nürnberg (Almanya),  Taner Yalçın: 1. FC Köln (Almanya), Recep Yıldız (Adanaspor- Almanya Stuttgarter Kickers), Ahmet Cebe (Denizlispor- Almanya Fortuna Duesseldorf). Yabancı futbolcular ise, İsmael Bangoura (Konyaspor), Kamil Zayatte (Konyaspor), Kanfory Sylla (Konyaspor), Oumar Kalabane (Vestel Manisaspor). Bunlara ilaveten, 2005 yılında Türkiye taramasıyla başlanan izlemelerin Türkiye ayağının sorumluları olan Mevlüt Ataseven ve Erol Yıldırımın raporlarında yer alan futbolcuların sayısı da oldukça kabarıktı.. Öyle sanıyorum ki, bu futbolcuları da tanıma olanağı buluruz.” 

Üstel, izlemelerle ilgili açıklamasını şöyle tamamladı. “Büyük bir çaba ve emek sonucu hazırlanan  raporları Giray Bulak ve tanınmış ünlü futbolcu menajerleri dahil kimseyle hatta ailemizle dahi paylaşmadık. Zira, bu izlemeler Konyaspor’un olanaklarıyla izlenmişler ve sadece Konyaspor’a ait olmalıydı. Bugün bunları deşifre ediyorsam, hakkımızda yapılan haksız değerlendirmeler nedeniyle yapılmaktadır.

Yönetim anlayışının bana ve arkadaşlarıma ön yargılı yaklaşımlarından dolayı bu isimleri açıklamak istedim. Ben bu Konya’nın yetiştirdiği, yıllarca futbolcusu olarak oynamış, daha sonrada bu kulübe teknik direktörlük hizmeti vermiş ve iki yabancı dil bilen ferdiyim. 30 yıllık futbol bilgimi Her zaman Konyaspor için hiçbir menfaat beklemeden vermeye çalıştığımı bana ön yargıyla yaklaşmayanlar bilmektedir. Ben ve benim gibi futbol adamları Konya’da kolay yetişmiyor. Yıllarca Konyalı bir teknik adamsız Konyaspor içinize sinebiliyor mu?. Son olarak şunu belirtmeliyim ki, biz yaştakiler belki saf dışı bırakılabiliriz, ancak Konya’nın başta taraftarı, gazetecisi ve yöneticisi Konya’nın değerlerine sahip çıkmalıdır.” merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.