Kesmez, "Müftülük, siyasi bir makam mı?"

Kesmez, "Müftülük, siyasi bir makam mı?"

Cumhuriyet Halk Partisi Eskil ilçe başkanı Özkan Kesmez gazetemize yaptığı açıklamayla gündemi bir anda sarstı.

Hilmi YOL

 

Yenilenen CHP ilçe teşkilat binasında basın açıklaması yapan CHP Eskil İlçe Başkanı Kesmez açıklamasında,”Gazetenizde ve sitenizde ilçemizle ilgili sorunlara cesurca yer verdiğiniz için öncelikle teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye genelinde camilerde ki imam eksikliklerinin giderilmesi için şu günlerde imam atamaları yapılmıştır. Bu atamalar neticesinde Eskil Müftülüğü'nün belirlediği 6 camiye imam ataması yapılmıştır. Tabiki bu atamaların Müftülük tarafından hangi kriterlere göre yapıldığı konusunda bilgimiz yok. Fakat köy camilerinde açıklar dururken yayla bile olmayan yerlere imam ataması yapılması bize düşündürücü gelmiştir.  Bu düşünce ile Eskil İlçe Müftüsü Sayın Yaşar Zengin’i ziyaret ettim.  Ziyarette ki maksadım, Bayramdüğün Köyü'nün 2007 yılında sözleşmeli imamı olmasına rağmen bu atamalarda neden Bayramdüğün köyüne atama yapılmadığını öğrenmekti. Ziyarete vardığımda Müftü beyi makamında bulamadım. Biraz bekledikten sonra kendileri geldiler. Durum hakkında kafama takılan soruları sordum. Kendisi bu sefer imamların daha ihtiyaçlı camilere verildiğini ve atamaların o yönde yapıldığını ifade etti.  Ayrıca Bayramdüğün Köyü'nün Camisi'nin cemaatinin olmadığını söyledi. Bende cemaati yoksa camiye neden beraat verildiğini, ayrıca 2007 yılında neden sözleşmeli imam görevlendirildiğini sordum.

 

Müftü Bey'in siyasi yönü ne?

 

Çeşitli yerlerden örneklendirmelerle konuşmamıza devam ederken, Sayın Müftümüz kendisinden beklenmedik bir şekilde konuşmasını sürdürdü. kendileri bana , CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun kastederek, “ Sen benden neden imam istiyorsun ki, senin Benim adım Kemal’in var. O sana imam bulur” diye söz sarfetti. Bunun üzerine ben kendisinin ideolojik davrandığını, imam atamalarının genel başkanla, yada başka bir siyasi görüşle örtüşmeyeceğini ifade ettim. Bu kez sözü yapılan yardımlara getirdi. Müftü Bey'e yardım konularında çok hassas davrandığımızı, Eskilimiz için her türlü yardımda bulunduğumuzu, müftülüğünde talepte bulunduğu yardımlar için her zaman olumlu cevap verdiğimizi söyledim. Makamından ayrılırken son olarak Müftü Bey'e, yapılan atamalardan vicdanen rahat olup olmadığını sordum. Bunun üzerine müftü bey bir müftüye yakışmayacak bir şekilde, “ ben üç kuruş menfaat için kendimi kullandırtmam!” şeklinde bir kelime kullandı. Ben bunun üzerine Müftü Bey'in makamından ayrıldım. Bu kelimelerin üzerine bu kurumun yıpratıldığını düşünüyorum. Müftülük makamı ideolojik düşüncelerin hakim olduğu, siyasi görüşlere göre hareket edilecek bir makam değildir. Bu makam sinkaflı sözlerin kullanıldığı bir makam değildir. İlçe müftüsü sayın Yaşar Zengin bey yaptığı bu hareketle hem siyasi düşüncesini ortaya koymuş, hemde yaptığı imam görevlendirmeleri konusunda kafalarda soru işareti bırakmıştır.” Dedi.

Şimdi buradan Sayın Zengin'e sormak istiyorum.

     En son atamalarda Eskil'de hangi camilere imam atamıştır ve bu atamaları hangi kritere göre yapmıştır? Bayramdüğün Camii'nin cemaati yok diyor acaba camilerde cemaat çetelesi mi tutuyor?

     Eskil'de şu anda kaç caminin imamı yoktur ve neden Eskil'de görev yapan imamların tayini başka illere çıkıyor, burada acaba Müftü Bey birilere şirin görünmek için bu imamların gidişine olur muvveriyor?

      Şu anda Eskil'de kaç caminin imamı yoktur? O camilerin imama kavuşması için bir çabası var mıdır?

       Müftülük makamı toplum tarafından saygı gören bir makamdır ve böyle bir kurum her zaman siyaset üstü görülmüştür. Buna en güzel örnekte bir önceki Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'dur. Kendileri toplumun her kesiminin takdirini kazanmıştır. Şimdi Sayın Zengin'e buradan bir çağrıdan bulunmak istiyorum. Kendilerinin müftülük görevi ile siyasi söylemlerde bulunmanın kuruma vereceği zararın ve o kurumu yıpratacağının farkında mı? Madem kendilerini bir İlçe Başkanı'nın nezdinde  bir Ana Muhalefet Lideri'ni eleştirecek konumda siyasi görüyor o halde müftülük görevinden istifa edip siyasete girmeyi düşünüyor mu?

Bu haber toplam 3017 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
29 Yorum