KOMEK, 12 ülkeye daha açılacak!

KOMEK, 12 ülkeye daha açılacak!

Konya Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik faaliyetleri kapsamında çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK), bu kapsamda yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerine devam ediyor. Büyükşehir'in bu projesi, Türkiye'ye örnek oluyor. KOMEK, 69 kurs merkezinde, 474 branşta toplamda 913 bin 587 kursiyere yurtiçi eğitim veriyor. KOMEK, yakın geçmişte İspanya-Madrid, Bosna Hersek, Makedonya, Güney Kore, Kosova, Kuzey Makedonya gibi ülkelerde de faaliyetlerde bulunmuştu. KOMEK'in yakın gelecekte Kuzey Kıbrıs, Uganda, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya, Kosova, Bosna-Hersek gibi ülkelerde de faaliyete geçeceği biliniyor.

2-3-1200x800.jpg

1 MİLYON ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi Genç KOMEK Yaz Okulu, bu yaz çevrimiçi ve çevrimdışı eğitimlerle tüm dünyadan 1 milyon öğrenciye Türkçe, İngilizce ve Arapça eğitim verecek. Yaz okulu kayıtları ise 4 gün önce bitti. Konya Büyükşehir Belediyesi Genç KOMEK Yaz Okulu’nda bu yıl çevrimiçi ve ilk kez çevrimdışı eğitimlerle yurt içinden ve yurt dışından 1 milyon öğrenciye ulaşılacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın bir markası haline gelen Genç KOMEK Yaz Okulu’nda her yıl on binlerce öğrenciye yaz aylarında eğitim verildiğini belirterek, Genç KOMEK’in pandemi nedeniyle geçtiğimiz yaz döneminde çevrimiçi olarak öğrencilere katkıda bulunduğunu söyledi.

2-4-1280x720.jpg

DÜNYANIN HER YERİNDEN KATILIM OLACAK

Bu yıl Genç KOMEK Yaz Okulu’nda 7-14 yaş arası kız ve erkek çocuklara ayrı sınıflarda toplamda 3 bin öğretmen ile Kur’an-ı Kerim, Değerler Eğitimi ve eğitici dersler verileceğini kaydeden Başkan Altay, “Çevrimiçi olacak eğitimlerimizde eğitim sabah ve öğlen olmak üzere ayrı gruplarda en fazla 20 kişilik sınıflarda yapılacak. Aynı zamanda dünyanın her yerinden öğrencilere Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak çevrimdışı eğitimler de verilecek. Yurt içi ve yurt dışı hedefimiz 1 milyon öğrenci kaydı almaktır. Bunlardan 60 bin öğrencimiz çevrimiçi (online) eğitim görecektir. 940 bin öğrenci çevrimdışı (off-line) eğitim planlandı.” dedi.

TÜRKİYE GENELİNE KARGO TESLİMİ YAPILACAK

Genç KOMEK çevrimiçi eğitime katılan her öğrenci için Kuran-ı Kerim, Elifba ve Dualar Kitabı ile Değerler Eğitim Seti’nin yanında seçtikleri eğitici derslere göre ders kiti verileceğini kaydeden Başkan Altay, materyalleri Konya’daki öğrencilerin elden teslim alacağını, Türkiye’nin her yerindeki öğrencilere ise kargo ile teslim edileceğini vurguladı.

2-8-1280x719.jpg

ÖĞRENCİLERE KATILIM BELGESİ VERİLECEK

Bu yıl ilk kez dünyanın her yerinden kendini geliştirmek isteyen yabancı öğrencilerin de Genç KOMEK’ten faydalanabileceğini belirten Başkan Altay, şunları söyledi: “Çevrimdışı kayıtlarımız yurt içi ve yurt dışı katılımcılar için KOMEK sayfasından üç dilde hazırlanan kayıt ekranı ile yapıldı. Çevrimdışı eğitim videolarının yayınlanacağı, ders simülasyonlarının, pdf belgelerinin ve ders linklerinin olacağı öğrenci paneli Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde oluşturuldu. Çevrimdışı eğitimde öğrenciler canlı destek ile anlık etkileşimde bulunabilecek. Kurs sonunda eğitim bitiminde yapılan sınavlardan başarılı olan öğrencilere katılım belgesi verilecek.”

EĞİTİMLER TOPLAM 46 GÜN SÜRECEK

5 Temmuz’da başlayıp 20 Ağustos’ta sona erecek Genç KOMEK Yaz Okulu eğitimlerinde toplam 3 bin eğitmen 6 hafta boyunca hafta içi her gün toplam 145 dersle öğrencilere eğitim verecek. Ayrıca ders dışı faaliyetler ve etkinlikler kapsamında da öğrenci eğitimleri, veli eğitimleri ve kariyer buluşmaları yapılacak.

2-1-1201x800.jpg

HEDİYELER ÖĞRENCİLERİN PUANINA GÖRE TAKDİM EDİLECEK

Genç KOMEK Yaz Okulu’nda öğrenciler ezberledikleri sure, dua, hadis, adab-ı muaşeret kuralları ve eğitici derslerde kazandıkları puanlarla sürpriz hediyeler kazanma fırsatı bulacak. Ödüller, her öğrencinin puanlaması kendi yaş grubu içinde yapılarak belirlenecek.

GÜZ DÖNEMİNE DE KAYIT YAPTIRILABİLECEK

Genç KOMEK Yaz Okulu’nda; Kur’an-ı Kerim’i Düzgün ve Güzel Okuma, Arduino, Sketchup ile Modelleme, Yazarlık Becerileri, Dijital Resim, Resim, İhtisas Müzik Bağlama ve İhtisas Müzik Gitar gibi ihtisas kurslarına kayıt olan öğrencilere seçecekleri branşlarda seviye belirleme sınavı yapılacak ve sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılacak. Yaz Okulunu başarıyla bitiren öğrenciler, isterlerse güz döneminde kayıtlarını yenileyerek eğitime devam edebilecek.

KOMEK'İN AMACI İSTİHDAMA KATKI SAĞLAMAK, TURİZMİ GELİŞTİRMEK

2007-2015 yılları arasında Balkan ülkeleri Bosna-Hersek, Makedonya ve Kosova'da açılan KOMEK kursları, 2019 yılı içerisinde yeniden bölge halkını üretim ve istihdama yöneltecek branşlar ile Şubat ayı içerisinde hizmete başladı. 2019 yılında Bosna-Hersek’te; Giyim/Mefruşat, el sanatları (ıslak keçe, ahşap boyama, kâğıt rölyef, hediyelik eşya yapımı, vb), şiş örgü gibi kurslar Türkiye Maarif Vakfına ait Maarif Okulları Saraybosna Kampüsünde bölge halkına hizmet etti. Kosova’da, Giyim/Mefruşat, El Sanatları (ıslak keçe, ahşap yakma, ahşap boyama, takı tasarımı, kurdela nakışı, kağıt rölyef, hediyelik eşya yapımı v.b.) gibi kurslar Prizren Belediyesi, ve Orkide Kadınlar Derneği, Priştine Gerçek Derneği tarafından sağlanan kurs yerlerinde bölge halkına hizmet etti. Makedonya'da; Giyim/Mefruşat, el sanatları (ıslak keçe, kağıt rölyef, hediyelik eşya yapımı, vb) gibi kurslar Üsküp'te bulunan MATUSİTEB (Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları)'e bağlı sivil toplum kuruluşları binasında, Gostivar şehrinde ise MATÜKAT(Makedonya Türk Kadınları Teşkilatı) binasında bölge halkına hizmet etti. Konya Büyükşehir Belediyesi ile beraber TİKA, Türkiye Maarif Vakfı başta olmak üzere bölgelerdeki yerel kuruluşlar ve STK’lar işbirliğinde açılan kurslar ile bölge halkına üretim ve istihdam adına fayda sağlaması, turistik bölgelerde turizme yönelik ürünlerin yapılması neticesinde bir ekonomik canlılık hedefleniyor. Açılan branşlar için kullanılacak malzemelerin tedariği TİKA tarafından sağlandı. Ayrıca Türkiye Maarif Vakfı Okulları, yerel kuruluşlar ve bölgedeki STK’ lar kurslar noktasında yer temini ve tanıtım/organizasyon konusunda KOMEK'e yardımcı olundu. Balkanlar’da lokal düzeyde düzenlenen faaliyetlerin içerik ve mekân çalışmalarının genişletilmesiyle Türk Kültürünün tanıtımına katkı sağlamak hedefleniyor.

EMRE ÖZGÜL Merhaba 

haberfark.net

Bu haber toplam 1488 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eğitim