Konya GastroFest Dualarla Başladı

Konya GastroFest Dualarla Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nce şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak amacıyla yapılan Konya GastroFest, Türkiye'den ve dünyadan önemli şeflerin katılımıyla başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu konseptte dünyada başka bir yemek festivali düzenlemenin mümkün olmadığını dile getirerek, Konya'dan ve komşu illerden herkesi "Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir" sloganıyla düzenlenen festivale davet etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesi'nde "Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir" sloganıyla başladı.

Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Hazreti Mevlana'nın aşçısı Ateş Baz-ı Hazretleri Veli Türbesi'nden dualarla tuz getirildi.

Daha sonra belediyenin hazırladığı Konya yemek kültürünü ve Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini anlatan kısa filmde oynayan yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu konuştu.  Yenişehirlioğlu, "Dünya'nın pek çok coğrafyasını görmüş, gezmiş biri olarak böylesine büyük zenginliği bağrında taşıyan Konya'da olmak ve gastronomi festivalini burada icra ediyor olmak gerçekten çok anlamlı" diye konuştu.

Uğur İbrahim Altay, dünyanın hiçbir şehrinde yemeğin böyle bir kültürle anlatılamayacağını, onun için festivali "Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir" sloganıyla yaptıklarını ifade ederek konuşmasına başladı. Konya'nın Çatalhöyük ile başlayan yolculuğundan sonra birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve her dönemin en önemli şehirlerinden birisi olmayı başardığını anlatan Başkan Altay, "Ecdadımız Orta Asya'dan başlayan yolculuğunda Anadolu'yu bir ev olarak kendine yurt edindiğinde Konya'yı da başkent ilan etmiş. Orta Asya'dan başlayan yolculuğunda orada yüzyıllardır elde ettiği medeniyeti, mutfak kültürünü yolda harmanlayarak ve coğrafyada bulduklarıyla pişirerek, buna da saray kültürünü katarak ortaya bir medeniyet sunmuş. Biz de bugün bu medeniyeti yaşatmak için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

Ateş Baz-ı Veli Hazretlerinden gelen kadim yemek geleneği vesilesiyle sofra adabının, tasavvuf ve tasarruf kültürünün Konya mutfağında şekillendiğini ve gelenekselleştiğini ifade eden Altay, "Yemek kültürü, sadece damaklarımıza hitap eden bir kültürden ziyade Selçuklu ve Osmanlı medeniyetimizin tüm esintilerini, o dönemde yaşamış ecdadımızın bilgi ve birikimlerini, acılarını ve umutlarını ateşle harmanlayarak günümüze ulaştırması bakımından anlamlıdır. Ocaklarda pişen ateşle sadece yemeklerimiz kaynamıyor, hamurumuz pişmiyor; aynı zamanda o yemeğin bizlere sunduğu kadim tarih, her ocakta yeniden doğuyor ve yeniden bizlerle buluşuyor" şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin bu alandaki birikimini dünyaya açmak, Konya mutfağının daha fazla tanınmasını sağlamak amacıyla gastronomi alanındaki çalışmalara büyük önem verdiklerini aktaran Başkan Altay,"Bir taraftan da yemek kültürümüzü coğrafi işaretler olarak tescillemek için çalışmalar yapıyoruz. İlk etapta başvurusunu yaptığımız 51 üründen 21'nin coğrafi işaret tescili gerçekleşti. İnşallah 30 ürünümüzle ilgili süreç devam ediyor. Ayrıca 35 yeni ürünle ilgili de başvuruyu tamamladığımızda 100'e yakın coğrafi ürün başvurumuzu da gerçekleştirmiş olacağız."

"Komşu illerimizden misafirlerimizi de bekliyoruz"

Konuşmaların ardından Konya'daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için kuşak kuşanma töreni düzenlendi. Daha sonra Ateş Baz-ı Veli Hazretleri Türbesi'nden getirilen tuz bereket getirmesi için festivalin aş kazanına atıldı. Konya GastroFest Pazar akşamına kadar Kalehan Ecdat Bahçesi'nde devam edecek.

Konya GastroFest Dualarla Başladı

Konya GastroFest Dualarla Başladı

Konya GastroFest Dualarla Başladı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 752 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Konya