Konya Şeker’de Hayvancılık Çöktü: 7 Çiftlikten 3’ü Kapanırken, 1’i Satıldı!

Konya Şeker’de Hayvancılık Çöktü: 7 Çiftlikten 3’ü Kapanırken, 1’i Satıldı!
Konya Şeker, Türkiye’de hayvancılıkla ilgili örnek projelere imza atarken, son yıllarda hayvancılık sektörü ciddi bir darbe aldı.

Ramazan Erkoyuncu'nun göreve gelmesinin ardından, Recep Konuk döneminde hayata geçirilen büyük besi ve süt çiftliklerinden 7'sinden 3'ü kapandı, 1’i satıldı ve diğerlerinde üretim yarı yarıya düştü. Ülke hayvancılığında önemli bir yere sahip olan bu çiftliklerin çoğu, ya tamamen kapatıldı ya da faaliyetlerini büyük ölçüde durdurdu.

Taşağıl Çiftliği Tamamen Kapatıldı, Binlerce Ağaç Kurudu

Et inekçiliği kapsamında, 20 bin başlık kapasiteyle Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan 1000 dekarlık Taşağıl Besi Çiftliği, Ramazan Erkoyuncu döneminde tamamen kapatıldı. Çiftliğe bağlı 1400 dekarlık mera alanı ve entegre edilen binlerce ağaç da bakımsızlık nedeniyle kurudu. Bugün, bu alan sadece koyunların otlatıldığı bir mera haline gelmiş durumda. 1000 dekarlık arazinin 450 dekarlık kısmı buğday ve arpa ekilerek değerlendirildi, ancak ahırların bulunduğu 650 dekarlık alan çürümeye terk edildi.

Taşağıl Çiftliği’nin Ülke Hayvancılığı İçin Önemi

Taşağıl Çiftliği, 2010'lu yıllarda Konya Şeker’in hayata geçirdiği, Türkiye'nin et inekçiliğinde başarıya ulaşması için örnek teşkil eden projelerden biriydi. Avustralya’dan getirilen Angus ırkı damızlıklar, bölgede merası kuvvetli olan köylere dağıtılmıştı. Bugün Tarım Bakanlığının etçi ırk damızlık projesi olarak Türkiye’nin hayvancılıkta kurtuluş modeli olarak sunduğu bu projelerden biri olan Taşağıl Çiftliği’nin kapatılması, milyonlarca dolarlık yatırımların atıl hale gelmesi anlamına geliyor.

Saraçoğlu Aslım Çiftliği’nde Üretim Düşüşü

Besi hayvancılığında önemli bir diğer çiftlik olan Saraçoğlu Aslım Çiftliği'nde de büyük bir kapasite kaybı yaşandı. 15 bin başlık kapasiteye sahip olan çiftlik, bugün yalnızca 1500 baş hayvanla üretim yapıyor.

ÇUMPAŞ ve Göçü Süt Çiftlikleri Kapatıldı ve Satıldı

Konya Şeker'in üreticiye destek olmak amacıyla kurduğu süt çiftliklerinden bazıları da kapandı. ÇUMPAŞ ve Seydişehir-Gevrekli Çiftliği'ndeki hayvanlar kestirilerek üretim tamamen durduruldu. Göçü Süt Çiftliği ise satıldı.

Şeker Süt ve Erentepe Çiftlikleri Yarı Kapasiteyle Devam Ediyor

Şeker Süt Üretim Çiftliği, 3000 baş kapasitesine sahip olmasına rağmen şu anda yaklaşık 1500 hayvanla faaliyet gösteriyor. Başlangıçta kapatılması planlanan çiftlik, üretime devam etme kararı aldı, ancak faaliyetler yarı kapasiteyle sürdürülüyor. Erentepe Süt Çiftliği ise 150 baş sağım kapasitesiyle üretimine devam ediyor ve Konya Şeker’in aktif olan az sayıda hayvancılık tesisinden biri olarak kaldı.

Hayvancılığın Geleceği Belirsiz

Konya Şeker’deki bu büyük değişim, Türkiye genelinde hayvancılığın geleceği hakkında ciddi soru işaretleri yaratıyor. Bir zamanlar Türkiye’de örnek gösterilen çiftlik projeleri, şu anda ya çürümeye terk edilmiş ya da faaliyetlerini en alt seviyeye indirmiş durumda. Bu durum, hem yerel üreticiler hem de ülke hayvancılığı için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Sadettin İnan/tarimdanhaber
haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.