Konya'da minarelerdeki '6 ok efsanesi' tarih oldu

Konya'da minarelerdeki '6 ok efsanesi' tarih oldu

Konya’da Şerafettin Camii’nin minaresinde 5 ok, Alâeddin Camii’nin tepesinde ise 6 ok bulunuyordu. Kamuoyunda ise yıllardır bu okların CHP’nin tek parti döneminde yerleştirdiği konuşuluyordu.

İbrahim Büyükeken/Merhaba

Son yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte iki camiinin de minarelerinde bulunan oklar kaldırıldı. Özellikle bazı yerel basın kuruluşları da Şerafettin Camii’nin minaresindeki alemde bulunan okların CHP dönemini simgelediğini defalarca yazdı.  Şerafettin Camii'nin minaresindeki alemde 5 ok var. Peki bu 5 ok neyi temsil ediyor? Hatta o okların 6 tane olduğu sağ taraftan bir tanesinin hava şartları nedeniyle zamanla düştüğü söyleniyordu?

6 OK KALDIRILDI TARTIŞMA SONA ERDİ

Kimileri CHP'nin tek parti döneminde yerleştirilen parti amblemi olarak yorumluyor ve bunu 'tek parti döneminin ayıbı' olarak değerlendiriyordu. Kimileri ise âlemdeki 5 okun 'Namazın 5 vaktini veya İslam'ın 5 şartını' temsil ettiğini savunuyor. Alâeddin Camii'nde ise 6 ok var. Peki bu 6 ok neyi ifade ediyor? Bu oklarla ilgili üretilen efsanelerin ardı arkası kesilmiyordu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan son restorasyon çalışmaları ile birlikte minarelerin şerefelerinde bulunan oklar kaldırıldı. Böylece Konya’da yıllardır konuşulan “6 ok efsanesi“ de tarihe karışmış oldu.

1001387.jpgEski hali 

c32c0fb9-896b-4885-954b-aaf88a5bddbf.jpgYeni hali 
 
GAZETECİLER BİLE BU EFSANEYE İNANDI

Konya’da yayın yapan köklü bir yerel gazetede 2017 yılında çıkan bir haberde oklarla ilgili şu ifadeler kullanılmıştı: “Diktatörlük döneminden kalan Şerafettin Cami'nin kışlaya çevrildiği ve daha sonra minaresine altı okun yerleştirildiği alemin, utanç oklarını daha ne zamana kadar taşıyacağı ise merak konusu. Defalarca gündeme geldiği halde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve Konya Müftülüğü'nün alemin üzerindeki utanç oklarını indirip bir hilal yerleştirememesi de oldukça düşündürücü. Konya, CHP diktatörlüğünün belgesi haline gelen Şerafettin Cami Minaresindeki altı oktan kurtulmak istiyor. Görmeye dahi tahammülü olmayan Konyalıların bu istekleri göz ardı ediliyor. Yıldırım düşmesi ya da değişik nedenlerden dolayı bir okun düştüğü CHP ve diktatörlük simgesi altı ok, siyasilerin ilgisini bekliyor. ‘Bu utançla daha fazla yaşamamalıyız’ diyen Konyalılar, CHP'ye de gönderme yaptı.” Gazetede yer alan iddiaların ise gerçekle uzaktan yakından ilgisi yok. Benzer haberlerin defalarca yerel ve yaygın gazetelerde yayınlanmasına rağmen kimse işin aslını araştırma tenezzül etmedi.
OKLAR KUŞLAR PİSLEMESİN DİYE YAPILMIŞTI!
İki caminin minarelerinde bulunan oklar Osmanlı döneminden bu yana mevcuttu.  Bu oklar başka camilerde de var. Minarelerin âlemlerinde bulunan bu okların siyasi bir olayla, siyasi bir sembol ile uzaktan yakından ilgisi yok. Konu hakkında bilgi veren yetkililer, “Bu oklara siyasi bir anlam yüklemenin ve bunu bir yere çekmenin anlamı yok. Bu tür çubuklar tek olur. Birini ortaya koyup, sağına soluna da eşit konularak minarenin tepesini yerleştirilir. Bunlar tamamen kuşların oraya konup da pisletmesin ve oksitlenerek çürümesin diye konulan çubuklardır. Bazı şeyleri sembolize eden âlemler var. Buradaki hilalin üzerindeki çubukların bir şeyi sembolize etmesinden ziyade güvercinlerin, kuşların oraya konarak oksitlenme yapmasın zarar vermesin diye yerleştiriliyor. Bunlar tamamen tedbir amaçlı yapılıyor. Eski Konya fotoğraflarına bakarsanız bu okları görürsünüz. Bunun siyasetle ilgisi alakası yok. Bu okları başka camilerde de görebilirsiniz” diye konuştu. haberfark.net

Bu haber toplam 4527 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Konya