Köyden indim tarlaya

Köyden indim tarlaya
Havanın ısınması ile birlikte çiftçiler de tarlanın yolunu tuttu. Tarlanın sürülmesi, bazı ürünlerin ekilmesi, ilaçlama ve benzeri işlemlerle başlayan çalışma süreci kış mevsimine kadar devam edecek

Geçtiğimiz hafta etkili olan soğuk havanın ardından, güneş sıcak yüzünü göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte çiftçiler de hummalı bir çalışma sürecine girmiş oldu. Başta boş tarlaların sürülmesi, bazı tarım ürünlerinin ekilmesi, gübreleme ve ilaçlama olmak üzere çeşitli işlerle uğraşan çiftçi, harmanını kaldırıncaya kadar yoğun bir şekilde çalışmaya devam edecek.
YOĞUN BİR ÇALIŞMA SÜRECİ BAŞLADI
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, havanın ısınması ile birlikte çiftçinin tarlaya indiğini ve uzun bir zaman sürecek olan çalışmaların başladığını bildirdi. Gübreleme ile başlayan çalışmaların tarlaların yabancı otlardan temizlemek için ilaçlanması ile devam ettiğini belirten Çöklü, “Hububat tarımı yapılan tarlalarda gübreleme ve ilaçlama çalışmaları yapılırken, pancar ekilecek olan tarlalarda da yoğun bir şekilde ekim hazırlığı başladı. Çalışmalar, çiftçinin harmanını kaldırıp yeni dönem için hazırlıklarını tamamladığı zamana kadar devam edecek” dedi. Bu yıl destekleme primlerinin geçen yıllardan farklı olarak tek seferde Şubat ayında ödenmiş olmasının da çiftçinin çalışmalarını hızlandırdığını anlatan Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Çöklü, “Her yıl Mart ve Haziran aylarında iki taksit halinde yapılan çiftçi desteklemeleri, girişimlerimiz sonucunda Şubat ayında tek seferde verildi. Çiftçinin tam çalışmaya başladığı, mazot, gübre, ilaç ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için paraya ihtiyacı olduğu dönemde yapılan bu ödeme, çiftçilere rahat bir nefes aldırdı, çalışmaları hızlandırdı” diye konuştu.
NİSAN YAĞMURLARI REKOLTEYİ ARTIRIR
Kış mevsiminde yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ilkbaharla birlikte havanın ısınması sonucunda ekili tarım arazilerinde çimlenmenin gayet iyi bir şekilde gerçekleştiğini kaydeden Faruk Çöklü, “Kış mevsiminde yağışların iyi olması çiftçimizi sevindirdi. Ancak, içinde bulunduğumuz bahar döneminde yağışlar azaldı. Tarlalarda verimin iyi olması için Nisan yağmurları çok önemli. Rekoltenin artmasında Nisan yağmurlarının büyük etkisi olacak. Arazinin sulama ortalamasına bakıldığında büyük bir bölümünün kurak tarım alanlarından oluştuğu görülüyor. Kurak tarlalardan daha çok verim alabilmek için Nisan ayında yağış düşmesi gerekiyor. Çiftçiler için önemli olan diğer bir husus girdi maliyetleri. Sulak alanlarda da şu an sulama yapılmıyor. Ama bahar döneminde yeteri kadar yağış düşmezse, çiftçi mecburen sulama yapmak zorunda kalacak. Bu da girdi maliyetlerini yükseltecek. İnşallah bahar yağışları beklediğimiz gibi yüksek düzeyde düşer” ifadelerini kullandı.
BÖLGESEL TEŞVİK İYİ BİR UYGULAMA
Bu yıl ilk olarak tarımda bölgesel destekleme uygulamasının başladığına dikkat çeken Faruk Çöklü, “Bölgelerin kalkınma oranları birbirinden farklıdır. Trakya ile veya Adana ile Konya’nın bölgesel gelişmişliği aynı değildir. Diğer bölgelerde birkaç çeşit destekleme yapılmakta ama Konya’da sadece hububat tarımı yapılmaktadır. Bu anlamda bölgesel teşvik uygulaması iyi bir gelişme oldu. Hububata verilen desteğin artmasını umut ediyoruz” dedi.
SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİNİN ÜSTÜNDE
Geçtiğimiz hafta boyunca mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının, bu haftanın başından itibaren mevsim normalleri üzerinde seyretmeye başladığını ifade eden Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Hüseyin Yüksel, yüksek basınç nedeniyle atmosferin üst kısmındaki sıcak havanın etkisine girildiğini, bu nedenle hava sıcaklıklarının aniden yükselerek mevsim normalleri üzerine çıktığını ifade etti. Sıcaklık değerlerinin önümüzdeki günlerde mevsim normalleri üzerinde olacağını tahmin ettiklerini belirten Hüseyin Yüksel, “Hava sıcaklıkları genel olarak 15-19 derece arasında değişecek. Perşembe ve Cuma günleri bulutlanma ile birlikte hava sıcaklıklarında biraz düşüş olacak. Bulutlanma, beraberinde kısa süreli sağanak yağışı da getirecek. Perşembe ve Cuma günleri dışında yağış beklenmiyor. Hafta sonunda hava yeniden ısınarak mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başlayacak” dedi.
RASİM ATALAY Merhaba
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.