Kuraklık Hububat ve Saman Üretimini Vurdu

Kuraklık Hububat ve Saman Üretimini Vurdu
Konya Ovası, Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden biri olmasına rağmen bu yıl yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle üretimde ciddi kayıplar yaşanıyor.

Yaklaşık 1 milyon hektarlık ekim alanının yüzde 60’ı kıraç arazilerden oluşan ovada, özellikle doğal yağışa bağlı üretimde verim ve bitki boylarında büyük düşüşler oldu.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Yağış yetersizliği ve düzensizliği bitki gelişimini olumsuz etkiledi, kıraç alanlarda hem dane hem sap verimi düştü. Sulu alanlarda verim görece daha iyi olsa da Nisan ayındaki soğuklar sap verimini azalttı” dedi. Saman fiyatlarının ton başına 1.500-1.700 TL arasında alıcı bulduğunu belirtti.

Karatay Ziraat Odası Başkanı ise, kıraç alanlarda verimlerin çok düşük olduğunu ve kısa bitki boyları Rıfat Kavunekernedeniyle biçerdöverlerin dahi tarlaya giremediğini söyledi. “Saman toplama maliyeti yüksek, birçok yerde saplar olduğu gibi kaldı. Saman fiyatları tarlada 1.500-1.800 TL, evde ise maliyetler katlanıyor” dedi. Ayrıca su kaynaklarının kuruduğuna dikkat çekerek, “Kendi samanımızı üretemiyorsak tarım ciddi alarm veriyor” uyarısında bulundu.

Kaba yem üreticisi Ahmet İshak Ulusoy da saman üretiminde büyük azalma olduğunu vurguladı. “Geçen yıl 5 bin ton saman üretirken bu yıl bin tonu bile bulamadık. Fiyatlar çok yükseldi, tarla teslim balya tonu 2.500 TL, eve teslim fiyatı 3.000 TL. Bu şartlarda samanı yeniden ithal etmek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

Kuraklığın hububat üretimine olumsuz etkileri ve saman fiyatlarındaki tarihi artışlar, Konya Ovası çiftçilerini zor durumda bırakıyor. Merhaba Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.