Kuş ölümlerinin sebebi metan gazı

Kuş ölümlerinin sebebi metan gazı
Konya İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge), Komisyonu Eylül ayında da çalışmalarına devam ederken; Komisyon Akşehir gölü civarında geçtiğimiz yıllarda oluşan yoğun kuş ölümlerinin sebebini araştırdı.

Ar-Ge Komisyonu Başkanı Bekir Yaşar; komisyon üyeleri Ramazan Yalçın Badem, Sadettin Kuyucak, Ali Osman Atçeken, soru önergesini veren Akviran İlçesi İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Yalçın, Akşehir  İl Genel Meclis Üyesi Sungur Köker’in yanı sıra Konya Tarım İl Müdürlüğünden Veteriner Hekim Naim Gürbüz, Akşehir İlçe Tarım Müdürlüğünden Mustafa Tıkır’ın da hazır bulunduğu incelemede; komisyon üyeleri Akşehir gölü civarında özellikle geçtiğimiz yıllarda oluşan yoğun kuş ölümleri nedenlerini araştırdılar.

Ar-Ge Komisyon Başkanı Bekir Yaşar, “Yapmış olduğumuz çalışma neticesinde sorunun göldeki suyun azalması, göl tabanının düz olması nedeniyle buharlaşma kaybının çok olması; bu nedenle Akşehir Tarım İlçe Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonucuna göre Temmuz ve Eylül ayları arasında suyun daha çok çekildiği gözlemlenmiştir. Göldeki sıcaklık artışı suyun aşırı ısınması ve buna bağlı olarak gölün bataklık kısmında metan gazı çıkışında artış gözlenmektedir. Kuşlar anotomik yapı itibari ile daha çok oksijene ihtiyaç duymaktadırlar. Metan gazı havadan ağır bir gaz olduğundan; durgun havalarda yere yakın bölgelerde toplanarak oksijen azalmasına ve kuşların soluduğu havanın ölümcül olmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Rüzgarlı ve serin havanın olduğu dönemlerde kuş ölümlerinin azalması veya olmaması bu düşünceyi desteklemektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.