Önemli gelişme! Eskil Ulu Camii ne zaman ibadete açılacak?

Önemli gelişme! Eskil Ulu Camii ne zaman ibadete açılacak?
Eskil Ulu Camii’nin son durumu hakkında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşen Eskil Belediye Başkanı Mustafa Zavlak, Ulu Camii’nin çalışmalarını bu yıl tamamlayarak 2025 yılının başında hizmete açmak için çalışmaları hızlandıracaklarını a

Avni Kuru/Aksaray Yenigün

Yapılışı Selçuklular dönemine kadar uzanan Eskil Ulu Cami uzun zaman önce ibadete kapatılmıştı.

Caminin durumuna ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı ile görüşen Eskil Belediye Başkanı Mustafa Zavlak, “Ulu Camii’nin zemini ile ilgili bir sorun var. Daha önce ihale yapılmıştı. Müteahhit teknik olarak biraz yavaş gidiyor, çünkü zeminin tekrar çöküp çökmeyeceği ile ilgili bir takım testler yapılıyor. Yılın ikinci yarısında hemen restorasyon için yeni bir ihaleye çıkacağız. Kültür ve Turizm Bakanımız ile de bu konuyu görüştüm. İhaleden sonra hemen restorasyon çalışmalarını başlatıp yılbaşına kadar tadilatı tamamlayarak yeni yılda Ulu Camii’yi ibate açmak istiyoruz.” dedi.
Selçuk dönemine kadar uzanan Eskil Ulu Camii’nin giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre 1734 yılı yazmaktadır. Bu tarih caminin onarım geçirdiği yıl olması muhtemeldir. Cami mevcut haliyle doğu ve kuzey cephede duvarlar yıkılarak büyütüldüğü anlaşılmaktadır. Cami dikdörtgen planlı mihraba dikey 5 sahından meydana gelmiştir. Kesme taştan inşa edilen yapı 44 ağaç sütun üst örtüyü taşımaktadır. Caminin tavanı ahşap malzemeden yapılmış olup dikdörtgen pano şeklinde altın yaldız, yeşil ve kırmızı renklerin yoğun olarak kullanıldığı bitkisel süslemeler yer almaktadır. Caminin mihrabı sonradan ahşap malzeme ile kaplama yapılmıştır. Minber ise ahşap bitkisel ve geometrik süslemeli kabartma tekniği ile yapılmıştır. Caminin 1963 yılında yapılan iki şerefeli minaresi Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2011-2013 yılında yıktırılarak caminin onarım ve restorasyonu ile birlikte tek şerefeli olarak yapılmıştır.
haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum