Pakistan-Azerbaycan-Türkiye Kardeşliği Kıyamete Dek Sürecek

Pakistan-Azerbaycan-Türkiye Kardeşliği Kıyamete Dek Sürecek

Pakistan Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, “Pakistan, Türkiye ve Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdürecek. Dostluğumuz ve kardeşliğimiz kıyamete kadar sürecek” dedi

AZERBAYCAN’IN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, Merhaba Gazetesi’nden İbrahim Büyükeken'e Keşmir sorunu, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar ve Konya ile ilgili özel açıklamalarda bulundu. Pakistan’ın daima kardeş ülke Azerbaycan’ın yanında olacağını dile getiren Büyükelçi Qazi, “Azerbaycan ile ortak kaderi ve kültürü paylaşıyoruz. Pakistan halkı ve devleti olarak Azerbaycan’ın yanında durmayı sürdüreceğiz” dedi.

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ BİZE GÜÇ VERİYOR

Türkiye’nin Keşmir konusunda Pakistan’a verdiği desteğin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Büyükelçi Qazi, “Keşmir Hindistan işgali altındadır. Türkiye’nin duruşu dünyanın geri kalanı için bir örnek teşkil ediyor. Pakistan halkı bu manevi destekten dolayı Türkiye’ye ve kardeş Türk halkına minnettar” diye konuştu. Konya’nın Pakistan halkı için manevi bir öneme sahip olduğunu kaydeden Qazi, Mevlana diyarı ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini kaydetti.

4-1.jpg

PAKİSTAN SONUNA KADAR AZERBAYCAN’IN YANINDA

**Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan son gerilim ve çatışmalarla ilgili neler düşünüyorsunuz? Pakistan hükümetinin bu konuda net tavrı nedir?

Pakistan’ın Azerbaycan'la mükemmel kardeşlik ilişkileri vardır ve 2 ülke her zaman birbirinin yanında durmuştur. Henüz çözüme kavuşturulmamış olan Dağlık Karabağ Bölgesi anlaşmazlığı çok ileri gidebilecek olan sonuçlara yol açabilecek şekilde bölgesel barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit arz etmektedir. Pakistan, BM Güvenlik Konseyi kararlarına da uygun biçimde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ meselesindeki konumunu tam olarak destekler. Pakistan sürekli olarak BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak Ermenilerin işgal ettiği Azerbaycan topraklarını tamamen geri vermesi ve Ermeni ordusunun işgal ettiği Dağlık Karabağ bölgesinden ve çevresindeki yerlerden çekilmesi için çağrıda bulunmaktadır. Pakistan, Dağlık Karabağ bölgesinde son günlerde kötüleşen güvenlik durumu hakkında derinden endişe duymaktadır. Azerbaycan’daki sivil nüfusa karşı yönelen Ermeni saldırıları çok menfur tehditlerdir. Bu tüm bölgedeki barışı ve güvenliği riske atabilir. Ermenistan askeri eylemlerini durdurmalı ve gerilimi daha da tırmandırmaktan kaçınmalıdır. Her zamanki gibi, tüm Pakistan ulusu bu gelişmelerin arka planında Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında kararlılıkla durmaktadır.

4-7.jpg

AZERBAYCAN İLE ORTAK KADERİ PAYLAŞIYORUZ

**Son günlerde Azerbaycan’da Pakistan’a karşı büyük bir sevgi ve saygı var. Pakistan, Azerbaycan’a destek vermeyi sürdürecek mi?

-Azerbaycan bizim kardeş ülkemizdir ve biz ortak bir kaderi ve kültürü paylaşıyoruz. Pakistan bu zor zamanında Azerbaycan’ın yanında duruyor. Pakistan Dağlık Karabağ meselesinde de Azerbaycan’ın haklı konumunu desteklemeye devam edecektir. Biz aynı zamanda aramızdaki ticari ve savunma bağlarını daha da geliştirmek ve iki ülkeyi daha fazla yakınlaştırmak istiyoruz.

KARDEŞLİĞİN GERÇEK DOĞASINI TEMSİL ETMEKTEDİR

**Geçtiğimiz günlerde Pakistan Savunma Bakanlığı hesabından “BİR millet 3 devlet” paylaşımı yapıldı. Bu paylaşım Türkiye’de ve Azerbaycan’da çok kabul gördü. Bu anlamlı paylaşım hakkında neler söylemek istersiniz?

-Şunu açıkça ifade edeyim ki; bu video Pakistan Savunma Bakanlığı tarafından değil ama Pakistan vatandaşlarının gönüllü bir portali olan Defence.pk tarafından paylaşılmıştır. Yine de, “Tek millet- 3 Devlet” ifadesi bu ülkeler arasındaki dostluğun ve kardeşliğin gerçek doğasını temsil etmektedir.

4-3.jpg

KEŞMİR HİNT İŞGALİ ALTINDA

**Türkiye’nin Keşmir konusunda Pakistan’a verdiği sınırsız destek hakkında neler düşünüyorsunuz?

-Pakistan ve Yasadışı Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir halkı Türkiye liderlerinin ve halkının desteğine çok büyük değer verir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki hitabında, Keşmir meselesinin Güney Asya’daki istikrarın ve barışın anahtarı olduğunu söylediğinde, bir kez daha Türkiye’nin Keşmir meselesine verdiği kararlı desteği teyit etmiştir. Kendisi Yasadışı Hint İşgalindeki Cammu ve Keşmir’in özel statüsünün ortadan kaldırılmasını takip eden adımların sorunu daha da karmaşık bir hale getirdiğini söylemiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu meseleyi diyalog yoluyla Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde Keşmir halkının isteklerine göre çözme taraftarı olduğunu belirtmiştir. Keşmir meselesinin Birleşmiş Milletler gözetimi altında barışçıl olarak çözülmesini isteyen Türk medyasının, düşünce kuruluşlarının ve sokaktaki insanların da görüşü aynıdır. Bu mesele için Türkiye’nin duruşu dünyanın geri kalanı için bir örnek teşkil eder.

4-2.jpgPakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi

PAKİSTAN’IN KONYA İLE RUHANİ İLİŞKİLERİ VAR

**Son olarak Konya hakkında bir soru sormak istiyorum. Pakistan halkı için Konya ve Mevlana ne ifade ediyor? Bu konu hakkında da konuşabilir misiniz?

-Konya’nın Pakistanlıların kalbinde özel bir yeri vardır. Bu etkilenmenin başlıca nedeni, şehirle özdeşleşmiş olan Mevlana Celaleddin-i Rumi’dir. Mevlana Rumi aynı zamanda Pakistan’ın milli şairi Allame Muhammed İkbal’in de ruhani hocası olarak kabul edilir.

Pakistan ve Türkiye arasındaki ruhani bağlantı, Celaleddin-i Rumi’nin türbesinde bulunan Muhammed İkbal’in sembolik mezar taşında da görülebilir. Türkiye’yi ziyaret eden her Pakistanlı, Konya’ya gidip Mevlana Rumi’nin türbesini ziyaret etmeyi ve Sema törenine katılmayı görevi sayar. Belki biliyorsunuzdur, Pakistan’ın evliyalar kenti Multan Konya ile kardeş şehirdir. Pakistan’ın Konya ile ruhani ve kültürel bağlarını daha da derinleştirmek bizim en güçlü isteğimizdir.

haberfark.net

Bu haber toplam 5551 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.