PANCAR PARASI MESAİSİ BAŞLADI: ÇİFTÇİNİN GÖZÜ BANKADA, KULAĞI ZAMDA
Aksaray’da 2025 üretim sezonunda teslim edilen şeker pancarlarının bedelleri çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlandı. Bal Küpü Şeker Fabrikası tarafından yapılan ödemeler özellikle Eskil, Sultanhanı, Eşmekaya ve Yenikent’te sabahın erken saatlerinden itibaren hareketliliğe neden oldu. Banka şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşurken, güvenlik amacıyla emniyet ekiplerinin de bölgede önlem aldığı görüldü.
Bölge ekonomisinin can damarı olan pancar ödemeleri, hem üreticiyi hem de esnafı yakından ilgilendiriyor. Hesaplarına para yatan çiftçiler rahat bir nefes alsa da, artan maliyetler ve yüksek enflasyon nedeniyle kazançlarının eridiğini dile getiriyor.
“Pancar Bittiğinde Para Değerini Kaybediyor”
Üreticiler, ödemelerin başlamasını olumlu karşıladıklarını ancak sürecin uzunluğundan şikayetçi olduklarını ifade ediyor. Çiftçi Halil Ergül, pancar sökümünün eylül ayında başladığını ve aralık sonunda teslimatların tamamlandığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Pancarımızı 9. ayda sökmeye başladık, yıl sonunda teslimler bitti. Ama ödeme süreci uzadıkça para değer kaybediyor. 12 ay içinde ödemenin tamamlanması gerekiyor. Enflasyon her şeyi eritiyor. Beklediğimiz zam oranı da gelmeyince bu para borç kapatmaya yetmiyor.”
Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını belirten üreticiler, özellikle mazot, gübre ve tohum fiyatlarındaki yükselişin kendilerini zorladığını vurguluyor.
Ödemeler Takvim Dahilinde Sürüyor
Yetkililer, pancar bedellerinin planlanan takvim doğrultusunda bölge bölge yatırıldığını ve tüm üreticilerin ödemelerinin eksiksiz şekilde tamamlanacağını bildirdi. Ödemelerin tamamlanmasının ardından çiftçilerin yeni sezon hazırlıklarına hız vermesi bekleniyor.
Pancar parasıyla birlikte piyasada hareketlilik yaşanırken, üreticiler ise hem borçlarını kapatmayı hem de 2026 sezonuna daha güçlü girmeyi hedefliyor. Ancak birçok çiftçi, sürdürülebilir üretim için pancar fiyatlarında ve ödeme takviminde iyileştirme yapılması gerektiğini dile getiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.