Selçuk Öztürk: Konya, Türkiye Ekonomisinin Taşıyıcı Kolonlarından Biri

Selçuk Öztürk: Konya, Türkiye Ekonomisinin Taşıyıcı Kolonlarından Biri
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, 2025 yılına ilişkin ekonomik değerlendirmelerde bulunarak Konya’nın ihracat, istihdam ve üretimde Türkiye ortalamasının üzerinde performans sergilediğini söyledi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’nın güçlü üretim kültürüyle Türkiye ekonomisinin temel taşıyıcı şehirlerinden biri olduğunu belirterek, kentin ekonomisini geleceğe hazırlamak için kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti.

2025 yılının küresel ve ulusal ölçekte zor bir yıl olduğunu vurgulayan Öztürk, yaşanan siyasi gelişmelerin ve jeopolitik risklerin ticareti belirsizliğe ittiğini söyledi. Özellikle ABD’nin uyguladığı korumacı politikaların küresel ticarette yavaşlamaya yol açtığını belirten Öztürk, “Son 15 yıldır küreselleşmenin etkilerine karşı ülkelerin kendi sanayilerini korumaya çalıştığı bir döneme girdik. 2025 yılında merkez bankaları enflasyonla mücadele kapsamında temkinli bir duruş sergiledi” dedi.

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ile Orta Doğu’daki çatışmaların jeopolitik riskleri artırdığını dile getiren Öztürk, bu durumun ticareti doğrudan etkilediğini vurguladı. 2025 yılında zayıflayan özel tüketim ve yatırımların birçok ülkede çekirdek enflasyonu öne çıkardığını ifade etti.

‘ARALIK SONUNDA ENFLASYONU YÜZDE 30’UN ALTINDA BEKLİYORUZ’

2025 yılının en önemli gündem maddesinin enflasyon olduğunu kaydeden Selçuk Öztürk, Merkez Bankası’nın uyguladığı mali sıkılaşma politikalarının ekonomide yavaşlamaya neden olduğunu ancak buna rağmen Türkiye’nin yeniden ivme kazandığını söyledi. IMF verilerine göre Türkiye ekonomisinin 2026 yılında yüzde 3,5 büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten Öztürk, enflasyonun hâlâ riskli seviyelerde olduğunu ancak gidişatın doğru yönde ilerlediğini ifade etti.

Kasım ayı TÜİK verilerine göre yıllık enflasyonun yüzde 31,07 olarak gerçekleştiğini aktaran Öztürk, Aralık ayı sonunda enflasyonun yüzde 30’un altına gerilemesini beklediklerini söyledi. 2025 yılında Türkiye ekonomisinin büyümesine özellikle inşaat sektörünün katkı sağladığını belirten Öztürk, bu büyümede deprem bölgesine yapılan yatırımların önemli rol oynadığını dile getirdi.

İlk çeyrekte yüzde 2,3 büyüyen Türkiye ekonomisinde hizmetler sektörünün yüzde 3,4 büyüme ile lokomotif olduğunu belirten Öztürk, tarım ve sanayi sektörlerinde ise daralma yaşandığını ifade etti. Üçüncü çeyrekte büyümenin yüzde 3,7’ye ulaştığını kaydeden Öztürk, ihracat, turizm ve inşaat sektörlerinin bu dönemde öne çıktığını söyledi.

‘KONYA’NIN EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI ÜLKE ABD OLDU’

Konya’nın 2025 yılında ihracat, istihdam, girişimcilik ve gayrisafi yurt içi hasıla gibi birçok göstergede Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını vurgulayan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’nın ekonomik büyüklüğüne dikkat çekti. Konya’nın GSYH’sinin 2015 yılında 50 milyar TL iken 2024 itibarıyla 951 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Öztürk, kentin Türkiye ekonomisinden yüzde 2,1 pay aldığını ve iller sıralamasında 8’inci sıraya yükseldiğini ifade etti.

Kişi başına düşen gelirin 2015’te 23 bin TL iken 2024’te 388 bin TL’ye ulaştığını söyleyen Öztürk, Konya’nın yüzde 7,7 işsizlik oranıyla Türkiye ortalamasının altında seyrettiğini belirtti. 2024 yılında 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Konya’nın, 2025 yılının Ocak–Ekim döneminde 2,9 milyar dolarlık ihracata ulaştığını aktaran Öztürk, Konya’nın Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 10 ili arasında yer aldığını kaydetti.

Konya’nın ihracatını en fazla artırdığı ülkenin yüzde 14,8 artışla ABD olduğunu açıklayan Öztürk, otomotiv, makine, hububat ve kimya sanayinin ihracatta öne çıkan sektörler olduğunu söyledi.

KONYA’NIN EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELER VE SEKTÖRLER

Konya’nın ihracat potansiyelinin her geçen yıl arttığını vurgulayan Selçuk Öztürk, Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ülkeleri; ABD, Almanya, Irak, Rusya, Polonya, İtalya, Birleşik Krallık, Cezayir, Suudi Arabistan ve Romanya olarak sıraladı.

İhracatta öne çıkan sektörlerin ise Makine ve Aksamları, Otomotiv Endüstrisi, Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar, Savunma ve Havacılık Sanayii, İklimlendirme Sanayii, Demir ve Demir Dışı Metaller, Kimyevi Maddeler, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Elektrik-Elektronik ile Tekstil olduğunu ifade etti.

Konya’nın potansiyeli yüksek ve stratejik bir şehir olduğunu belirten Öztürk, kentin Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.