Şok iddia! 'Soruları komisyondaki akademisyen sızdırdı'

Şok iddia! 'Soruları komisyondaki akademisyen sızdırdı'
KPSS skandalında, soruların e-mailine gönderildiği B.S. adlı adayla görüşen kişiyi VATAN buldu

Kenan BUTAKIN / VATAN

KPSS sorularının çalındığı söylentilerinin ardından dün Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sınavdan 5 gün önce soruların Uludağ Üniversitesi mezunu bir kişinin e-mail adresine gönderildiğini öne sürdü.

Soruların e-mailine gönderildiği B.S. adlı adayla görüşen kişiyi VATAN buldu. Öğretim üyesi Hasan Can Oktaylar, B.S.’nin, soruları sınav komisyonunda bulunan bir akademisyenden almış olabileceğini söyledi.

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Hasan Can Oktaylar, e-maille soruları
alan kişiyle konuştuklarını VATAN’a anlattı.

KPSS’de ortaya çıkan e-mail
ile soruların gönderildiği iddiasından sonra, soruları aldığı belirtilen B.S. isimli adayla görüşen Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Can Oktaylar VATAN’a konuştu. B.S.’nin soruları sınav komisyonunda bulunan bir akademisyen veya sekreterden almış olabileceğini belirten Oktaylar şunları söyledi:

Ankara’ra görüştük

“KPSS’ye giren birkaç aday benim yanıma geldi ve bir arkadaşlarının sınavdan önce ders çalışmadığını ve sürekli sınav komisyonunda tanıdığı bir kişi tarafından soruların kendisine ulaştırılacağını söylediğini belirtti. Sınavda bu kişi 94 puan almış ve Eğitim Bilimleri bölümünün de tamamını çözmüş. Ben konuyu araştırdım ve sürekli gizlenen bu adayı buldum ve Ankara’da görüştüm. Tam 2 saat konuştuk. İlk 20 dakika boyunca kopyayı inkar etmeye çalıştı. Ancak daha sonra dayanamadı ve soruların ÖSYM’nin sınav komisyonundan bir tanıdığı vasıtasıyla kendisine e-mail olarak gönderildiğini açıkladı. Üstelik ham sorular da yanındaydı. Ancak o an bana vermedi. İkna etmeye çalıştım ve medyaya hiç değilse durumu anlatmamız gerektiğini söyledim. Ama beni dinlemedi.”

Cevapları da göndermişler


“Bu yıl 2600 kişi KPSS’den 95 ve üzeri puan aldı. Bunun 1200’ü 98-100 puan arası. Bu 1200 kişiyi ben de araştırdım. ÖSYM’de açıklasın. 1200 kişi, bir önceki sınavda KPSS’den 60 ve 65 arası puan almış. Birden bire netlerini nasıl bu kadar yükseltebilirler? Sorular birbirlerini tanıyan insanlar arasında dağılmış. Büyük çoğunluğu
özel okul ve dershanelerde öğretmen. Bunlar arasında ev arkadaşları, akrabalar, evliler, nişanlılar, yurt arkadaşları var. 95 ve üstü puan alanlar araştırılmalı. Eğitim Bilimleri testinin 87. sorusunun doğru cevabı B şıkkı. Ancak ÖSYM’den soruları gönderen kişi aynı zamanda cevap kağıdını da gönderiyor. Örnek vermek gerekirse, 1-A, 2-D gibi şıkların sıralandığı bir sayfa daha var. Soruları alan adaylar, bu cevap kağıdında 87. sorunun cevabı olarak C şıkkını görmüş ve C’yi işaretlemiş. Ancak doğru cevap B ve buna rağmen 350 kişi C’yi seçmiş.”
Yıllara göre net soru cevaplayan aday sayısı

2007 KPSS 2008KPSS 2010 KPSS
117 NET: 1 KİŞİ 105 NET: 1 KİŞİ 120 NET: 350 KİŞİ
115 NET: 6 KİŞİ 102 NET: 1 KİŞİ 119 NET: 450 KİŞİ
114 NET: 5 KİŞİ 101 NET: 3 KİŞİ 118 NET: 700 KİŞİ
113 NET: 32 KİŞİ 100 NET: 4 KİŞİ 117 NET: 800 KİŞİ
112 NET: 59 KİŞİ 99 NET: 4 KİŞİ 116 NET: 950 KİŞİ
111 NET: 220 KİŞİ 98 NET: 8 KİŞİ 115 NET: 1100 KİŞİ

B.S. adlı adaya gönderildiği iddia edilen Eğitim Bilimleri bölümü sorularının ham hali ile son hali de adeta skandalı doğrular nitelikte. Örneğin soruların ham halindeki 67. soru ile son halindeki 67. sorunun soruluş şekli, yapılan düzeltmeleri doğruluyor.




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.