Gürhan Gürses

Gürhan Gürses

Söyle beyaz adam

İçin dışın bir mi?

Söyle beyaz adam o muzu neden Drogba’ya gösterdin? Kırmızı kartı hak ettin! Rezil ettin kendini ve bizi! Ayıp ettin. Özrün kabahatinden büyük, mide rahatsızlığından dolayı muz yanındaymış. Bizler de yedik bu naneyi!

10 metre ilerisinde muz kabuğunu görünce Temel hemen eyvahlanır kendi kendine: “Eyvah yine düşeceğim.” diye. Bütün dünya buna benzer olaylarda muzun ırkçı bir tutumun sembolü olarak ‘zenci’leri maymuna benzetme aracı olarak kullanıldığını bilir. Bizlerde yedik bunu yani!

Tribünde bir muz uzatılıyor sahadaki esmer vatandaşlara. Siz maymunsunuz mealinde. Maymunlar muzu sever ya! Asıl kafesinden kaçan o muzu tutan zattır. Ülkeye değil tek, cümle âleme rezil oldu. Ülkemizde zorda kaldı, insanımızda! Ekranlar onu gösterdi, kameralar ona zumlandı, bakışlar ona fırlatıldı ters ters ve işaret ettiği futbolcu ona kapak niyetine bir güzel yazılı mesaj yayınladı sosyal medyada.

"En adaletli şey gölgesidir insanın

Zencisi kara beyazı kara" Değil midir ki herkes her şey birbirine eşit! Topraktanız a canım, bazılarında gülün bitmesi normal bazılarında dikenin… Bazılarının çamurlaşması da normal bazılarının bereketlenmesi de! “Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler.” der Özdemir ASAF! Hadi bakalım bütün kirlenmelerin suçunu beyaza yıkın bakalım olur mu?

Bir muz ekranda, ortalık tuz buz, imaj yerlerde! Bir muz adam tribünde ortalık tuz buz, insanlık bitiyor kadrajda! Muz gibi ortaları buz gibi gollere çeviren esmer vatandaşımız kâmilliğin zirvesinde insanlık dersi veriyor bize!

Maymundan geldik diye bir safsata vardı ya onu değiştirerek hakikat yapalım bugün için. Maymuna dönmeye başladık. Gidişat öyle! Tribünde kafesinden kaçmış bir canavar gibi duran beyaz adam elindeki muzu öfkeyle sallıyordu sahadaki rakip oyuncuya. Sanki beyaz diye üstündü onlardan, sanki muz elinde diye maymun değildi kendisi? Ve midesinden rahatsız olduğu için yanında muz taşıdığını iddia eden zatı şahane; elindeki muzu sırf rengi bizden farklı diye ‘zenci’ topçulara doğru tutarak onları maymuna teşbih ettiğini kabul etmiyordu. İşte bu kare üzre maymundan geldik tezini maymun olmaya doğru gidiyoruz şekline çevirdim. Maymundan gelmedik ama maymunlaşmaya doğru giden epey zat var ülkemde!

Burada bir nimet olarak muza hakaret var. İnsan muza böyle saçma sapan imalara yükleyip insanları rencide eder mi? Ayrıca insana hakaret var. Bunu ifade etmeme gerek yok zaten! Ayrıca maymuna hakaret var. Çünkü o elindeki muzla güya mide rahatsızlığını tedavi eden zatı şerifi maymuna benzettiğimiz için! Son olarak da Türk toplumuna hakaret var. Bizde ırkçılık yoktur olamaz da!

Afrikalı bir çocuğun şiiri bize yeterince ders vermiyor mu acaba? Başımızı önümüze eğip düşünelim biraz:

“Doğduğumda siyahtım,

Büyürken siyah.

Güneşe çıktığımda siyahtım,

Üşüdüğümde siyah.

Kokunca siyahtım,

Hastayken siyah.

Öldüğümde hala siyahım.

 

Oysa sen beyaz çocuk!

Doğduğunda pembesin,

Büyürken beyaz.

Güneşe çıktığında kırmızısın,

Üşüdüğünde mor.

Korktuğunda sarı,

Hastayken yeşilsin,

Öldüğünde ise gri.

Sen şimdi bana

Renkli mi diyorsun?''

Söyle beyaz adam! Sen çok mu temizsin? Çok mu özelsin? Tuvalete gitmiyor musun yani? Geride bıraktığın kokmuyor mu şimdi? Çok mu değişiksin? Çok mu insansın!

Türkiye’de bu da mı oldu? Evet oldu işte! Daha ne olsun! Tedbir alması gerekenler bu konuda en şedit ve en ceberut tedbirleri alsınlar ve uygulasınlar hemen! İnanın yarın çok geç olacak!

Âşık Mahzuni Şerif’ten birkaç dizeyle bitireyim:

“Yürü Be Yürü Be Yürü Be Yürü Be İnsan Değilsin

Kendini Bilmeyen Canım Eli Ne Bilsin

Halkı Halkı Halkı Halkı Hakkı Ne Bilsin”

Bu yazı toplam 1709 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.