Tarım ve orman işletmelerinde çalışanlara önemli kolaylık!

             Sosyal Güvenlik Kurumu 6111 Sayılı Yasa ile 5510 sayılı Kanuna eklenen ek-5 madde yeni bir tarım SSK’ sı niteliğine kavuşturuldu. 5510 sayılı yasa öncesi yürürlükte olan ve bu yasa ile kaldırılan tarım SSK uygulamasında, sigortalılar ayda 15 gün prim ödeyip 15 gün sigortalılık kazanmaktaydı. Diğer bir ifade ile Ekim 2008 den önce tarım SSK’lı olanlar ayda 15 gün bir yılda 180 günlük sigortalılık süresi kazanıyordu. 6111 sayılı torba kanununda getirilen değişiklikle yeni tarım sigortası uygulamasında, 01.03.2011 tarihinden itibaren tarım ve orman işletmelerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanların 4-1(a) bendi kapsamın sigortalı sayılmaları öngörülmüştür. Tarım ve Orman işlerinde çalışanlar bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri halinde 18 gün prim ödeyerek 30 gün kazanacaklardır.

            Tarım Sigortasına girmek için çalışanlarımızın gerekli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Aşağıda belitmiş olduğum şartları yerine getirmeleri halinde tarım sigortasına girebileceklerdir.

a) 5510 Sayılı Kanunun 4-1(a), (b) ve (c) bendeleri kapsamında çalışmaması,

b) İsteğe bağlı sigortalı veya İsteğe bağlı iştirakçi olmaması,

c) 506 Sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında (Banka ve Borsa Sandıklarında) sigortalı olmaması,

ç) Kendi sigortalılıklarından dolayı 5510 Sayılı Kanun (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) ile 506 Sayılı Kanunun geçici 20. maddesine göre (Banka ve Borsa sandıklarından) gelir ve aylık almaması,

d) 2925 Sayılı Tarım İşçileri Sigortası kanuna göre sigortalı sayılmaması,

e) 18 yaşını doldurmuş olması şartları aranacaktır.

Bu şartları yerine getiren çalışanlar ilgili evrakları tamamlamak suretiyle Tarım sigortalısına tescilleri yapılacaktır.

            Tarım Sigortalısı olabilmek için bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirse alınarak sürekli İkametlerinin bulunduğu Muhtarlık ve sürekli ikametlerinin bulunduğu veya çalıştıkları yerin bağlı olduğu çevre ve orman il müdürlükleri ya da orman bölge müdürlüğü, işletme şeflikleri, ilçe tarım ve kalkınma kooperatiflerine onaylatmak suretiyle, bağlı bulundukları SGK İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek sigortalılıkları başlatılacaktır. Ayrıca Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 124 maddesine göre posta yoluyla yapılan başvurular, bildirimin postaya verildiği tarih kabul edilecektir.

           5510 Sayılı Kanunun 82 maddeye göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 34,5’ i oranında prim öderler. Bu ödenen primin %20’si malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları,%12,5’i genel sağlık sigortası,% 2’si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir.

          Tarım Sigortalılarına iş kazaları ve meslek hastalıkları halinde sağlanan yardımlar ise;

a) Sağlık yardımı yapılması,

b) Sürekli İş göremezlik hallerinde gelir verilmesi,

c) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi,   

d) Cenaze masrafı karşılığı verilmesi,

e) sigortalının ölümünde hak sahiplerine gelir bağlanması, gibi hakları bulunmaktadır.

              Sosyal Devlet anlayışı çerçevesi içerisinde tarım ve orman işletmelerinde çalışanların sağlıksız kalmamaları, sağlıklarının ve ilerde emekli olmalarının güvence altına alınması amacıyla çıkarılmış bir sigorta koludur. Tarım ve Orman işletmelerinde süreksiz çalışanların tarım sigortası konusunda duyarlı olmalarını, özellikle kadın çalışanlarımızın tarım sigortası yaptırmaları kendileri için çok iyi olacağını düşünüyorum.

            Bu konuyla ilgili detaylı bilgileri bağlı bulundukları SGK İl Müdürlüklerinden veya Sosyal Güvenlik Uzmanlarından bilgi alabilirler.   

            Sigortalı ve sağlıklı olmanız dileği ile Allaha emanet olun.

Bu yazı toplam 870 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar