Terörle Mücadele ve Özel Harekât Timi

 

 

Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ tarafından söylenmiş bu sözleri duyar duymaz anında kafamda bir şeyler parladı. Sayın Başbuğ bu sözleri söyler iken kendi de inanıyor muydu acaba?

 

Türkiye Cumhuriyeti 30 yıldır terör ile mücadele ediyor. Bu uğurda binlerce şehit verdik. Bu lanet terör bitene kadar da maalesef vermeye devam edeceğiz. Silahlı bir mücadelede olabildiğince az kayıp vermek önem arz ediyor. Bunun için de mücadele eden güçlerin tecrübeli ve eğitimli olması şart.  Bu güçlerin adının asker veya polis olması da bence hiçbir önem arz etmemektedir.

 

Fakat bazı kişilerin Özel Harekât Timi (ÖHT) için alaya varan sözlere kadar açıklamalar yapması son derece üzücü ve rahatsız edici bir durumdur. Askerin moral durumunu düşünenler, asker gibi ülkenin güvenliğinden sorumlu olan polisinde moral durumunu düşünmeli, aynı hassasiyeti göstermelidir. Onları bu işi yapamayacaklarını, bu konuda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olamadıklarını söyleyen kişiler bilgisiz olsa gerek veya başka niyetlerle bu açıklamayı yapıyorlar. Aslında bu konuda yazılacak, söylenecek çok şey var ama maalesef ülkemizde düşünce özgürlüğü kavramı daha tam gelişmedi.

 

Geçmişe baktığımızda Polis Özel Harekât Timinin sayısız başarıları olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. (Bilmeyenler internet de araştırma yaparak öğrenebilirler ki öğrenmelerini tavsiye ederim. ) Çünkü bu timler aynı gerilla gibi yetiştiriliyorlar. Operasyonlara gittiklerinde haftalarca dağlarda, bayırlarda yaşıyorlar, ta ki amacına ulaşana kadar geri dönmüyorlar. Yıllar önce terör örgütünün ortaya çıkan telsiz konuşmalarını hatırlayanlar, örgütün, ÖHT’den ne denli korktuğunu iyi hatırlarlar. Terör örgütü ÖHT ile karşı karşıya gelmek istemez, çünkü ÖHT kovalanmaz, kovalar. 90’lı yıllarda zirve yapan ve sonra birden önü kesilen Özel Harekât Timinin bugün yeniden terörle mücadelede öne çıkartılması, sayılarının artırılması yapılan en iyi harekettir.

 

Buna karşın ordunun bu mücadelede dağlara sürdüğü askerlerimiz 20’li yaşlarda birkaç ay eğitim görmüş, dağları bayırları bilmeyen gençler. Bu gençlerin gerilla tarzı savaşı bilmediklerini de hesaba katalım. Verilen kayıpların sayısı ortada, yüreği dağlanan anaların, eşlerin sayısı ortada.  Bir yanda çok iyi eğitimli, gerilla tarzı savaşmayı iyi bilen tecrübeli Özel Harekât, diğer yanda üç dört aylık eğitim verilip, bilmediği dağlara sürülen tecrübesiz genç askerler.

 

Birileri açıklamalar yapar iken bu gerçekleri göz önünde tutup, yaparlarsa iyi olur. En azından insanları yanlış bilgilendirmemiş olurlar. Pek tabii olarak, terör örgütü ile sadece ÖHT mücadele etmemeli. Bu konuda TSK ve ÖHT işbirliğinden yanayım. Yalnız TSK kesinlikle ama kesinlikle işinin ehli, tecrübeli uzman askerleri kullanmalı. Yoksa 30 yıldır olduğu gibi başarı sağlayamaz.

 

Asker ve Polisin uyum içinde iş birliği yapmasının zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Temennimiz bu ikilinin başarı sağlaması ki ben inanıyorum başarılı olacaklardır.

Bu yazı toplam 2225 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.