Türkiye et fiyatlarına Avrupa birincisi!

Türkiye et fiyatlarına Avrupa birincisi!

Son dönemde Türkiye'de et fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Et fiyatlarındaki artış, arz ve talep dengesizliği, yem fiyatlarının artması hayvancılık maliyetlerindeki artış ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

Avrupa Birliği'nin istatistik ofisi Eurostat'ın yayımladığı şubat ayı raporu, Türkiye'nin et fiyatlarındaki çarpıcı artışıyla dikkat çekiyor. Türkiye, AB'nin 27 ülkesi arasında et enflasyonunda birinci sıraya yerleşti.

Rapora göre, AB'nin 27 ülkesinde et fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 3.3 oranında artış gösterdi. Ancak Türkiye'de durum oldukça farklıydı. Şubat ayında Türkiye'de et fiyatları yıllık bazda şaşırtıcı bir yüzde 100.4 artış gösterdi. Bu durum, Türkiye'nin AB ülkelerine göre et fiyatlarında yaklaşık 30 kat daha yüksek bir enflasyon yaşadığını gösteriyor.

Et fiyatlarındaki bu olağanüstü artışın arka planında çeşitli faktörler bulunuyor. Bunlar arasında döviz kurlarındaki dalgalanmalar, küresel arz ve talep dengesizlikleri, ve yerel olarak et üretimindeki zorluklar ön plana çıkıyor.

Avrupa’da Türkiye’den sonra et fiyatlarındaki en büyük artış yüzde 10.2 ile İzlanda’da görüldü.

Sırbistan yüzde 9’luk artışla üçüncü olurken, Sırbistan’ı Bulgaristan ve Karadağ izledi. İspanya’da ise et fiyatları yüzde 4.7, İtalya’da yüzde 3.1, Almanya’da yüzde 3, Fransa’da ise yüzde 2.3 arttı. Danimarka’da et fiyatları yıllık bazda yüzde 0.6, Finlandiya’da yüzde 2.2, Çekya’da ise yüzde 5.1 oranında düştü.

Bazı Avrupa ülkelerinde et fiyatları gerilerken Türkiye’de fiyatlar yükseliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre martta aylık enflasyon yüzde 3.1 olurken et fiyatları hızla arttı. TÜİK verilerine göre martta kuzu eti yüzde 18.8, dana eti yüzde 14.7, tavuk eti yüzde 12.2 zamlandı. Bir başka ifadeyle Türkiye’de aylık et enflasyonu, Avrupa ülkelerinin yıllık enflasyonunu geçti. merhabahaber.com

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.