Yağışlar yüz güldürdü

Yağışlar yüz güldürdü
Çok yağışlı bir kış ve bahar geçiren Konya Kapalı Havzasındaki göller kuruma tehlikesinden kurtuldu. Kurumuş olan birçok gölde de su toplandı, barajların su seviyesi de yükseldi

Bu sene yağan yağışlar Konya Kapalı Havzası’nı sevindirdi. Konya Kapalı Havzası’nda bulunan sulak alanlar kurumaya yüz tutmuştu. Beyşehir Gölü gibi birçok göl ve baraj kuruma alarmı veriyordu. Bu sene yağan yağışlar barajların su seviyesini yükseltirken, göllerin ise kurumasına engel oldu. Konya Kapalı Havzası nisan ayının sonu itibariyle 8 ayda 364.4 milimetre yağış aldı. Konya’nın 77 yıllık yağış ortalaması ise 322.2 milimetreydi. Yağışlar çiftçinin de yüzünü güldürdü. Hububatta ilk sulama yağışlarla sağlandı. Konu hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, yağışın bol olduğu bir sezon geçirdiklerini söyledi. Yağışlardan çok memnun kaldıklarını belirten Mevlüt Pınarkara, “Yağışlar sulak alanlarımızın ve su depolarımızın su seviyesini yükseltti. Yağışlar su alanlarımızın seviyesini yüzde 40’lara varan oranlarda yükseltti. Mesela Beyşehir Gölü’nde nisan ayı sonu itibariyle 4 milyar 3 milyon 800 bin metre su bulunuyor. Geçen yıl aynı gölümüzün suyu 3 milyar 882 bin 200 metreydi. Bu gölümüz kurumaya yüz tutmuştu. Yağışların iyi olması münasebetiyle böyle bir tehlikeden kurtuldu. Aynı şekilde kurumuş olan göllerimizde de suların biriktiği bilgisini alıyoruz. Kurumuş olan Hotamış Sazlığı’nda su biriktiği belirtiliyor” diye konuştu.

‘BARAJLARIMIZ SUYA DOYDU’

Barajlarda da su hacminin hedeflenen seviyenin üstüne çıktığını aktaran Pınarkara, “Yağışlar barajlarımızın su seviyesine çok iyi geldi. 9 Mayıs tarihi itibariyle Apa Barajı’nın su hacmi 136.7 milyon oldu. Geçen yıl bu seviye 75.9 milyondu. Yüzde 40’lara varan bir artış söz konusu. İvriz Barajı’nda geçen yıl 27.6 milyon olan su hacmi bu yıl 33.4 milyona çıktı. Ermenek Barajı’nda da su hacmi bu 2 milyar 638 milyon 100 bin. Geçen yıl bu seviye 1 milyar 397 milyon 600 bindi. Su seviyesi artışı bir Altın Apa Barajı’nda azaldı. Bunun sebebi de buradaki sularımızın içme suyu olarak kullanılmasından dolayı yaşandı. Geçen yıl Altın Apa Barajı’nda su hacmi 22.1 milyonken bu yıl 19.1 milyona düştü. Artış çok iyi ve memnun edici. Su depolarımızda da su hacmi yükseldi. Sugla Depolaması’nda geçen yıl 185.9 milyon olan su hacmi bu yıl 267.2 milyona yükseldi. Çok bereketli bir sezon geçiriyoruz. Bu veriler son günlerde yağan yağışları kapsamıyor. Son günlerde de yağan yağışlarda göz önüne alındığında çok bereketli bir sezon geçiriyoruz. Bu da ülkemiz için umut verici bir gelişme” ifadelerini kullandı. Yağışların tarım arazilerinin ilk sulamasını gerçekleştirdiğini de dile getiren DSİ 4. Bölge Müdürü Yardımcısı Melüt Pınarkara, sözlerini şöyle tamamladı: “Konya Kapalı Havzamızda sadece hububat ürününü sulamak için 600 milyon metreküp su kullanılıyordu. Bu su yağışlar sayesinde bu su kullanılmadı. Çiftçimiz hem zahmetten kurtuldu, hem de elektrik faturalarından. Görüldüğü gibi yağış her tarafıyla çok bereketli bir durum. Yağışlar yeraltı sularımıza da çok iyi geldi.”

MUSTAFA AKÇA Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.