Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü kuruluyor

Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü kuruluyor
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı 28 Aralık 2010 tarihli TBMM Genel Kurul’da görüşülüp onaylandı.
 Tasarı, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve buna bağlı olarak da bölge bazında bölge müdürlükleri eliyle görevlerin yürütülmesi kapsamında Türkiye genelinde İstanbul, Ankara ve Konya olmak üzere üç ilde Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü kurulacak. Konya milletvekilleri yaptığı ortak açıklamada, “Kanunun amacı yazma eser kütüphanelerinin alanında uzmanlaşmış birimler olarak etkin şekilde hizmet vermesine, kültür mirası yazma ve eski harfli nadir basma eserlerin toplanması, korunması, sağlıklı biçimde geleceğe ulaştırılması ile bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın kurulmasıdır” denildi.
Milletvekillerinin yaptığı açıklamada ayrıca “Meram’da bulunan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ndeki yazma eser sayısı 20 bin 415,  basma eser sayısı 78 bin 708’dir. Karatay’da bulunan Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi’ndeki yazma eser sayısı 5 bin 153, basma eser sayısı ise 8 bin 643’dür. Ayrıca, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Türkiye genelinde 73 koleksiyonu bünyesinde toplamıştır ve halen bu süreç devam etmektedir. Kitapların bakım ve onarımlarının yapıldığı Yazma ve Nadir Matbu Eserler Restorasyon ve Araştırma Merkezi kurulmuş ve uluslararası ilişkilerle faaliyet alanı genişletilmiştir. Yeni kanunla Bakanlığa bağlı müzelerde bulunan yazma eserler Bölge Müdürlüğü kapsamındaki yazma eser kütüphanelerine devredilecek olup Konya 35 bin 612 yazma eser ve 113 bin 37 Arap harfli nadir matbu eserle İstanbul’dan sonra en büyük Yazma ve Nadir Matbu Eser Koleksiyonuna sahip ikinci büyük vilayettir” denildi. Bu kapsamda AKP Konya milletvekilleri olarak Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı’na bağlı olarak kurulacak bölge müdürlüğümüzün geçmiş tarihi ve kültürel değerlerini korumak adına, bölgemizin tarihsel mirasına katkı sağlayacak çalışmalara imza atması temennisinde bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.