Yurt'ta 30 Ağustos coşkusu

Yurt'ta 30 Ağustos coşkusu

Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tören aracının üzerinden vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.

Törende daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağı çekildi. Tören komutanı Tuğgeneral Mehmet Dişli, Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını tank üzerinden yaptı.
Tuğgeneral Dişli, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen bağımsızlık mücadelesinden ulusça zaferle çıkışın 89. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içinde olduklarını söyledi.
Türk ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir aşama olan bu zaferin, Türk vatanı ve bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusun, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm fertleriyle birlikte sarsılmaz azimle verdiği yaşam mücadelesinin en büyük göstergesi olduğunu ifade eden Tuğgeneral Kandemir, şunları kaydetti:
''Bu zafer, büyük Türk ulusu ve kahraman ordusunun en zor şartlarda bile bağımsızlığı ve özgürlüğü söz konusu olduğunda nasıl ayağa kalktığının, Türk'ün birlik ve beraberliğinin nelere muktedir olduğunun eşsiz bir örneğidir. 30 Ağustos zaferiyle sadece düşman mağlup edilmemiş, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri de atılmıştır. Bu sayede ulusumuzun tam bağımsız ve özgür yaşaması için gerekli koşullar sağlanmış, ulusal onur bu zaferle tekrar şahlandırılmış, Türk ulusuna çağdaşlaşma yolunu açan ve ulusun modern çağın gerektirdiği siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal alanda yapılmış birçok yeniliklerle buluşturan Türk inkılabının meşalesi yakılmıştır.''
Bu hareketin başarısında Türk ulusu ve onun değerli ordusunun birlik ve beraberlik içinde yürümesinin çok önemli bir rolü olduğunu ifade eden Tuğgeneral Kandemir, ''Gücünü, ulusumuzun sonsuz sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 89 yıl önce olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, üniter ve ulus devlet yapısına yönelecek her türlü tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığı içerisindedir'' dedi.
Tören, motorlu ve yaya birliklerinin geçişi ile hava araçlarının gösteri uçuşlarıyla tamamlandı. İstanbullular, Vatan Caddesi'ndeki resmi geçit törenini coşkuyla izledi. 

VALİ MUTLU'NUN AÇIKLAMASI
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Bugün hem mübarek Ramazan Bayramı'mızı, hem de 30 Ağustos Zafer Bayramı'mızı kutluyor, çifte bayram yapıyoruz'' dedi.
Mutlu, iki bayramın da İstanbul'da huzurlu bir ortamda birlik ve beraberlik içerisinde kutlandığını belirterek, şöyle dedi:
''Temenni ediyorum ki bu güzellikler sadece bayramlarda değil, bir yıl boyunca bütün gönüllerde, İstanbulluların, yurdumuzun güzel insanlarının ve tüm insanlığın gönlünde sağlığa, huzura, barışa, birliğe ve beraberliğe vesile olsun. Vatan Caddesi'nde de silahlı kuvvetlerimizin hazırlamış olduğu program çerçevesinde fevkalade güzel bir resmi geçitle bayramımızı tamamladık. Bundan sonra Ramazan Bayramı'mızı kutlamaya devam edeceğiz.''
ANKARA
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, çeşitli törenlerle devam ediyor. Ankara'daki kutlamalar çerçevesinde, Ulus'taki Atatürk anıtına çelenk konuldu.
Büyük taarruzun 89. yıl dönümü kutlamaları, yurdun bütün bölgelerinde düzenlenen törenlerle kutlanırken, Ankara'daki kutlamalarda da Atatürk anıtı önünde toplanan Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Askeri Garnizon ve diğer yetkililer, Atatürk anıtına çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.
Anıta ilk çelengi Ankara Valisi Alaaddin Yüksel koydu. Yüksel'in ardından, anıta sırasıyla Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Başsavcısı, Bölge İdare Mahkemesi, Gazi Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi, Ankara Barosu, AK Parti Ankara İl Başkanlığı ve bankaların çelenkleri yerleştirildi.
Daha sonra, şehitler için bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. İstiklal Marşı'nın okunması sırasında üç asker de göndere bayrak çekti.
Törenin bitiminin ardından, Vali Yüksel katılımcıların bayramını kutladı. Törene katılanlar birbiriyle bayramlaştıktan sonra dağıldı.
Ankara Valisi Yüksel, aracına binmeden önce, çevrede toplanarak töreni izleyen halkla tek tek tokalaşarak, hem Zafer Bayramlarını hem de Ramazan Bayramlarını kutladı.
ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı, yoğun güvenlik altında kutlandı.
      
Terör örgütünün son zamanlarda yaptığı kanlı eylemlerinden dolayı güvenlik güçleri, Cizre'de kutlanan Zafer Bayramı'nda, yoğun güvenlik önlemi aldı. Cizre'de kutlanan Zafer Bayramı'nda yaklaşık 700 polis görev aldı. Her sokak başında bekleyen çevik kuvvet ekibi, resmi bayramın bitimine kadar güvenlik önlemini üst seviyede tuttu.
      
Cizre'de kutlanan Zafer Bayramı'na Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, Emniyet Müdürü Ali Aydın Akkoca, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Solaklar, askeri erkan ve kurum müdürleri katıldı. Günün anlam önemi okunduktan sonra resmi geçit töreni yapıldı.
     
Kaymakam Mehmet Ali Sağlam'ın katılımcıların bayramını kutlamasıyla tören sona erdi.
 
GAZİANTEP

Gaziantep'te, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.  
  
Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törene, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti ve CHP Gaziantep milletvekilleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı.   
  
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törende Atatürk Anıtı'na ilk çelengi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bıraktı. Program diğer kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin de Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla sona erdi.

ZONGULDAK
 
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 89 yıl dönümü vatandaşların yoğun katılımı ile büyük bir coşku ve heyecan içerisinde kutlandı.
 
Devrek’te Zafer Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Bulvarı Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlandı. Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından askerler ve öğrenciler tarafından günün anlam ve önemi hakkında konuşmalar yapıldı. 
  
Törene, Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Jandarma Yarbay Mustafa Şen, Jandarma Binbaşı Hüseyin Şimşek, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Cumhuriyet Savcısı Ozan Mutlu, İlçe Emniyet Müdürü Murat Biber, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Halil İşler, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Turan, DMYO Müdürü Sefa Kocabaş, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muharip gaziler, askerler ve vatandaşlar katıldı.
  
30 Ağustos Zafer Bayramı askerlerin tören geçişi ile sona erdi.
KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ta Ramazan Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

Kentteki kutlama programı, Vali Şükrü Kocatepe’nin makamında tebrikleri kabulü ile başlarken, Şeyh Adil Mezarlığı’nda bulunan şehitlik ziyaret edildi. Törenlere, Trabzon Bulvarı üzerindeki kutlama programı ile devam edildi. Vali Kocatepe, Garnizon Komutanı Sadık Yıldız ve Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakçı’nın halkın bayramını kutlamasıyla başlayan törenlerde saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Avrupa Yüzme Şampiyonası’nda dereceye girerek Londra Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanan milli yüzücülerin madalyaları takılarak ödülleri verildi. Avrupa Şampiyonu Beytullah Eroğlu’nun madalyasını TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Avrupa ikincisi Özlem Baykız’ın madalyasını AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve Avrupa Üçüncüsü Numan Çam’ın madalyasını ise AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar taktı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Topçu Yüzbaşı Çağrı Sağıroğlu, vatanın bölünmez bütünlüğüne vurgu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ebediyen yaşamasının en büyük teminatının Türk Ordusu olduğuna dikkat çeken Sağıroğlu, zaferin kazanılmasında ordunun gösterdiği üstün başarının yanında Türk halkının sergilediği birlik ve beraberliğin tüm dünyaya örnek olduğunu belirtti.

Tören askerler ve zırhlı birliklerin resmi geçitlerini yapmaları ile son buldu. Kutlama programları Öğretmenevi’nde düzenlenen bayramlaşma töreni ile son buldu.

MERSİN
Türk milletinin kurtuluş mücadelesinin en anlamlı günlerinden 30 Ağustos Zafer Bayramı, Mersin'de düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Bu yıl 89. yıldönümünü kutladığımız Zafer Bayramı'nın Ramazan Bayramı ile aynı güne denk gelmesi coşkuyu bir kat daha artırdı. Törene, Ekonomi Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan da katıldı.
ADIYAMAN

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 89'uncu yıldönümü, ülke genelinde olduğu gibi Adıyaman'da da törenle kutlandı.   
  
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları Adıyaman'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Hükümet binası önünde yapılan törene Vali Ramazan Sodan, Garnizon Komutanı Albay Yusuf Yalçın, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, iktidar ve muhalefet partilerinin il başkanları, kurum müdürleri, oda başkanları, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.   
TARSUS

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Tarsus'ta da düzenlenen törenlerle kutlandı.
Atatürk Anıtına çelenklerin konulması ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Garnizon Komutanı Yarbay Abdulkadir Yavuz, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, törene katılan halkın bayramını kutladı.
UŞAK
30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Uşak'ta da coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Törene, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, İl Jandarma Garnizon Komutanı İsmail Özcan, AK Parti Uşak Milletvekilleri Mehmet Altay ile İsmail Güneş, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Faruk Kurt, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, sivil ve askeri erkanla az sayıda vatandaş katıldı.

RİZE

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Rize'de Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı törenlerle kutlandı.
Rize'deki kutlamalar, Bakan Yazıcı ve çeşitli kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.
Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Turhan Talu, halkın ve askerlerin bayramını kutladı.
Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların ardından öğrencilerin şiir okuduğu tören, halk oyunu gösterisi ve resmigeçitle sona erdi.
Bu arada, töreni izleyen Hızır Hardal (64) isimli vatandaşın üzerindeki ''Sivil bir anayasa, egemenlik milletindir'' yazılı kırmızı beyaz renkli tişört dikkati çekti.
Hardal, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Yurdumuzun bir anayasaya ihtiyacı var. Askerimize saygı duyuyoruz. Ancak onlar işini yapsın, millet de anayasa yapsın. Kim yapsın, parlamento, milletin kendisi sivil bir anayasa yapsın. Milletin sivil bir anayasaya ihtiyacı var'' dedi.
Hardal, daha sonra Bakan Yazıcı'yla tokalaştı. Yazıcı da Hardal ve halk oyunu ekibiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
İZMİR

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 89. yıldönümü, yurtta törenlerle kutlandı.
İzmir'de, Kordon Orduevi'ndeki törenin ardından Vali Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda tören aracına binerek vatandaşların bayramını kutladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapan Piyade Albay Yusuf Ersin Büyükan, 30 Ağustos zaferinin ''Türk'ün bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek ülkenin kurtuluşu destanı'' olduğunu belirtti.
30 Ağustos Zaferi'nin ülkeyi parçalamak ve Türk milletini esaret altına almak isteyen o günün hakim güçlerine karşı Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk ulusunun sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve eşsiz kahramanlığı ile kazanıldığını kaydeden Büyükan şöyle konuştu:
''Bu şanlı zafer genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temel taşı olmuş ve dünyada diğer esaret altındaki uluslara da örnek teşkil etmiştir. Günümüzde de aynı özelliğini korumaya devam etmektedir. Bu zafer Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde milli birlik ve beraberliğin sağlanmasının sonucudur. Bu zafer her türlü yokluğa ve sıkıntıya tarifsiz bir özveri ile kadını, erkeği, yaşlısı ve genciyle göğüs geren, böylece ulus olmanın bilincine ulaşan kahraman Türk milletinin mücadelesidir. Bu zafer Türk ulusunun esareti asla kabul etmeyen bağımsızlık düşüncesini ölümsüzleştiren Türk ordusunun kahramanlığını tüm dünyaya bir kez daha kabul ettiren eşsiz bir destandır. Türk askerinin bugün de bu uğurda aynı inanç ve azimle canını seve seve feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.''
Konuşmanın ardından askeri geçiş töreni yapıldı. Kordonda 21 pare top atışı gerçekleştirildi.
Tören sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve protokol üyeleri Kordon'da kahvaltı yaptı.
ADANA
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Adana'daki Uğur Mumcu Meydanında kutlama töreni düzenlendi.
Tören, Vali Vekili Fikret Deniz, Garnizon Komutan Vekili ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ünal Karaosmanoğlu ve Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Zihni Aldırmaz'ın askeri araç üzerinde vatandaşları selamlamasıyla başladı.
Tankçı Kurmay Binbaşı Osman Çetin, törendeki konuşmasında, Türk Kurtuluş Savaşının, her şeyin bittiğinin sanıldığı bir dönemde, dönemin en güçlü devletlerine ve onlara hizmet edenlere karşı kazanılan gururlu ve eşsiz bir zafer olduğunu söyledi.
Kurtuluş Savaşı zaferinin, Türk milletinin egemenlik ve bağımsızlığını yok etmek isteyen düşmanın dize getirilişinin destanı olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti:
''Ebedi Başkomutanımız Atatürk ve arkadaşları tarafından, her aşaması eşsiz bir deha ile planlanmış, yönetilmiş ve sonuçlandırılmış olan bu zafer, Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesini ölümsüzleştiren, Türk ordusunun gücünü, komutan ve askerlerinin yiğitlik ve cesaretini, halkının feragat ve fedakarlığını bir kez daha kanıtlayan büyük bir destan olmuştur.
Tarihimizin en görkemli zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos Zaferi, yokluk içinde olmasına rağmen, tarihinden kaynaklanan azim ve kararlıkla karşısındaki büyük güçleri mağlup ederek bağımsızlık hedefine odaklanmış bir ulusun destansı hikayesidir. Şanlı Türk ordumuz bugün daha büyük bir fedakarlıkla, ebedi başkomutanız Atatürk'ün izinde ve milletimizin emrinde kendisine verilecek her görevi yapmaya hazırdır.''
Konuşmanın ardından ise Abdulkadir Paksoy Lisesi örencilerinden Hilal Kuzu ve Ferhat Erdoğan şiirler okudu, Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi bir gösteri sundu. Askeri bandonun yerini almasından sonra, zırhlı ve askeri birlikler ile gaziler, vatandaşların alkışları arasında geçit törenini gerçekleştirdi.
Törene, AK Parti Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Mehmet Şükrü Erdinç, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ile diğer ilgililer de katıldı.
Adana Vali Vekili Deniz, törenin ardından yaptığı açıklamada, çifte bayram yaşandığını ifade ederek, ''Öğleden sonra da Ramazan Bayramımızın birinci günü nedeniyle bayramlaşacağız. Tüm milletimizin bayramı kutlu olsun. En iyi dileklerimi sunuyorum. Asker, her ülke için önemli, Türk milleti için son derece önemli. Zor bir coğrafyadayız. Güçlü bir ekonomi, uluslararası hukukun üstünlüğü ve güçlü bir askere ihtiyacımız var'' dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Aldırmaz ise her iki bayramın aynı güne gelmesinin ayrı bir güzellik olduğunu belirterek, ''Tüm Adanalıların bayramını huzur ve mutluluk içinde geçirmesini istiyoruz. Şehitlerimiz bizim için üzüntü verici. Ama bu vatan yıllardır savaşlarda şehit vermiştir. Onlar ve aileleri bizim baş tacımız. Bu ülkenin birlik ve beraberliğini kimse bozamaz. Şehitlerimizin kanı yerde kalmaz. Türkiye bu meseleyi çözebilecek kabiliyettedir'' diye konuştu.
DÜZCE
Düzce 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtpark Meydanı'nda tören düzenlendi.
Tören, Düzce Valisi Vasip Şahin, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Başsavcı vekili Cesur Aykul, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Safinaz Ataoğlu, Baro Başkanı Ali Dilber, Ak Parti Milletvekili Fevai Arslan, Siyasi Parti İl başkanları VE daire müdürleri katıldı.
Buradaki tören Valilik, Ganizon komutanlığı, Belediye başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü ve Baro Başkanlığı'nın tek tek çelenk sunmasının ardından tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile son buldu.
Törenin ardından, Vali Şahin ve Garnizon komutanı Yazıcı, Alay Komutanlığı gazinosunda kutlamaları kabul etti.
Anıtpark Meydanındaki kutlama programı Vali Vasip Şahin, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı ve Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın protokolün ve askeri briliklerin bayramlarını kutlaması ile başladı.
Burada bir konuşma yapan Jandarma Yüzbaşı Mustafa Duru, ''30 Ağustos Zaferi yüce milletimizin ve ordumuzun o günlerin zor şartları ile tarihe altın harflerle yazılan milli bir destandır'' diyerek, 30 Ağustos'un Türkiye'nin aydın geleceğe yürüyüşünü de bir başlangıcı olduğunu belirtti.
Tören, Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Ayhan Kasapoğlu'nun 30 Ağustos şiirini okumasının ardından askeri birliklerin tören geçişiyle son buldu.
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, yurdun değişik yerlerinde düzenlenen törenlerle kutlandı.
Uşak'ta, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan ve Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ın halkın bayramını kutlamasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 30 Ağustos Zafer Bayramı için yayımladığı mesajın okunduğu törende, Uşak İl Jandarma Komutanlığı Merkez İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Umut Üzerdik, günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.
Üsteğmen Üzerdik, konuşmasında 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın hangi şartlarda gerçekleştirildiğinin iyi tahlil edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Kurtuluş savaşı sadece işgal ordusuna karşı değil, aynı zamanda fakirliğe, imkansızlıklara, hastalığa ve açlığa karşı kazanılmıştır. Sürdürülen şanlı mücadele zaferle sonuçlanmıştır'' dedi.
Tören, öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından askeri birliklerin geçit resmi ile sona erdi.
SİVAS
Sivas'taki ilk tören, Atatürk Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye ve diğer kuruluşların çelenklerinin sunulmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenlere geçildi.
Burada Sivas Valisi Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter ile Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, halkın bayramını kutladı.
Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü İbrahim Kılınç, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti için önemine değinerek, bu zaferle dünyaya Anadolu'nun Türk yurdu olarak kalacağının ispatlandığını söyledi,
Garnizon komutanlığı adına konuşan piyade yüzbaşı Çağtay Fırıncı ise 30 Ağustos'un dünyada eşi görülmemiş bir zafer olduğunu belirtti.
Sivas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Fuat Ahıskalı da, 30 Ağustos zaferinin tarihin akışını değiştirdiğini, Türk milleti için bir başarı ve kahramanlık destanı olduğunu ifade etti.
Halk oyunları gösterileri ile devam tören, geçit töreni ile sona erdi.
ELAZIĞ
Valilik önündeki ilk törende Vali Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile ilgililer Atatürk Anıtı'na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu. Törenin ardından Korgeneral Mendi, basına kapalı gerçekleşen törende 8. Kolordu Karargahında tebrikleri kabul etti.
Kutlamalar Valilik önündeki Zübeyde Hanım Caddesi'nde devam etti. Vali Erol, Korgeneral Mendi ile Belediye Başkanı Selmanoğlu törene katılanların 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Ramazan Bayramını kutladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Kurmay Yüzbaşı Murat Özcan, Türk ulusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde asil geçmişine sahip çıktığı 30 Ağustos Zaferi'nin 89. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.
Özcan, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti açısından varoluş, diriliş ve özgürlüğünü devam ettirme yönlerinin yanısıra zaferle Türkiye'nin bir kültür devrimi yaparak, çağdaş dünyaya kararlı adımlarla yürümeye başladığını, bu zafere müteakip kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk önderliğinde laik ulus devletine dönüşümü sağlayarak bir devrim gerçekleştirdiğini ifade etti. Özcan, konuşmasına şöyle devam etti:
''Türk ordusu tarihin her döneminde gücünü milletinden almış kendisini milletinin hizmetine adamış milletini ve onun devletini canından aziz bilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin milletiyle olan bağını, onunla olan muhabbet ve sadakatini ancak tarihini özümsemiş bu milletin evlatları bilir. O yüzden yüce Türk ulusu da ordusunu gözü gibi korur, evladı gibi sever, ordusuyla gurur duyar, onu güçlü kılar. Çünkü bu millet bilir ki güçlü ordu caydırıcılık sağlar. Caydırıcılık, güvenliği ve barışı getirir. Güvenlik ortamı varsa ekonomik ve kültürel gelişme olur. Bugün ekonomik ve kültürel anlamda ülkemizi düne göre daha gelişmiş hissediyorsak bu bilgi çağının bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişimlerinden yararlanarak yeteneklerini daha üst seviyelere taşıyan Türk Silahlı Kuvvetlerinin her zaman ve her yerde vatanımızı ve Cumhuriyetimizi koruma kararlılığından kaynaklanmaktadır. Bu yapısıyla Türk ordusu dosta güven, düşmana korku vermektedir.''
Tören, gaziler ve askeri birliklerin katıldığı geçit töreni ile sona erdi.
TOKAT
Tokat'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törenin ardından Tokat Valisi Şerif Yılmaz ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Özkara Orduevinde tebrikleri kabul etti.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Yılmaz, Garnizon Komutanı Özkara ve Belediye Başkan Vekili Sami Dutoğlu halkın ve tören birliklerinin bayramını kutladı.
Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu törende, düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.
Bu arada çocuklar Ramazan Bayramı nedeniyle topladıkları şekerleri askerlere dağıttı.
YALOVA
Yalova Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene, Yalova Valisi Esengül Civelek, Belediye Başkanı Yakup Koçal, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Meftun Dırman, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'nı çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan Deniz Teğmen Mehmet Çakal, 30 Ağustos Zaferi ile Türk ulusunun, tarihindeki en uzun barış dönemini gerçekleştirerek, yaşama geçirdiğini, Türk ordusunun, ulusu ile bütünleşerek dünyaya ''Türk esir edilemez, anavatanı Anadolu işgal edilemez'' mesajını vererek, gücünün ne olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirterek, şunları söyledi:
''Bugün Türkiye Misak-ı Milli ile belirlenmiş ve değişmez sınırları ile tam bağımsız bir ülkeyse, bu ülkenin bütün vatandaşları, din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin ortak bir kaderi paylaşarak Türk ulusunu oluşturduysa, egemenlik kayıtsız ve şartsız ulusunsa, yönetimi cumhuriyetse, Türk toplumunun hedefi her şeye rağmen çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onun önünde yer almak ise ve bütün bunların olmazsa olmaz koşulu Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik bir hukuk devleti ise, bunların hepsi 30 Ağustos Zaferi'ne ve bu zaferin başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'e borçludur.''
BİTLİS

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Bitlis'te tören düzenlendi.
Bitlis'teki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Daha sonra, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın tören kıtasını selamladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Binbaşı İhsan Çanak, Türk milletinin büyük bir mücadelenin ardından bağımsızlığına kavuştuğunu belirterek, ''30 Ağustos zaferi, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için araç olmuştur. Bundan sonra kalkınma ve çağdaşlaşma mücadelesine geçilmiştir'' dedi.
Konuşmanın ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.
Askeri birliklerin tören geçişinden sonra, İl Jandarma Komutanı Enver Aydın, Bitlis Askeri Gazino'da tebrikleri kabul etti.
Törene, Vali Nurettin Yılmaz, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Metin Etil, Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül de katıldı.
ŞANLIURFA
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Şanlıurfa'da, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kentteki ilk tören Atatürk Bulvarı'nda eski Valilik binası önünde yapıldı. Vali Vekili Bahri Tiryaki, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı ve diğer yetkililer, Atatürk anıtına çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.
Daha sonra Şehitlik Çamlık Parkına geçen yetkililer, buradaki Şehitler Abidesine çelenk koydu, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.
Atatürk Bulvarı'nda devam eden törende Tankçı Binbaşı Alper Eken, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Geçit töreniyle sona eren törene, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mahmut Kaçar, Emin Önen, Seyit Eyüpoğlu ve Zeynep Karahan Uslu ile daire müdürleri ve askerler katıldı.
KIRKLARELİ
Kırklareli'deki törenler, Vali Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Çelenk töreninin ardından Tuğgeneral Sinan Yayla, Orduevi'nde tebrikleri kabul etti.
Törenler, Kırklareli Vilayet Meydanı'nda devam etti.
Vilayet Meydanı'ndaki törende, Vali Yaman, Tuğgeneral Yayla ve Belediye Başkanı Çağlayan, halkın ve tören kıtasının bayramını kutladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Piyade Kurmay Binbaşı Recep Dönmez, günün anlam ve önemini belirten konuşması yaptı.
Daha sonra, askeri birlikler ve araçlar, askeri bando eşliğinde tören geçişlerini tamamladı.
SAKARYA
Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Atatürk Bulvarı'ndaki tören, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Orhan Çınar ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun askeri cip üzerinden halkı selamlamasıyla başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Piyade Kurmay Binbaşı Yener Demir, 30 Ağustosun mazisi şan, şeref ve destanla dolu yüce Türk milletinin şahlanışının ve yükselişinin 89. yıl dönümü olduğunu söyledi.
Asırlardır hür ve bağımsız yaşamış olan Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Samsun'da başlatmış olduğu mücadeleyle düşmanlarla savaştığını belirten Demir, ''Düşman bu kuvvetli mücadele karşısında geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu zafer uğruna Anadolu'da çok kanlar dökülmüş, vatan uğuruna çok canlar verilmiştir. Sakarya'da da Yunanlılara karşı destansı mücadeleler verilmişti. Bu mücadeleyle düşman ilerleyişi durdurulmuştur. Bizler böyle bir ecdadın torunları, böyle bir ordunun askerleriyiz. Bu güzel Türk tarihini yaşadığımız her an hatırlamalı ve Türk olmanın gurur ve heyecanını duymalıyız'' diye konuştu.
Tören, şiirlerin okunması, gaziler ve askeri personelin geçişiyle sona erdi.
DENİZLİ
Denizli'de, valiliğin önünde tören düzenlendi.
Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan ve 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap, askeri araçla vatandaşları selamladı, ardından askeri geçiş töreni yapıldı.
Valiler Kararnamesi ile Erzincan'dan Denizli'ye atanan ve yeni görevine bugün sabah başlayan Vali Demir, tören sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'de bir bayram günü göreve başlamanın mutluluk verici olduğunu söyledi.
Denizli'nin dışarıda pozitif bir ünü olduğunu belirten Demir, ''Bayramla başladık, inşallah sonu da güzel olur. Denizli insanı çalışkan. Bu bize hem güç veriyor hem de işimizin çok kolay olmadığını gösteriyor. Çok koşuşturmamız gerekiyor, biz de bunun için geldik. Doğrusu şimdiye kadar çok güzel şeyler yapıldığını biliyoruz ama birlikte hem kamu kurum ve kuruluşları olarak, hem yerel yönetimler, hem de sivil toplum örgütleri olarak el ele vererek Denizli'yi daha ilerilere götüreceğiz'' dedi.
Törene, AK Parti milletvekilleri, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, daire ve kurum müdürleri katıldı.
MANİSA
Manisa'da kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'nın önünde düzenlenen çelenk koyma töreniyle başladı.
Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, Belediye Başkan Vekili Nursel Ustamehmetoğlu ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile diğer protokol üyeleri, askeri ve sivil erkan ile gaziler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törende anıta çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra, Vali Güvenç, Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydın ve Belediye Başkan Vekili Ustamehmetoğlu, 1. Er Eğitim Tugay Komutanlığı Karargahı'nda tebrikleri kabul etti.
Kutlamalara, Manisa Valiliğinin önünde düzenlenen törenle devam edildi.
Vali Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aydın ve Belediye Başkan Vekili Ustamehmetoğlu'nun halkı selamlayarak bayramlarını kutlamasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 30 Ağustos Zafer Bayramı için yayımladığı kutlama mesajının da okunduğu tören, askeri birlikler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü İzci Birliği ile Harp Malulü Derneği üyesi gazilerin katılımında geçit resmiyle sona erdi.
Törenin ardından, protokol üyeleri, şehit aileleriyle birlikte Garnizon Şehitliği'ni ziyaret ederek, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.
AYDIN
Aydın'daki kutlamalar, Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral İbrahim Aydın ve Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Kutlamalara İstasyon Meydanı'nda devam edildi. Buradaki törene AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan ve Metin Lütfi Baydar ile MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, siyasi partilerin il başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Vali Coş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aydın ve Belediye Başkan Vekili Ünal'ın halkı ve tören birliklerini selamlamasıyla başlayan törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Jandarma Albay Hakan Genç, törende yaptığı konuşmada, 30 Ağustos zaferinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişimine yol açan zincirin ilk halkasını oluşturduğuna işaret ederek, ''Bu savaş, bir milletin kaderini değiştiren ve 22 gün 22 gece süren yaman bir uğraştır. İnsanlık duygularından yoksun, vahşi, saldırgan bir düşmanın başını Türk'ün iman dolu göğsüne çarparak paramparça ettiği bir taştır. Bu savaş, haksız, şuursuz ve kirli bir istila hevesinin Sakarya'nın köpürmüş sularında boğulduğu bir savaştır'' dedi.
Konuşmanın ardından halk oyunları gösterilerinin yapıldığı tören, askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.
EDİRNE
Edirne'deki törenler, Vali Gökhan Sözer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Atatürk Anıtı'ndaki törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.
Törenlere, 54. Mekanize Tugay Karargahı binasında, Vali Sözer, Tuğgeneral Demirci ve Belediye Başkanı Sedefçi'nin tebrikleri kabul etmesinin ardından Talat Paşa Caddesi'ndeki tören alanında devam edildi.
Törende, Sözer, Demirci ve Sedefçi, halkı ve tören kıtasını selamlayarak bayramını kutladı.
54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Binbaşı Arif Kenan Erim, törende yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın tarihe altın harflerle yazılmış bir bağımsızlık mücadelesinin sonucu olduğunu ifade ederek, ''Bu zafer, Türk ordusunun yüksek kudret ve kahramanlığının bir göstergesi olmakla kalmamış, ulusal birlik ve beraberliğin ne kadar büyük olduğunu ortaya koymuştur'' diye konuştu.
Tören, askeri birlikler ve askeri araçların resmi geçitiyle sona erdi.
Star Gazetesi

Bu haber toplam 1408 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.