Konya'da AK Parti'ye seçim kaybettiren kanal

Konya'da AK Parti'ye seçim kaybettiren kanal

2007 yılında projelendirilen ve yapımına başlanan 124 kilometrelik AHİ Kanalı çürümeye terkedildi. AK Parti'nin Çumra Belediyesi'ni kaybetme nedenlerinden bitirilemeyen AHİ Kanalı Projesi oldu

Konya çiftçisinin büyük bir umutla beklediği AHİ Kanalı’nın tamamlanma hikayesi Beyşehir Yolu hikayesine döndü. 2007 yılında projelendirilen ve yapımına başlanan AHİ Kanalı kaderine terkedildi. 2017 yılında tamamlanması beklenen AHİ Kanalı 9 yıldır tamamlanmadı ve milyonlarca liranın harcandığı 124 kilometrelik sulama kanalı çürümeye terkedildi. Konya Ovası için hayati öneme sahip olan kanal için bugüne kadar toplam 541 milyon TL para harcandı. 10 yıldır tamamlamayan AHİ Kanalı Konya’da AK Parti’ye oy kaybettiren kanal olarak kayıtlara geçti. AK Parti’nin Çumra’yı kaybetmesinin en önemli nedenlerinden biri de AHİ Kanalı’nın tamamlanmaması olarak gösteriliyor. Mavi Tünel’den getirilmesi planlana su bir türlü getirilemedi.

ÇİFTÇİLER MÜTEAHHİT KURBANI OLDU

AHİ Kanalı’na en son 2019 yılının Ağustos ayına deneme suyu bırakılmıştı. Mavi Tünel’den bırakılan su düşük debi ile yaklaşık bir hafta boyunca Hotamış Depolaması’na akmıştı. Çiftçileri umutlarından bu gelişmenin ardından kanalın sağlam yapılmadığı ortaya çıktı. Ağustos ayından bu yana kanala yeniden su bırakılmadı. Büyük meblağlar harcanan AHİ Kanalı’nın bir türlü tamamlanamaması en çok çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Çiftçiler kanalın sağlam bir şekilde yapılmadığını öne sürerek, müteahhit firmayı suçladı. Kanalın yapımı sırasında üç defa müteahhit firmanın değiştiği ve yapı denetiminin yetersiz olduğu ortaya çıktı.

whatsapp-image-2024-04-12-at-09-26-59.jpeg

KONYA ÇİFTÇİSİ YILLARDIR SU BEKLİYOR

Göksu Nehri’nden getirilecek su ile birlikte 400 milyon metreküp su ile birlikte Çumra ve Karapınar’daki ekili alanların sulanması planlanıyordu. 2017 yılında Mavi Tünel’den AHİ Kanalı ilk deneme suyu bırakılmıştı. Kanalın çürük yapılması nedeniyle kanalın birçok yerinde göçmeler yaşandı. İkinci ve üçüncü denemelerde de kanalda göçmeler meydana geldi. Kanalın bitirilmesi hayal oldu. Kanala bir dönem su kuyusundan çekilen suyla kanala su bırakıldığı da ortaya çıktı. Proje zamanında hayata geçseydi Çumra, Karapınar hatta Ereğli’nin köylerinde su sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacaktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.