6 Gün (Şevval) Orucunu Unutmayın!
Bu sunduğu fırsatlardan biriside bizim ona,onun rızasına kavuşmak için attığımız bir adıma karşı onun bize koşarak gelmesidir.
RAMAZANDA BİR AY TUTTUĞUMUZ ORUCA ARTI 10 AYLIK ORUÇ SEVABI VERİLİYOR
Rahmeti gazabını kuşatmış olan Rabbimizin bize koşarak gelmesinin kanıtlarından biriside bizlere işlediğimiz bazı sevaplara karşılık %1100 oranında sevap vermesidir.
Bu konuda ayağımıza gelen fırsat ise Cumartesi günü son gününü tamamlayıp Pazar günü Bayramını yaptığımız bir aylık Ramazan orucu ibadetimize karşı Yüce Mabudumuzun verdiği %1100 oranındaki sevapla oruç ayına kadar olan yılın geriye kalan içinde oruç tutmadığımız diğer 10 ayını da oruçlu geçirmişiz gibi sevaba kavuşturmasıdır!
6 GÜNLÜK ŞEVVAL ORUCUNUNDA TUTULMASIYLA VERİLEN 24 GÜNLUK YENİ ARTIYLA
ORUÇLU GÜNÜ SAYIMIZI VE SEVABA KAVUŞMA YILIN 12 AYINA ULAŞIYOR
İçinde bulunduğumuz Şevval ayı bitmeden Perşembe, Pazartesi veya ardı, ardına, istersek bu ayın içinde olması kaydıyla sadece Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde tutmamak, Cumadan önce Perşembe ve ardından Cuma günü, Cumartesi günü tutacak olur isek Pazar ve Pazartesi’yi de ilave etmek.
Pazar günü oruç tutacak isek Pazartesi’yi de ilave etmek üzere bu ayın içinde olması kaydıyla istediğimiz zaman tutabileceğimiz 6 günlük Şevval orucunu tuttuğumuzda ayın geriye kalan 24 gününü de oruçlu geçirmiş sayılacağımızdan bu tutacağımız orucun karşılığı olan artı sevaba da kavuşacağımız için bu 6 günün sonunda Yüce Mabudumuzun izni ile yılın geriye kalan 12. ayının tamamını da oruçlu geçirme sevabına kavuşmuş olacağız.
HZ.MUHAMMED(S.A.V)İN DİLİNDEN ŞEVVAL ORUCU
Hadîs-i şerîfte, “Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır”
“Ramazanda orucunu tutup, ardından Şevvâl ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günâhsız olur.” [Taberânî]
“Ramazan orucu ile şevvâl ayında da 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır. Kur'ân-ı kerîmde "Bir iyilik yapana on katı verilir" buyuruldu.” [I.Mâce]
“Ramazan ayı orucu on aya, Ramazandan sonra tutulan altı gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir sene oruç tutma sevâbına kavuşulur.” [Ibni Huzeyme]
Bazı âlimler, bu 6 gün orucununun vakit geçirmeden, bayramdan sonra hemen tutulmasının iyi olacağını bildirmişlerdir.
Hadîs-i şerîfte de buyuruldu ki ”Ramazan bayramından sonra peş peşe altı gün oruç tutan, senenin tamamında oruç tutmuş gibi olur.” [Taberânî]
Bazı âlimler de, Şevvâl ayının her on gününde iki gün oruç tutmanın daha uygun olacağını bildirmiştir. Demek ki bu oruçları peş peşe tutmak câiz olduğu gibi, aralıklı tutmak da câizdir.
( Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)”Ameller, Allahü teâlâya Pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçlu iken arz olunmasını isterim.” [Tirmizî],”Pazartesi ve perşembe, müslümanların günâhlarının affedildiği gün olduğu için oruç tutuyorum.” [Müslim]
(Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır.) [Müslim](*:1)
ŞEVVAL ORUCU KABİRDE SUALİ KOLAYLAŞTIRDI!
Aşağıdaki tarihi olay Şevval Orucunun faydasının ete kemiğe bürünmüş halini ortaya koyan yaşanmış bir olay olduğundan gelin bu konudaki imanımızı dahada kuvvetlendirmek için birlikte okuyalım;
Süfyanı Sevri anlatıyor:” Ben Mekke-i Mükerreme’de üç sene oturdum. Mekkelilerden bir kimse her gün Harem-i şerife gelir, tavaf eder, Namaz kılar ve sonra bana selam verip giderdi.
Ben bu kimse ile tanıştım. Bir gün o kimse beni yanına çağırdı. Bana dedi ki ”Ben öldüğüm vakitde kendi elinle beni yıka, Namazımı kıl ve defneyle. O gece beni terk etmeyip kabrimde gecele. Mükireyn suali anında bana Tevhid’i telkin et!,” dedi.
Ben de o kimsenin istediklerini yapmayı kabul ettim. Bana emrettiğinin aynını yaptım: Kabrinde geceledim. O gece uyku ile uyanıklık arasında iken ”Ya Süfyan! Beni korumaya ve senin telkinine ihtiyaç kalmadı, diye bir ses işittim.
O zaman ”Ne sebeple bu lütfa eriştin,” diye sordum, Bana cevap olarak Ramazan-ı şerifin orucunu tutup şevval’den altı gün daha eklemem sebebiyle,” dedi.
O zaman ben uyandım. Yanımda kimseyi göremedim. Abdest aldım, Namaz kıldım, uyudum; böylece üç kere gördüm. Bildim ki bu(rüya) Rahmanîdir; şeytandan değildir.
O zaman da kabrin yanından ayrıldım ve “Ya Rabbi! Beni Ramazanın orucuna ve şevval’den altı gün orucuna muvaffak kıl” diye dua ettim. Allahü Teâlâ Hazretleri beni de muvaffak kıldı.”diyor.(*:2)
Tüm Müslümanlarla birlikte bu yazıyı yazan ben Mabudumuzun en edna kulununda Mübarek Ramazan orucuna, sonrada Şevval Orucunun da sevabını sadece Mevlamız’dan bekleyerek 12 ay oruçlu kalma ecrine kavuşmalarıyla birlikte kabirde sorgularınızın ve sorgumuzun kolaylaşmasına da kavuşmaları.
Bu yazıyı okuyarak inancı gereği kendisini Mabudumuzun en edna kulları olarak görenlerinde şevval orucunu tutarak aynı sevaplarla,kabirde suallere cevap verme kolaylığına kavuşmaları dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
(*:1,*:2) Şevval Orucuyla ilgili Hadisi Şerifler “rwww.ravda.net/ramazan/oruc.htm#sevval_ayinda_oruc” ve Şevval orucunu tutan müslümanın kabirde sualinin kolaylaşmasıyla ilgili olay isewww.kabirhayati.com/sevval-orucu/sitesinden alınmıştır.
Emeği geçenlerin kendileriyle ataları ve ecdatlarından Allah(C.C.) razı olsun. Ali Genç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.