Afgan çobanların aylığı 18 Bin TL oldu

Afgan çobanların aylığı 18 Bin TL oldu

Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe istihdamı her geçen artan yabancı uyruklu tarım işçileri ve çobanlar yüksek ücret talebinde bulunmaya başladı.

Konya çiftçisi, imkânsızlık nedeniyle Afgan çobanlara mahkum oldu. Afgan işçilerin isteklerine yetişemeyen çiftçiler, Çumra'da mecburi olarak bir toplantı yapmak zorunda kaldı. Toplantıda Afganların maaşı 10 bin TL olarak belirlenmişti. Döviz kurundaki artışlardan ötürü Afgan çobanlar, maaşlarının yükseltilmesini istedi. Konyalı çiftçiler ise el mahkumluğundan ötürü Afgan tarım işçilerinin tekliflerini kabul etmek zorunda kalıyor.

adsiz-004.jpg

WHATSAPP GRUPLARI VAR FİYATI ORADAN BELİRLİYORLAR

Kendi aralarında kurdukları WhatsApp gruplarıyla iletişim halinde kalan Afgan çobanlar ve tarım işçileri, 2 ay önce 12 bin ile 15 bin TL maaş istiyordu. Özellikle tarımsal üretimin başladığı günlerde tarımda işgücüne olan ihtiyaç da arttı. Türk gençlerinin köylerde kalmak istememesi nedeniyle köylerdeki iş gücü açığını Afganistan’dan gelen tarım işçileri kapatıyor. Bunu da fırsat bilen Afganistanlı tarım işçileri çiftçilerden yüksek ücret talep ediyor. Çiftçilerin bu ücret ve taleplerin altından kalkılmasının mümkün olmadığını kaydeden ziraat odaları, "Gençlerimiz tarımdan uzaklaştığı ve kırsalda yaşamak istemediği bölgelerde tarımsal üretim ile hayvancılık sektörünün neredeyse yüzde 90'ında yabancı uyruklu işçiler çalışıyor” diyor.

18 BİN LİRAYA ARKADAŞ ÇOBAN TUTTU

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, Afgan çoban maaşının Konya'da 18 bin liraya ulaştığını aktardı. Yıldırım, Konya'dan kendisine mesaj atan bir üreticinin mesajını paylaştı. Mesajda, Konyalı çiftçi şunları belirtti: “Ali Ekber Bey, merhabalar. Ben, Konya'da küçükbaş hayvancılık yapıyorum. Çoban sıkıntısı had safhaya ulaştı. Artık fahiş denecek fiyatlar istiyor Afganlar. En az alan 13 bin TL alıyor. Artı bütün masraflar bize ait. Dün bir arkadaş, 18 bin liraya çoban tuttu. Kimse sesimizi duymuyor, duyurmuyor. Sürü sahipleri, sektörü bir bir terk ediyor. Afganlar tekstil atölyesinde, lokantalarda, fabrikalarda istihdam ediliyor. Artık son noktaya geldik. Adamlar, kendi ülkemizde bizi eziyor. Lütfen sesimizi duyurun.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum