Amerikalı Prof seminerde

Amerikalı Prof seminerde
İMO Konya Şubesi tarafından meslek içi eğitim seminerlerinde bu hafta inşaat mühendislerine, “Mevcut Yapıların Değerlendirilmesinde Kullanılan Yöntemler” ile “Alt ve Üstyapılarda Kullanılan FRP Kompozitlerinin Uygulaması” konusu an

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi seminer salonunda gerçekleşen seminere Selçuklu belediye başkanı Uğur İbrahim Altay, S.Ü. inşaat mühendisliği bölümü öğretim görevlileri ve çok sayıda inşaat mühendisi üye katıldı. Seminerin açılışında konuşan başkan Ali Çınar, yapı stoklarının sağlamlığı ve bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili olarak bazı önemli hususlara değindi. “Binalarımızı ve yapılarımızı deprem başta olmak üzere birçok tehlikeye karşı korunaklı hale getirmemiz gerekmektedir. Buda biz inşaat mühendislerinin görev ve sorumluluk alanlarına girmektedir. Bu konuda yapılması gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında ise mevcut yapı stoklarımızın deprem envanterlerinin çıkartılması gerekmektedir. Bir yapının deprem dayanımının ne kadar yeteri olduğunu saptamak oldukça zahmetlidir. Kolay ve ucuz bir iş değildir, kaldı ki önemli bir sorumluluk gerektirmektedir. Yapı sahiplerini bu konuda kendi sorunları ile baş başa bırakmakta doğru değildir. Bundan sonraki depremin ne şekilde olacağı konusunda kehanet yapmak yerine yapı stoklarımızın depremlere dayanımını sağlayacak projeleri hayata geçirmek şehrimize daha çok fayda sağlayacaktır. Öncelikle son depremler ışığında ortaya çıkan bilgilerin değerlendirilmesi, riskleri artan alanlar ve zemin koşulları nedeni ile zaten riskli olan alanlar belirlenmelidir. Bu bölgelerdeki yapılar bir program içerisinde öncelikli olarak ele alınmalı ve bu konuda şehrimizdeki mevcut teknik kapasite en akılcı bir biçimde değerlendirilmelidir. Bayındırlık, Belediyeler, Meslek Odaları, Üniversite ve proje müellifleri ortak çalışması ve katkısıyla sistemi kurmak gerekmektedir. Bugün aramızda bulunan, Nev York Siraküsa Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Riyad Aboutaha (Riyad Ebutaha) aramızda. Kendisi “Mevcut Yapıların Değerlendirilmesinde Kullanılan Yöntemler” konusunu bizlere aktarmak üzere Amerika’dan buraya kadar gelmiştir. Katılımlarınızdan dolayı öncelikle üyelerimize ve bu konuda değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak olan kıymetli Riyad Aboutaha (Riyad Ebutaha)’ya şükranlarımızı sunuyorum.”

       Nev York Siraküsa Üniversitesi öğretim görevlisi Associate Professor Riyad Aboutaha (Riyad Ebutaha) “mevcut yapıların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler” ile “alt ve üstyapılarda kullanılan FRP kompozitlerinin uygulaması” başlıklarını taşıyan iki ayrı seminer verdi. İlk seminerde genel olarak betonarme yapıların ve özel olarak köprülerin durumunun uygun bir şekilde değerlendirilmesinden bahsederek, mevcut yapıların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri sunarak şunları aktardı. “Mevcut betonarme yapıların değerlendirilmesi bazı tahribatsız testlerle desteklenebilir. Bu tahribatsız testler kullanılarak basit yöntemler ile beton dayanımı ve betondaki ayrılmalar değerlendirilebilir. Örneğin; hammer, tapping, rebound hammer, windsor probes ve kimyasal analiz testleri. Ayrıca basit testlerle belirlenemeyen bazı özellikler için daha gelişmiş tahribatsız testler gerekebilir. Buna ek olarak, gelişmiş tahribatsız testler daha hızlı ve kesin sonuçlar verdiği için de önemlidir. Bu değerlendirmelerde sese, dalgaya yada ısı teorilerine dayanan farklı gelişmiş tahribatsız testler yapılmaktadır. Bu testler impact echo, infrared thermography ve ground penetration radar içermekle beraber bunlarla sınırlı değildir.” Aboutaha (Ebutaha), betonarme yapılar, köprüler ve asfalt üzerinde bu metodların uygulanması noktasında teori ve uygulama alanları ile ilgili sunumlar yaptı.

İkinci seminerde ise, altyapı ve üstyapılarda kullanılan FRP kompozitlerinin uygulaması sunan Aboutaha (Ebutaha), bunları kompozit kağıtlar, döşeme panelleri ve donatılar olarak üç çeşitte sınıflandırarak bu konuda da bir sunum yaptı. “Korozyona müsait ortamlarda özellikle sanayi yapıları ve ulaşım yapılarında beton içerisindeki donatının paslanması betonarme yapılar için birincil sınır durumudur. Donatının paslanması yapının servis ömrünü sınırlar ve yapıda ciddi dayanım eksikliklerine neden olur. FRP kompozitlerin korozyon direncine ek olarak manyetik olmayan ve yüksek güç ve ağırlık oranı vardır. Geçtiğimiz yıllarda, FRP çubukları tünel ve ulaşım yapılarında başarı ile kullanılmıştır. Buna ek olarak korozif ortamlarda köprü betonarme döşemesinin yerine, FRP panellerin kullanılması daha ekonomik olduğu kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.

Seminerden sonra Nev York Siraküsa Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Riyad Aboutaha (Riyad Ebutaha) ile asistanı Alper Yavuz’a günün hatırası olarak, İMO Konya Şube başkanı Ali Çınar tarafından, tablo içerisinde birer porselen çini işlemeli tabak hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.