Ata tohumlarıyla karpuz üretiyorlar
Konya-Karaman sınırındaki volkanik bir dağ Karadağ eteklerindeki köylerde yetişen organik karpuz yoğun ilgi görüyor. Ata tohumlarıyla yetiştirilen organik karpuzlar hem uzun ömürlü olmasıyla hem de aromasıyla dikkat çekiyor. Çumra’nın Uzunkuyu, Adakale, Taşağıl ve Türkmencamili gibi mahallelerinin yanı sıra Karaman’a bağlı Ortaoba ve Süleymanhacı köylerinde yetişen organik karpuzlar gelecek nesillere de tanıtılıyor. Sarı ve kırmızı renklerde olan karpuzların en önemli özelliklerinden biri de dayanıklı olması. Özellikle sarı karpuzlar ocak ve şubat ayına kadar tüketilebiliyor. Organik karpuzların farklı aroması da karpuzlara ayrı bir tad katıyor.
ORGANİK KARPUZ HASADI YAPILDI
Karadağ’ın volkanik eteklerinde geleneksel ata tohumlarıyla yetiştirilen karpuz hasadı yapıldı. Karpuz hasadına Vali H. Engin Sarıibrahim ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut da katıldı
Akabinde tarlada karpuz üreticilerle hasad işlemi gerçekleştiren Vali H. Engin Sarıibrahim, ata tohumu ile üretilen ve kumsal topraklardan aldığı minerallerle doğal ve farklı bir aroma kazanan Ortaoba Karpuzu'nun bölgenin tarımsal mirasının korunması, geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, üreticilere bol kazançlar temennisinde bulundu.
KIŞ AYLARINDA BİLE TÜKETİLEBİLİYOR
Vali Sarıibrahim, karpuz hasat etkinliğinin ardından köy merkezinde vatandaşlarla bir araya geldi.
İl Genel Meclisi Başkanı Tamer Yıldızbaş’ın da bulunduğu ziyarette köy muhtarı Mehmet Kılınç’tan köyün genel durumu hakkında bilgiler alan Vali H. Engin Sarıibrahim, bir süre sohbet ettiği vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini dinledi. Köy Muhtarı Mehmet Kılınç, Ortaoba ve Süleymanhacı köylerinde organik karpuz üretiminin yaygınlaştığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ata tohumlarıyla ürettiğimiz bu karpuzların gelecek nesillere aktarılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Gerçekten çok değerli karpuzlar. Kış aylarında bile sarı karpuzları tüketmek mümkün. Biz bu karpuzlara kış karpuzu diyoruz. Bu karpuzların tüketimi ve üretimi konusunda daha fazla çaba göstermeliyiz. Üreticilerimize bol kazançlar diliyoruz.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.