Bakan Eker'den destek müjdesi

Bakan Eker'den destek müjdesi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2010 yılında çiftçilere 5 milyar 600 milyon Lira tarımsal destek ödemesi yapacaklarını, bunun 1 milyar 600 milyon Lirası’nın 26 Mart itibariyle üreticilerin hesaplarına aktarılacağını söyledi.
 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 20-21 Mart tarihleri arasında çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Hatay’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Hatay programı kapsamında ilk olarak Vali Mehmet Celalettin Lekesiz’i makamında ziyaret eden Bakan Eker, tarımsal desteklemeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
2010 yılı içinde çiftçilere 5,6 milyar TL destekleme ödemesi yapacaklarını kaydeden Bakan Eker, 26 Mart itibariyle üreticilerin hesaplarına 1 milyar 260 milyon Lira aktaracaklarını duyurdu.
 
Kırmızı etteki fiyat artışlarının gerçekçi olmadığına ve bundan istifade edenlerin bulunduğuna dikkat çeken Bakan Eker, şöyle konuştu:
 
“Son yaptığımız istatistiklere göre Türkiye’de beside 2 milyon 66 bin büyükbaş hayvanımız var. Bu da bir milyon ton kırmızı et demektir. 30 milyona yakın da küçükbaş hayvan varlığımız mevcut. Fiyat artışlarının suni olduğuna inanıyoruz. Et Balık Kurumu dana kıymayı 18, dana kuşbaşıyı 20 liraya satıyor ve kar ediyor. Uzun vadede hayvancılığı geliştirmek ve kırmızı et üretimini arttırmak amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hayvancılık yatırımlarına yüzde 40 hibe destek veriyoruz. Et ithalatını doğru bulmuyoruz, geçmişte bunun sakıncaları görüldü. Ayrıca öyle bir gereksinim de yok.”
 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker daha sonra, bakanlık ve sivil toplum kuruluşları yetkililerinin buluştuğu “Ortak Akıl Toplantısı”na katıldı. Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen ve başta Hatay tarımının ele alındığı toplantıda konuşan Bakan Eker, görevde bulunduğu 5 yıl boyunca, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için bütün illeri ziyaret ettiğini söyledi.
 
Hatay’ın farklı din, kültür ve mezhepleri bir arada barış ve hoşgörü içinde barındıran bir kent olduğunu belirten Bakan Eker, “Hatay, tarımda pilot bir bölgedir. Türkiye’nin narenciye ihracatının yüzde 38’i, yaş meyve ve sebzenin de dörde biri bu şehirden karşılanmaktadır. 1 Haziran’da Reyhanlı Barajı’nın temeli atılacak. Barajın hizmete girmesiyle Hatay’ın kaderi değişecek, pamuk ve hububat üretiminde Amik Ovası eski günlerine kavuşacak. 2003 yılından bu yana Hatay'a 650 milyon lira destekleme primi dağıtıldı. Geçen yıl 96 milyon lira destekleme verildi” dedi.
 
Türkiye’de ilk defa kırsal alanda tarımsal sanayinin geliştirilmesi amacıyla; hayvansal ve bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması gibi tesis yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği verdiklerinin altını çizen Bakan Eker, tarımsal ekipman alımlarında da yüzde 50 hibe uygulaması başlattıklarını söyledi.
 
Bakan Eker’in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
 
Hatay’da basın mensuplarının “GDO” konusundaki sorularını da cevaplandıran Bakan Eker, Türkiye'de GDO'lu ürünlerin kontrolüne ilişkin Biyogüvenlik Yasası’nın geçen hafta Meclis tarafından kabul edildiğini ve yakında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini söyledi. Biyogüvenlik Yasası ile genetiği oynanmış ürünlerin ticaretiyle ilgili AB standartlarında düzenleme yapıldığını ifade eden Bakan Eker, şunları kaydetti:
 
“Dünyada giderek ticareti artan genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili her ülke, bunların ticaretiyle ilgili düzenleme yapmak zorunda. Biz de bununla ilgili yasa çıkardık. Bu tür ürünlerin Türkiye’de üretimine yasak getirdik, zaten üretilmiyordu. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin Türkiye'ye getirilmek istenmesi halinde, oluşturulan Biyogüvenlik kuruluna başvurulacak. Bu bilimsel kurul, getirilmek istenen ürünü inceleyecek, inceleme sonunda, insan, çevre, hayvan sağlığı açısından risk varsa kesinlikle ürünün ülkeye girişine izin verilmeyecek. İnceleme sonucuna göre hareket edilecek, eğer buna uyulmazsa, hapis cezası da dahil, ağır cezalar verilecek. Bebek mamalarının içerisinde bu tür ürünlerin kullanılması da kesinlikle yasaklanmıştır. Türkiye bu konuda Biyogüvenlik Yasası ile AB standartlarında hatta bazı konularda AB standartlarından da hassas bazı düzenlemeler getirmiş oluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.