Çiftçi yağmur bekliyor

Çiftçi yağmur bekliyor

Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan bugünden itibaren Konya ve çevresinde tarım alanlarında beklenen yağışın başlayacağını tahmin ettiklerini söyledi.


Yağışların, bu mevsimde iç kesimlerde görülen orta şiddetteki bahar yağmurları olacağını ifade eden Kayaaslan, sağanak yağışın bugün de dahil 3 gün boyunca devam etmesini beklediklerini, kesin olmamakla birlikte önümüzdeki 10 gün boyunca da bölgede benzer yağışların görülebileceği müjdesini verdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ise Konya Ovası'ndaki çiftçi ve bağlı sektörlerin, bu dönemde yağış beklentisi içine girdiğine işaret etti.
2.2 milyon hektar tarım alanına sahip Konya Ovası'ndaki hububatın önemli bir kısmında rekoltenin tümüyle yağışa bağlı olduğunu anlatan Taşpınar, ''Bu ayın sonuna kadar beklenen yağışın düşmesi durumunda hububat rekoltesi beklentileri karşılar. Kurak yıllarda yaklaşık 16 milyon ton hububat rekoltesi olmuştu. Bol yağışın düştüğü geçtiğimiz yıl rekolte 23-24 milyon tonu buldu. Başaklardaki tanelerin içini dolduracak olan yağış bugünlerde gelirse, rekolte 24 milyon tonu bulur, çiftçinin yüzü güler'' diye konuştu.
Taşpınar, ay sonuna kadar ovaya beklenen yağışın düşmemesi durumunda ise hububat rekoltesinin yaklaşık 19 milyon ton olarak gerçekleşeceğini, hububat temininde ülkenin sıkıntıya düşebileceğini vurguladı.
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, meteorolojiden gelen yağışlı hava tahmininin sevindirici olduğunu, tatmin edici Nisan dönemi yağışlarının ardından Mayıs ve Haziran ayının ilk döneminde gelecek yağışların çiftçi ve bağlı sektörleri rahatlatacağını ifade etti.
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de, meteorolojinin verilerine göre bu kritik günlerde bölgede iyi bir yağış beklediklerini, yağışığın metrekareye 50 kilogram ve üzerinde olması durumunda tahıl üretimi açısından ülkede bir kısıntıyla karşılaşılmayacağını söyledi.
Ataiyibiner, aksi takdirde özellikle ovanın Cihanbeyli, Kulu ve Emirgazi, Kadınhanı ve Ilgın bölgelerinde oluşacak kuraklığın verimi ciddi oranlarda düşürebileceğini sözlerine ekledi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Beyşehir Gölü Havzası'nda buğday üretimi yapan çiftçi için karamsar bir tablo çizdi. Ersözlü, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki ekili arazileri gezdiğini ve bu yıl yaşanan tablonun üretici açısından oldukça ürkütücü olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıllarda 40-50 santim boya ulaşan ürün, bu sene kırsal alanlarda 20-25 santim seviyesinde kalmasına dikkat çeken Ersözlü, ürünün köklerinde sararma görüldüğünü belirtti.

 

Bu haber toplam 1197 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.