Çiftçilere tarım sigortası uyarısı
Devletin Tarım Sigortalarına yapmış olduğu yüzde 50 prim desteği ile çiftçilerimiz tek geçim kaynağı olan ürünlerini, hayvanlarını, seralarını sigortaladıkları taktirde sigorta primlerinin sadece yarısını ödeyecekler.
5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu Haziran 2005’te yasalaşmasından sonra 1 Haziran 2006’dan itibaren hayata geçirilmeye başlandı. Devletin Tarım Sigortalarına yapmış olduğu yüzde 50 prim desteği ile artık çiftçilerimiz tek geçim kaynağı olan ürünlerini, hayvanlarını, seralarını sigortaladıkları taktirde sigorta primlerinin yarısını ödeyecekler.
TARIM SİGORTALARI HAVUZU (TARSİM) NEDİR?
Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahip. Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesi; tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğu görülüyor. Bu nedenler, gelişmiş ülkeler, uyguladıkları çeşitli korumacılık politikaları, “Risk Yönetim Programları” ve bu programlar içerisinde önemli bir yer alan; “Tarım Sigortaları Uygulamaları” ile risk paylaşımını ve transferlerini gerçekleştiriyorlar. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki risklerin teminat altına alınması, standart sigorta poliçelerinin belirlenmesi, hasar organizasyonları, tazminat ödemelerinin yapılması, tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve diğer teknik hizmetlerin yürütülmesi amacıyla Tarım Sigortaları Havuzu kuruldu. Sigorta şirketlerinin yaptığı poliçe satışı dışında kalan tüm faaliyetler, havuz adına TARSIM tarafından yürütülüyor.
TARLA ÜRÜNLERİNİZİ VE SEBZELERİNİZİ HANGİ TEHLİKELERE KARŞI GÜVENCE ALTINA ALABİLİRSİNİZ
Sigorta kapsamı Devlet tarafından kabul ve ilan edilmiş.Genel ve Teknik Şartlarda belirtilmiştir.
Bu çerçevede tarla ürünleriniz.sebzeleriniz.kesme çiçekleriniz DOLU,FIRTINA,HORTUM,YANGIN,DEPREM ve HEYELAN
Risklerinin neden olduğu miktar kaybına karşı sigortalanır.
TARIM SİGORTASI YAPTIRMAK İÇİN ÇİFTÇİLERİMİZİN NE YAPMASI GEREKİYOR
Tarım sigortasını yaptırabilmek için çiftçilerimizin bulundukları İl Tarım veya İlçe Tarıma giderek 2011 ÇKS belgelerini yaptırmaları yeterlidir.
Terlemez Sigorta Şirket Müdürü Mevlüt TERLEMEZ 2006’da başlayan ve yarısı Devlet tarafından ödenen Tarım sigortasını Eskilimizin bütün Yaylalarını,Köylerini,Kasabalarını tek tek gezerek Çiftçilerimize tarım sigortasının faydalarını ve ne gibi kazanç sağladığını anlatıyoruz. Dedi. Terlemez, Tarım sigortasını çiftçilerle ilk olarak kendilerinin tanıştırdığını 2006’tan bu yana da bir çok hasar olduğunu ürünleri hasar gören çiftçilerinde hasarlarının Tarsim tarafından karşılanıp mağduriyetleri giderilince çok mutlu olduklarını bildirdi.
Terlemez çiftçinin sigorta karşılığında servet ödemeyeceğini çok cüzi bir miktarla ürününü sigorta ettireceğini bir örnek vererek
Şöyle açıkladı:
100 dekar sulu buğdayı bulunan vatandaşımız ürün bedeli yani satış fiyatını 470.00tl olarak dekara verimi de 400 kg olarak hesaplarsak bu çiftçimizin tarlasında yaklaşık olarak 18,Bin TL’lik ürünü bulunuyor bununda sigorta bedeli 400,00tl dır. yarısını devlet ödediği için çiftçimizin ödeyeceği miktar 200,00tl dır. yani 18,Bin TL’lik ürününüzü 200 TL’ye sigortalatmış oluyorsunuz. ayrıca bu parayı da hemen ödemiyorsunuz hasat zamanında ödüyorsunuz.Bu fiyat çiftçimizin isteğine göre satış fiyatını ve dekara verimi düşük veya yüksek gösterdiğinde değişebilir dedi.
TERLEMEZ SİGORTA ŞİRKET MÜDÜRÜ Mevlüt TERLEMEZ çiftçilerimizin ürünlerini sigorta ettirmede acele etmelerini son poliçe kabulünün mayıs sonunda biteceğini kaydetti.
ÜRÜNLERİNİ SİGORTA EDECEK VATANDAŞLARIMIZ TERLEMEZ SİGORTA İLE İRTİBATA GEÇE BİLİRL
DENİZ SİGORTA TERLEMEZ ŞUBESİ
ARACILIK VE DANIŞ.HİZMT.LTD.ŞTİ.
Cep: 0536 6926406
TEL:0332 237 99 71 mail:[email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.