Çiftçiye ‘don’ uyarısı

Çiftçiye ‘don’ uyarısı

Dün itibariyle başlayan kar yağışının çiftçiyi sevindirdiğini belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, ancak yaşanabilecek bir don olayının ise tahıl ürünlerine zarar verebileceğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz haftalarda başlayan ve ilçelerin yanı sıra şehir merkezinde de etkili olan kar yağışı, uzun süredir yağış bekleyen çiftçi olmak üzere hemen herkesi sevindirmişti. Dün itibariyle tekrar başlayan kar yağışı çiftçiyi bir kez daha sevindirirken çiftçinin en büyük beklentisi ise aşrı derecede don olayının yaşanmaması. Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü uzmanları ise kar yağışına bağlı olarak hafta sonunda sıcaklıkların -6 dereceye kadar düşebileceğini belirterek, don tehlikesine dikkat çekiyor. Karla karışık yağmur ve kar şeklinde olan yağışın kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek don olayı, buzlanma, su baskını gibi olumsuzluklara karşı insanları dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyaran uzmanlar, hafta içinde gece sıcaklıkların sıfırın altında seyredeceğini de kaydetti.
“EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ DONUN OLMAMASI”
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, tarım açısından son haftalardaki yağışların iyi olduğunu belirterek, yağan kar yağışlarının sıkıntılı günler geçiren çiftçiyi rahatlattığını söyledi. Konya açısından kış mevsiminin en soğuk aylarına girildiğini ifade eden Ali Ataiyibiner, don tehlikesine dikkat çekti. Ataiyibiner, “Son yağan yağmurlar toprağı yeteri derece de besledi. Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklığının yaşanmaması nedeni ile nem kaybı da olmadı. Şuanda en büyük beklentimiz yağışların kara dönüşmesi ve tarım arazilerini örtmesidir. Önümüzdeki haftalarda mevsim normallerinin üstünde bir soğuk yaşanırsa bu don olayına neden olacağından hububata zarar verebilir. Çünkü don olayı yaşandığında başta arpa olmak üzere tahıl ürünleri kök gelişimlerine yeterince sağlayamayacaktır. Bu durum ise mahsulde verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Hububat için don olayı oluşturabilecek en tehlikeli dönem ocak ve şubat dönemidir. Ayrıca yanacak don olayı havucu da olumsuz etkileyecektir. Şubat’ın 15’ine kadar bu tehlike devam edecektir” dedi.
“EYLÜL VE EKİM YAĞIŞLARI ÇİFTÇİYE YARADI”
Eylül ve Ekim aylarında yağışların yeterince yağmasının çiftçilere ekonomik olarak olumlu etki yaptığını da aktaran Ataiyibiner, şunları kaydetti: “Bu aylarda çiftçiler hububatın kök salması ve çimlenmesi için yağmurlama yapmasına gerek kalmadı. Dolayısıyla geçtiğimiz yıla göre su ve elektrikten önemli oranda tasarruf etti. Yeraltı ve yer üstü sularının da kullanılmaması su rezervlerinin yükselmesini sağladı. Böylece çiftçi yağışlarla hem geçtiğimiz yıldan daha az enerji tüketti hem de havza sularını tüketmemiş oldu. Şuan da barajlarda su doluluk oranı önemli bin seviyeye geldi. Önümüzde uzun bir süreç var. Mayıs ayından itibaren bir kuraklık yaşanırsa barajlardaki su ve yeraltı suları Konya havzasının su ihtiyacını karşılayabilecektir” dedi.

Bu haber toplam 1428 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum