Ereğli’de ’bandırma’ Geleneği Devam Ediyor

Ereğli’de ’bandırma’ Geleneği Devam Ediyor

Konya Ereğli'de üzümlerin şıra haline getirilip kaynatıldıktan sonra iplere dizilen cevizlerin üzüm şırasına defalarca batırılarak elde edilen "bandırma" geleneği devam ediyor.

Yurdun farklı bölgelerinde orcik ve cevizli sucuk olarak adlandırılan "bandırma" Ereğlili bazı aileler tarafından kışlık yiyecek olarak hazırlanıyor ve kilosunu 80 liraya satarak ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.

Ereğli'nin Yıldızlı Mahallesi'nde emekli öğretmen Hacer ve Nebi Muştul çifti kaynattıkları pekmezi kış hazırlığında "bandırma" yaparak değerlendiriyor. Muştul ailesi yaptıkları cevizli bandırmaları, tamamen organik olarak kendi bağlarında yetiştirdikleri üzüm ve bahçelerinde yetiştirdikleri cevizlerden hazırlayarak elde ediyor. Üzüm ve cevizden gelen lezzetin kış sofralarına taşınmasıyla kış aylarının olmazsa olmazı "bandırma" yöre halkının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Emekli öğretmen Hacer Muştul, bağ bozumu zamanı, neredeyse her evin önünde pekmez kaynatılmak üzere yakılan ateşin dumanının tüttüğünü ifade ederek, "Kaynatılan pekmez kazanına, iplere özenle dizilen cevizler un ve nişastanın katımıyla, kazanlarda kaynatılan üzüm şırasına bandırılıp çıkartılarak elde edilmektedir. "Bandırma" balkonlara, tellere ve çatı gibi güneş gören yerlerde örtülerin üzerinde doğal olarak güneşli ortamda kurutulur. Biz burada her yıl komşu ve yakınlarımızla aynı zamanda imece usulüyle Eylül ayının sonlarında, Ekim aynın başlarında yardımlaşarak "bandırma" yapıyoruz" diye konuştu.

haberfark.net

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 668 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.